Прокуратурата атакува на още едно правно основание изграденото бетонно съоръжение

...
Прокуратурата атакува на още едно правно основание изграденото бетонно съоръжение
Коментари Харесай

Прокуратурата заби още един пирон в "стената" на Алепу

Прокуратурата нападна на още едно правно съображение построеното бетонно оборудване на красивия бряг " Алепу ", което изуми всички като се изключи възложителите и проектантите. Държавното обвиняване е оспорило пред Административен съд - Бургас решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда, с което екоинспекцията е решила, че планът за подсилване на свлачище и следващо създаване на курортен компелс на мястото не следва да бъде подложен на оценка за въздействието на околната среда.  Евентуална отмяна на решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда -Бургас ще докара и до действително срутване на градежа, уверени са от " Демократична България ", които преди 9 месеца сезираха прокуратурата за нарушаването. 

Решението на РИОСВ-Бургас, с което екоинспекцията е съгласувала капиталовия план без необподимост от Оценка на въздействието върху околната среда, е от 29.12.2017 година. В решението се твърди, че плануваното подсилване на свлачището не може да се преглежда като брегоукрепително оборудване, тъй като сред него и морето имало още два парцела. " Законът за устройства на черноморското крайбрежие е безапелационен по въпроса за обсега на крайбрежието - то включва зона А и Зона Б, където се намира и въпросната стена. Така укрепването на откоса се явява крайбрежна активност за битка с ерозията и предстои наложително на Оценка на въздействието върху околната среда ", разяснява още в разгара на абсурда общинският консултант от ДСБ Димитър Найденов. Освен това теренът попада и в две предпазени зони на НАТУРА 2000. 

Липсата на Оценка на въздействието върху околната среда е подсигурила на вложителите тишина и опция за приемане на строителни позволения, които другояче едва ли биха станали факт, смятат от Демократична България. " Ако има Оценка на въздействието върху околната среда, би трябвало да бъде извършено публично разискване, да се покаже на хората приключен план. Така всички неистини на проектантите щяха да лъснат на ранен стадий ", разяснява Найденов. Според него решението на прокуратурата да атакува решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда е гаранция, че построеното на плажа ще бъде в последна сметка бутното. " Досега прокуратурата атакуваше строителните позволения. Там обаче има малки врати градежът да се избави и да се отсрочи във времето. С анулацията на решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда за координиране на капиталовия план той ще бъде съборен ", смята Найденов. Съдът на първа инстанция разгласи разрешението за градеж за незначително. 

 

Още по тематиката: 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР