Прожекцията на филма със заглавие „1218 година – срещата на

...
Прожекцията на филма със заглавие „1218 година – срещата на
Коментари Харесай

Историята на Ивановските скални църкви оживя във филм, представен в Русе

Прожекцията на кино лентата със заглавие „ 1218 година – срещата на преобразяването “ се състоя в четвъртък в Доходното здание

„ Благодаря на доктор Александър Стойков и на целия екип, зает с реализирането на актуалната продукция. Сигурен съм, че филмът с изключение на сериозен принос към осмислянето на историята ни като народ, ще спомогне и за развиването на културния и поклоннически туризъм “

Това сподели регионалният шеф на Русе Анатоли Станев по отношение на премиерата на най-новия документален филм, отдаден на 800-годишнината от основаването на скалния манастир-лавра „ Св. Архангел Михаил “, по-известен като Ивановските скални църкви.

Прожекцията на кино лентата със заглавие „ 1218 година – срещата на преобразяването “ се състоя през вчерашния ден вечерта в зала „ Европа “ на Доходното здание в Русе и бе посрещната от специалистите и присъстващата аудитория с фактически огромен интерес, осведомиха от пресцентъра на Областна администрация. Станев разяснява още, че е належащо по-често да се сещаме за мъдрите действия на нашите владетели и духовници, тъй като точно те би трябвало да бъдат компас за дейностите ни, изключително в днешно време. „ Считам, че филмът е една решителна крачка, която съм убеден, че ще бъде оценена и от русенската аудитория и от публиката в цяла България. Благодарение на труда на доктор Стойков разкриваме неща, които са покрай нас, само че доста постоянно не ги виждаме “, добави още Станев.

„ Филмът е необходим на Ивановските скални църкви, Русе и целия район, тъй като към момента тази част от света е terra incognito, от времето на Шкорпил до ден сегашен. Специалистите знаят доста, само че не постоянно съумяват на наличен език да преведат информацията пред необятната общност “, разяснява шефът на Регионалния исторически музей проф. доктор Николай Ненов. Той показа още, че филмът се стопира на един значим миг – срещата сред монаха и царя и конкретизира, че сходна среща към този момент се е състояла сред свети Иван Рилски и цар Петър. Според него това е модел на изложение, а връзката сред цар и духовник, който по-късно става светец, е доста значимо за самото християнство.

По думите пък на проф. Пламен Павлов това е първият опит за изцяло показване на една доста огромна персона от духовната и политическа история на България – патриарх Йоаким I. Според него доктор Стойков е изцяло прав, наричайки Свети Йоаким Ивановски, макар че науката и религията към момента не са подготвени да признаят това изказване. „ Има съображение да се мисли, че патриархът е основал освен Ивановските скални манастири – тази Света гора в Дунавската низина, само че най-вероятно е заровен в основания от него манастир. Историческите обстоятелства сочат, че патриарх Йоаким е първият законен православен български патриарх – човек, който е имал голямо въздействие върху цар Иван II Асен. Филмът е за най-славната ера от историята на Второто българско царство. „

"С книгата на доктор Александър Стойков и с този филм се оправдава една огромна персона, несправедливо забравена и подценявана и също така се демонстрира благосъстоянието на русенския край, изключително в региона на Ломовете, където има едно неповторимо концентриране на духовни средища “, сподели още проф. Павлов.

Филмът, който е с дълготрайност от 50 минути, бе осъществен с поддръжката на Регионалния исторически музей в Русе, Кирило-Методиевския теоретичен център при Българска академия на науките, Научния списък на Българската академия на науките, както и А енд А комюникейшънс. Звукозаписът на лентата е изработен от Климент Лазаров, редактор е Бояна Шандуркова, която също е и диктор дружно с отец Стефан Стефанов. Принос към лентата има и Явор Мичев, който е направил снимане с дрон. Филмът е и с присъединяване на професорите Пламен Павлов и Николай Ненов, доцент Коста Хаджиев и Аблена Мазакова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР