Прокуратурата е осъдена да плати 1 800 000 лв. на

...
Прокуратурата е осъдена да плати 1 800 000 лв. на
Коментари Харесай

Прокуратурата е осъдена за близо 2 млн. лева за делото Октопод

Прокуратурата е наказана да заплати 1 800 000 лева на частна компания поради скандалното мегадело " Октопод ", оповестява Bird.bg. Рекордното обезщетение е постановено с решение на Върховния касационен съд от 12 август. То не предстои на обжалване.

Дружеството " Голд Лизинг " ООД е с предмет на активност предоставяне чартърен и действен лизинг на леки и лекотоварни коли. През 2010 година, когато вътрешен министър е някогашният втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, полицията нахлува в офиса на компанията и стремително изземва всички служебни компютри и десетки чували с документи. Това се случва в границите на мегаоперацията „ Октопод “.

В медиите излизат голям брой изявления, че „ Голд лизинг “ е част от пипалата на „ Октопод “- а и че посредством сдружението са прани незаконни пари. След шумната акция бяха формирани три съществени каузи. Те станаха известни като „ Голям Октопод “, в който останаха тежките стопански закононарушения, „ Нежен Октопод “ – за сводничество и проституция и „ Малък Октопод “ – за рекет и насила. До съд стигна единствено последното. Документите, конфискувани от „ Голд лизинг “ през 2010 година, са по така наречен „ Голям Октопод “, а делото за него беше прекъснато на 27 февруари 2014 година

След акцията дълго време прокуратурата отхвърля да върне на " Голд Лизинг " компютрите и документите или най-малкото да ѝ даде копия, с цел да може да продължи комерсиалната си активност. И по този начин четири години, до момента в който най-после през 2014 година прокуратурата тихомълком приключва досъдебното произвеждане. Въпреки това обаче, държавното обвиняване продължава да не връща на компанията активите, нужни за активността и. Междувременно компанията банкрутира.

Върховният касацинен съд се опира на практиката на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на индивида, с цел да обоснове решението си, с което дефинира размера на компенсациите за имуществени и неимуществени вреди. " С оглед изложеното, решението на въззивния съд в частта, с което е отритнат желае за възнаграждение на обезщетение за имуществени вреди за разликата над 802 408,92 лева до размера от 1 021 319,19 лева, т.е. за сумата от 218 910,27 лева, следва да бъде анулирано, а искът – почетен до посочения размер ", споделя Върховен касационен съд. Към тази сума се присъждат и законната рента върху главниците от 10.02.2015 година, с което компенсацията, което прокуратурата би трябвало да заплати на компанията " Голд лизинг " набъбва доста. Освен това държавното обвиняване ще заплати 29 421,73 лева разходи за трите правосъдни инстанции.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР