Прокуратурата го обвини, че като шеф на УМБАЛ Света Анна

...
Прокуратурата го обвини, че като шеф на УМБАЛ Света Анна
Коментари Харесай

Оправдаха окончателно бившия шеф на болница Св. Анна заради 5- млн. лв. в КТБ

Прокуратурата го упрекна, че като началник на УМБАЛ " Света Анна " не е положил задоволително грижи за имуществото на болничното заведение и то било разпиляно, защото при банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) сдружението имало над 5 млн. лв. по сметки там, а е имало условие парите да бъдат разпределени в няколко банки. Разследването против Димитров стартира, откакто някогашният здравен министър Петър Москов сподели, че ще сезира прокуратурата.

" Седем милиона са бастисани. Ще попитам обвиняването носи ли отговорност той за несъблюдение на решението парите да се разпределят в разнообразни банки ", сподели Москов през 2015 година, а три години по-късно доктор Димитров беше пратен на съд.

През 2019 година Софийският градски съд (СГС) го призна за отговорен, че като не е извършил в точния момент разпореждане на държавното управление за систематизиране на парите на болничното заведение в няколко банки, са последвали обилни вреди за " Света Анна ", изразили се в това, че тя не е можела да изтегли над 4,8 млн. лв. от сметките си. За това някогашният шеф беше наказан на пробация. Година по-късно Софийският апелативен съд оправда Димитров, като уточни, че действието, за което е упрекнат е несъставомерно, а с този извод в този момент се съгласи и Върховният касационен съд.

От обстоятелствата по делото стана ясно, че " Св. Анна " е имала шест депозитни сметки в КТБ от 2008 година, като през 2011 година лихвата станала 4,5%. След извършен конкурс, на 24 май 2013 година болничното заведение сключила нов контракт с КТБ за финансови услуги, който бил за период от две години. Само 3 дни по-късно обаче държавното управление приело разпореждане и правила за деконцентрация на парите на държавните сдружения в банките, съгласно които те следвало да ги разпределят в най-малко четири финансови институции. От " Св. Анна " уведомили министерството за подписания малко преди този момент контракт с КТБ и пресметнали, че при осъществяване на новите правила в постановлението ще изгубят над 100 000 лв. за година, като към март 2014 година имали депозити там за над 5,5 млн. лв..

От министерството пък дали отговор чак към края на 2013 година, че ще има наказания, в случай че новите правила не се извършват, а условието е в действие още от ноември 2013 година От болничното заведение поканили банки за присъединяване в нов конкурс през декември, само че единствено три дали отговор на условията, което също не отговаряло на новите правила, съгласно които парите би трябвало да са в най-малко четири банки.

Така бил разгласен нов конкурс, след който към този момент били определени 4 банки, само че към 20 юни 2014 година, когато КТБ беше сложена под контрол и на процедура затвори, " Св. Анна " е имала подписан контракт единствено за водене на разплащателна сметка с още една банка, като парите ѝ продължавали да се държат по сметки в КТБ, която по-късно беше оповестена в неплатежоспособност.

Според прокуратурата бездействието на доктор Димитров се показва в това, че не е извършил навреме държавното разпореждане за прекачване на парите в няколко банки и това е довело до прахосване на имуществото. Градският съд пък одобри, че не става дума за прахосване, а за други вреди вследствие на това, че болничното заведение не може да оперира с парите си.

Още в решението на апелативния съд се споделяше, че Димитров не е бездействал през тези месеци след влизането в действие на постановлението, а са провеждани състезания и е водена връзка със здравното министерство, изразени са били и опасения на болничното заведение, че ще загуби пари.

" Съдът не е дал никакъв отговор на въпроса по този начин подхванатите от подсъдимия дейности в какво отношение се намират с изказванията на прокурора за негово безучастие през същия интервал ", написа САС.

Основната причина за оправдаването на Димитров обаче е в това, че не може да се приказва за необратима вреда под формата на изгубени пари по време на висящо дело за несъстоятелността на КТБ.

" Основателно е възражението на бранителите, че не е открит размер на изгубените от МБАЛ " Света Анна " АД парични средства, защото вземането към КТБ съществува в активите на тази болница и все още то се осъществя посредством връщане ", се споделя в решението, в което съдът акцентира, че когато става дума за блокирана сума, а не за дефинитивно изгубени пари, действието, за което е упрекнат Димитров, е несъстовомерно.

В тази връзка апелативните съдии обясниха, че посочената като вреда сума от над 4,8 млн. лв. не е несъбираема, а показателно за това е периодическото възобновяване на суми, като към септември 2021 година са били получени близо 1,5 млн. лв..

" Наред с това следва да се има поради, че наличните по сметките на болничното заведение суми са били по-големи от посочената като вреда. Ако се показа неверното схващане на прокурора и съда, че блокираните по сметките суми са " вреда ", то тогава подсъдимият би следвало да дава отговор за занемареност за цялостния размер на сумата ", се споделя в решението. От доказателствата по делото е открито също, че Димитров е имал и персонална сметка в КТБ, от която не е изтеглил авансово парите си, което за съда е показателно и за неналичието на съставомерно субективно отношение.

" Нито в обвинителния акт, нито в първоинстанционната присъда са посочени съответните отговорности, които подсъдимият Димитров е бил задължен да извърши, а не е извършил... Тези условия са вярно разчетени от Апелативен съд - София, който, констатирайки тези дефекти, е обърнал преди всичко внимание на най-съществения пропуск на прокуратурата и първоинстанционния съд, а точно изначалната липса на детайл от обективната страна на незаконния състав на член 219, алинея 1 от Наказателен кодекс - вредата, изразяваща се в фактически претърпени загуби, които да са избрани като прецизен размер все още на осъществяване на действието... Държавното обвиняване и Софийски градски съд погрешно слагат знак за тъждество сред вредата и невъзможността за изтегляне и опериране със средствата на МБАЛ " Св. Анна ", защото тези средства не престават да бъдат част от имуществото на болничното заведение ", се споделя и в окончателното решение на Върховен касационен съд, с което доктор Димитров е оневинен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР