Прокуратурата е поискала имунитета на Елена Йончева и като евродепутат.

...
Прокуратурата е поискала имунитета на Елена Йончева и като евродепутат.
Коментари Харесай

Цацаров е поискал имунитета на Елена Йончева и като евродепутат


Прокуратурата е поискала имунитета на Елена Йончева и като евродепутат. Това е съобщил шефът на Европарламента Давид Сасоли при започване на съвещанието в Страсбург.

Главният прокурор Сотир Цацаров изиска нейния имунитет и като народен представител в българското Народно заседание тъкмо преди година. Прокуратурата тогава я упрекна, че имал задоволително доказателства по какъв начин през 2012 година тя е направила общо сдружение с офшорка от Британските Вирджински острови, която е внесла по сметките на новата компания над 650 хиляди лева от КТБ. Офшорката е била под контрола на обвинен по делото за източване на банката, твърдяпа от прокуратурата.

Разследването против Йончева се появи изненадващо и цели 6 години след твърдяното от прокуратурата закононарушение и 4 години след банкрута на банката. През цялото време прокуратурата е разполагала с информация за общото сдружение на Йончева и офшорката "Далий Трейдинг Лимитид ". Разследването обаче стартира едвам през това лято след сигнал на депутати от ГЕРБ. Защо се е чакало толкоз време, не излиза наяве и досега.

Въпреки че по делото за източване на трезора няма присъда, т.е. присвояването не е потвърдено, проверяващите настояват, че Йончева е знаела или най-малко е предполагала, че парите са присвоени. Според представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова нямало проблем присвояването да бъде потвърдено в вероятно дело против депутатката. "Няма проблем да повдигнем обвиняване за това, стига да потвърдим пред съда освен прането на пари, само че и самото предикатно (първоначално - б.р.) закононарушение ", изясни
Арнаудова тъкмо преди година. Ако на прокуратурата й се наложи да чака присъда за източването на КТБ, въпреки и единствено на първа инстанция, евентуално ще минат няколко години. В момента делото е до средата - към момента се чете обвинителният акт.

От прокуратурата настояват, че не знаят какво се е случило с парите, преведени от офшорната компания. Едновременно с това обаче от държавното обвиняване настояват, че Йончева е единствената, която е имала опция да се разпорежда с тях. Парите са били по сметки в КТБ на името на общото сдружение "Офроуд " ООД, образувано от компанията на Йончева "Авторска телевизия " и офшорката.
Самата Йончева твърди, че парите са отишли само за сниманите от нея филми и за техника за тях. Тя твърди и, че след образуването на делото на процедура никой не я е търсил. С влизането си в Европарламента тя автоматизирано придобива нов имунитет и по процедура той още веднъж би трябвало да бъде желан, с цел да продължи следствието. И то в случай че Екологичен потенциал гласоподава свалянето му.

Източник: segabg.com
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР