Прокуратурата иска от БНБ да провери кюлчетата и банкнотите от

...
Прокуратурата иска от БНБ да провери кюлчетата и банкнотите от
Коментари Харесай

Прокуратурата прогледна за кюлчетата от спалнята на Борисов

Прокуратурата желае от Българска народна банка да ревизира кюлчетата и банкнотите от спалнята на Борисов, заяви Българска национална телевизия.

По информация на Българската национална телевизия Софийската градска прокуратура е поискала от Българска народна банка експертиза и информация по серийните номера на банкнотите и кюлчетата злато от фотосите, за които се твърди, че са правени в спалнята в държавната резиденция " Бояна ", когато тя е била населявана от някогашния министър председател Бойко Борисов.

Според държавната медия в градската прокуратура има формирана кореспонденция по медийни изявления. От прокуратурата отказали коментар за Българска национална телевизия, само че и не отхвърлиха, че работят по случая.

В началото на юни 2020 година до медиите анонимно бяха изпратени първо аудиозапис, а по-късно и няколко фотоси. Те посочваха главно нощно шкафче с револвер от горната страна, а вътре банкноти по 500 евро, а на един от фрагментите - и кюлчета злато. На една от фотосите се виждаше латентен на спалня мъж, а самият Борисов удостовери, че това е той. Месец по-късно последва и видеозапис, добавени бяха и още няколко аудиофайла. От видеото на стопкадър се видя контур на елегантна жена в черна рокля, с дълга черна коса и съгласно някои анализатори на фрагментите - найлонови ръкавици.

Разпространяването на фотосите стана мотив министър-председателят да даде ексклузивен брифинг с цялото управление на ГЕРБ зад тила си, на който разгласи, че го нападат с компромат, изработен като по учебник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Все отново министър председателят тогава удостовери, че фотосите са от интериора в " Бояна ", и допусна поради типа на мокета, че компроматът е отпреди година - по време на подготовката на европейските избори, когато се е срещал там и със съпартийци.

По-късно Борисов доста пъти упрекна за фрагментите президента Румен Радев, както и незнайни конспиратори, които работили " като по учебник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ". След това разгласи, че жена, която му е близка и която алегорично назова Мата Хари, е отишла в жилището му в " Бояна ", до момента в който него го няма, и е аранжирала парите и златото. Снимките обаче явно са правени в разнообразни дни, видно от интериора в стаята. Така най-после Борисов се спря на версията, че става дума за доста дами и той не е сигурен коя от тях е фотографът. След това още няколко пъти до медиите бяха изпращани фотоси с сходно наличие.

В последна сметка прокуратурата стартира следствие по публикуваните фотоси. Проверката обаче беше спряна поради липса на данни за закононарушение, като беше конкретизирано, че не може да се откри на кои дати са направени фотосите и дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са същински, както и дали кюлчетата са златни.

Преди месец излезе отчетът на мониторинговата група към комисията за Граждански свободи, правораздаване и вътрешни работи (ЛИБЕ) към Европейския парламент, в който на прокуратурата беше подложен въпрос за какво не проверява оповестените в медиите фотоси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР