Производството в Германия се сви през третото тримесечие, което увеличава

...
Производството в Германия се сви през третото тримесечие, което увеличава
Коментари Харесай

Германската икономика се свива на фона на заплахата от рецесия

Производството в Германия се сви през третото тримесечие, което усилва риска най-голямата европейска стопанска система да изпадне в криза. Брутният вътрешен артикул е понижен с 0.1% по отношение на предходните три месеца, което е по-малко от упования от икономистите спад от 0.2%, заяви статистическата работа, базирайки се на спад в разноските на семействата, написа Bloomberg.

Данните акцентират битката на Германия да се възвърне от провокирания от енергетиката спад през предходната зима, който беше последван от две тримесечия на застоялост или най-малък напредък - съгласно ревизираните данни. Това е единствената огромна стопанска система, която съгласно Международния валутен фонд се свива през тази година и се задават въпроси за дълготрайните ѝ вероятности.

Икономиката на Германия продължи да се задъхва от по-високите лихвени проценти, свитото външно търсене и по-скъпата сила. Сега обаче виждаме първите признаци, че икономическата интензивност може да се стабилизира към края на годината, макар че рисковете за вероятностите остават доста по-неблагоприятни ”, сподели икономистът Мартин Адемър за Bloomberg Economics.

По-високите лихвени проценти в международен мащаб оказват мощно въздействие върху търсенето на промишлени артикули, на които Германия разчита повече от другите страни, с цел да подтиква растежа. Химическият колос Lanxess AG разгласи, че ще редуцира 7% от работната си мощ този месец, а Volkswagen AG съобщи, че ще удвои икономиите, с цел да увеличи рентабилността си.

Въпреки че услугите се развиваха по-добре, бизнес изследванията на S&P Global демонстрират, че и там динамичността се е забавила. Нещо повече, на пазара на труда се появяват пукнатини - още едно усложнение. Според S&P Global при започване на четвъртото тримесечие общата интензивност в частния бранш продължава да се свива.

Освен това се чака охлаждането на инфлацията и повишението на заплатите да доведат до раздвижване, подтиквано от потребителите, макар че съгласно скорошен отчет на Bundesbank семействата към момента не са нараснали разноските си. Анализатори, интервюирани от Bloomberg, считат, че през 2024 година Германия ще означи растеж от 0.5%.

Другите данни за Брутният вътрешен продукт в района бяха разнопосочни. Докато Испания и Белгия резервираха растежа си, Австрия изпадна в криза, защото потреблението и вложенията се свиха. Данните за 20-те страни от еврозоната се чакат във вторник, като съгласно анализаторите растежът се е забавил сред юли и септември. Икономическото доверие в района се забави за шести месец, въпреки и по-малко от предстоящото. За това способстваха индустрията и търговията на дребно, до момента в който при услугите се наблюдаваше покачване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР