Производството на текстил, облекла и кожени изделия е сред традиционните

...
Производството на текстил, облекла и кожени изделия е сред традиционните
Коментари Харесай

БАТОК: Да защитим традиционен за България отрасъл

Производството на текстил, дрехи и кожени произведения е измежду обичайните промишлени производства на България. Географското състояние на страната ни, актуалната материално-техническа база и софтуерните благоприятни условия на предприятията от сектора, вършат България желан сътрудник за всички огромни международни марки. Секторът е от значително значение за образуване на брутния вътрешен артикул на България. Официалните данни сочат, че развиването на сектора се отразява върху динамичността на износа, като той образува близо 11% от общия експорт на страната и основава към 12% от добавената стойност в промишлеността, осигурявайки претовареност на към 100 хиляди души. Освен това, секторът е извънредно обществено важен и единствен шеф както за някои от дребните обитаеми места, по този начин и за обществени групи, които не намират реализация другаде. Това показват от Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК).

Българската промишленост в сферата е извънредно високотехнологична, чудесно оборудвана, а производството ѝ на високо интернационално равнище. В нея работят квалифицирани експерти и добре подготвени служащи. Доказателство са множеството световноизвестни марки, които се доверяват на българските производители. Техният блян към непрестанно рационализиране, еластичност и експертност притегля задгранични клиенти и вложения, които способстват за развиването на стопанската система ни. Множеството нововъведения в бранша, в композиция с високо качество, положителни цени и бързи доставки, които оферират българските компании ги прави желан сътрудник в областта на текстил, облекло и кожи на интернационално равнище.

В международен мащаб сектора е в мощно затруднено положение, поради изключителната обстановка с COVID-19, а повече от 90% от българските предприятия в бранша „ Текстил, облекло и кожи “ са експортно насочени. Най-големите водачи на пазара отсрочват основаването на нови колекции; фешън презентации и събития отпадат; поръчките към подизпълнители са мощно редуцирани. Основните контрагенти на родните производители са от Германия, Франция и Италия, които са измежду мощно потърпевшите от рецесията, чийто последствия засегнаха и българските производители. Официални данни на Национален статистически институт демонстрират, че през втората половина на 2020 година производството на дрехи в страната има спад с 10-15% спрямо 2019 година, а при производството на обувки през някои от месеците на проучвания интервал се следи понижение до 25-30%.

Някои от фирмите в сектора въпреки всичко съумяха да задържат досегашните си позиции, защото пренасочиха активността си към основаването на друг вид артикули. Българските текстилни предприятия също бързо се преориентираха в производството на маски и защитни дрехи, с цел да отговорят на потребностите на обществото в този миг. Това краткотрайно решение, обаче, към този момент е извънредно незадоволително, с цел да действа цялостен бранш от стопанската система, изключително по отношение на последните трендове в Европа за възбрана на използването на текстилни маски.

В условия на рецесия, в каквото се намира целият свят, са нужни незабавни ограничения на поддръжка и на държавно равнище, с цел да може промишлеността да се оправи с това предизвикателство. Да могат фамилиите на близо 100 000 заети в бранша умерено да посрещат своите потребности, а обичайният за страната бранш да продължи да бъде дипломат на позитивен имидж на България пред света.

Вярваме, че българската текстилна и кожарска индустрия заслужава своето почтено място измежду водачите в сферата в Европа и желаеме да повдигнем ефикасен обществен разговор в обществото. То, в композиция с целенасочена държавна политика за подкрепяне на сектора, има капацитета да подкрепи бранша, избирайки българската продукция.

Ние, членовете на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК), желаеме да предизвикваме срещи с разнообразни държавни структури, браншови организации и асоциации, с цел да дадем повече публичност на тези проблеми и да подпомогнем бъдещето и развиването на промишлеността за произвеждане на текстил, дрехи и кожи в България.

В тази връзка планираме поредност от интензивности, с които да притеглим вниманието към сектора, като първото сме възнамерявали през февруари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР