Прокуратурата изпрати в парламента пакет от предложения за промени в

...
Прокуратурата изпрати в парламента пакет от предложения за промени в
Коментари Харесай

Прокуратурата иска промени в НК по линия на хомофобските, корупционните и интернет престъпленията

Прокуратурата изпрати в Народното събрание пакет от оферти за промени в Наказателния кодекс (НК) за възстановяване на успеваемостта на наказателното правораздаване, оповестяват от държавното обвиняване. Предложенията са обособени в 49 пункта и са ориентирани към обезпечаване на нужната наказателноправна отбрана при закононарушения, осъществени от ненавист, отпадане на провокацията към рушвет, разширение на опциите за следствие на проведената престъпност и корупцията, възстановяване на наказателноправния режим на тероризма посредством отделянето му в независим раздел, въвеждане на нов незаконен състав по отношение на онлайн пиратството, съчетано с опция за блокиране на уеб сайтове и сметки, унищожаване на рестриктивните мерки при увеличение на наказването „ отнемане от независимост “ при цялост от закононарушения, наложително налагане на пробационна мярка при предварително условно освобождение, както и в изпитателния период при условно наказание.

Предлага се в съставите за ликвидиране и за телесни повреди да се прибавят „ хомофобските и трансфобските “ подбуди, както и да се плануват квалифицирани сформира за заличаване и разваляне на имущество и за палеж, осъществени по расистки, ксенофобски, хомофобски и трансфобски подбуди.

Предвид невъзможността да се обзет всички типове дискриминационни детайли е отправена рекомендация за въвеждането на норма в Общата част на Наказателен кодекс, според която осъществяването на закононарушение по дискриминационни подбуди да се смята за отегчаващо наказателната отговорност събитие. Освен това се предлага експлицитното включване в съставите на закононарушенията от ненавист на признаците „ полова ориентировка, пол, полова еднаквост и изражение на пола “. Предвижда се експлицитна опция за намаляване или изключване на наказуемостта за подсъдими, които са съдействали за откриване и доказване на закононарушенията.

За да се обезпечи дейно противопоставяне на проведената престъпност е належащо потреблението на нов инструмент за събиране на доказателства - посредством потреблението като очевидец на избран член на незаконното съдружие, който е подготвен да сътрудничи на следствието - така наречен „ сътрудничещ “ очевидец. Обърнато е внимание на нуждата от криминализиране на поробването, което е реалност допълнително от 25 страни от Европейски Съюз, само че не и в България. В предлагането е подчертано върху съставите на закононарушението „ трафик на хора “ в посока обгръщане на всички форми на трафик, в това число продажба на новородени лица, разграничение на трафика със единодушието и без единодушието на жертвата, въвеждане на спомагателни квалификации, когато потърпевшият е лице в неравностойно състояние и когато е последвало самоубийство или опит за такова. Като сериозен проблем за успеваемостта на битката с корупцията е дефинирано определянето на провокацията към рушвет като закононарушение. За да се даде опция за навреме откриване и доказване на подкупа провокацията не следва да е закононарушение, а да се употребява като самодеен инструмент и даже като особено разследващо средство.

В предлагането е изработен разбор на съществуващите проблеми при използването на съставите, свързани със засягане на финансовите ползи на Европейския съюз. Голяма част от проблемите произтичат от непълното транспониране от страна на българската страна на Директива (ЕС) 2017/1371 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юли 2017 година по отношение на битката с измамите, засягащи финансовите ползи на Съюза. Действащото законодателство не дава отговор в цялостна степен на отговорностите ни по Директивата за налагане на ефикасни, пропорционални и възпиращи наказателни наказания. Например не е очакван обособен незаконен състав за противозаконното разходване на европейски средства посредством възлагане на публични поръчки, липсват квалифициращи признаци при закононарушенията по работа, свързани с дейности, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз, документната машинация мъчно намира приложение при злоупотреби с пари на Европейски Съюз.

Отново са препоръчани промени в региона на закононарушенията по превоза в сходство с многократните апели на Прокуратурата на Република България за завишаване на глобите при ръководство на моторно транспортно средство след приложимост на алкохол и/или наркотични субстанции, както и за взимане на ограничения за предварителна защита. Предвижда се основаването на нова наредба за лишаване в интерес на страната на моторното транспортно средство, когато то е благосъстоятелност на дееца.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР