Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 63 000 лева

...
Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 63 000 лева
Коментари Харесай

Гинеколожка, оправдана за смъртта на бебе, взема от прокуратурата 63 бона

Прокуратурата е наказана да заплати обезщетение от 63 000 лв. на гинеколожката доктор Нина Байчева, която предходната година беше дефинитивно оправдана по обвиняването, че заради небрежност е предизвикала гибелта на новородено в Тетевен, оповестява " Лекс ".

Лекарката, която е с над 30-годишен стаж и беше началник на АГ-отделението в тетевенската болница, бе упрекната по тази причина, че на 22 април 2015 година при водене на раждане заради немарливо осъществяване на работата си като дежурен доктор и по несъобразителност, е предизвикала гибелта на новороденото момиченце два дни след раждането.

Бебето на родилката Наташа Габровска умря в плевенската болница на 24 април 2015 година Причината за гибелта е тежка асфиксия при раждането, съпроводена с родови контузии и кръвоизлив, които довели до полиорганна непълнота, потрес и неонатална кома.

Делото в окръжния съд в Ловеч завърши единствено за 6 месеца и през есента на 2016 година доктор Байчева беше наказана условно на 2 години затвор и получи възбрана да работи като доктор за същия интервал. В началото на 2017 година апелативният съд във Велико Търново удостовери условното наказване на гинеколожката, само че по-късно Върховният касационен съд (ВКС) анулира присъдата и върна делото на втората инстанция.

В края на 2018 година нов състав на Апелативния съд оправда доктор Байчева, само че Върховен касационен съд анулира присъдата, когато през 2019 година за повторно върна делото във Велико Търново, защото реши, че липсват претекстове за част от изводите на съда. При третото разглеждане на процеса в апелативния съд е била назначена деветорна експертиза по напътствие на Върховен касационен съд, след което лекарката още веднъж бе оправдана, а присъдата бе оставена в действие от висшите съдии при започване на предходната година.

От окончателното решение стана ясно, че поставената на родилката доза " Окситоцин " не е била повишена, не е била установена вторична родова уязвимост, не са открити данни за стеснен таз или за пелви-фетална диспропорционалност. В хода на делото е изяснено, че оптималната стойност на медикамента е 38-40 капки, а на родилката е направено вливане от 36 капки.

Делото против лекарката е траяло близо 5 години и половина, а незабавно след края му тя е завела в Софийския градски съд (СГС) иск против прокуратурата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ). В него Байчева претендира 63 000 лв. обезщетение за морални вреди от повдигнатото ѝ обвиняване и още 17 000 лв. за имуществени вреди от направените разноски за юристи.

В желае си доктор Байчева твърди, че делото я е обезверило, спряла е да контактува с хората в Тетевен, тормозила се за фамилията си и се опитвала да го щади. Една част от познатите и пациентите ѝ се отдръпнали от нея, а с цел да избегне неприятното отношение на хората в града, гинеколожката се преместила да живее и работи в София, само че и лишило доста време да се потвърди още веднъж като експерт. Освен това информация за делото е оповестена от време на време в медиите, като това било правено по отрицателен за нея метод.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР