Производството на електроенергия от въглищните централи спрямо 2022 г., когато

...
Производството на електроенергия от въглищните централи спрямо 2022 г., когато
Коментари Харесай

4000-4500 мегавата нови базови мощности гарантират сигурност

Производството на електрическа енергия от въглищните централи по отношение на 2022 година, когато беше огромният взрив, е паднало почти с 40%. За сметка на това производството на ток от ВЕИ е в сериозен напредък. Това изясни в изявление за БНР Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО).
 
По думите му, единствено за първите месеци на тази година има над 200% растеж от слънчевите централи, непосредствено присъединени към преносната мрежа, а при присъединените към разпределителната мрежа растежът е 60-70% по отношение на същия интервал на предходната година. През 2024 година се чака още сред 800 и 1000 мегавата централи от ВЕИ да се причислят към преносната и разпределителната мрежа, посочи Цачев.
 
В последните години в страната обаче няма построени нови конкурентни базови мощности. Факт е, че има построени доста ВЕИ, само че те могат да понижат цената единствено в избран диапазон, съобщи Цачев.
 
" ВЕИ от слънце и вятър са с променлив темперамент. На тях не може да се разчита да бъдат водещи в обезпечаване на адекватността на електроенергийната система. Необходимо е да бъдат построени нови базови нискоемисионни мощности ".
 
В този смисъл Цачев подчертава върху решението за създаване на новите два блока за АЕЦ " Козлодуй " и акцентира, че не би трябвало да се не помни и площадката на АЕЦ " Белене ", тъй като страната ни ще има " потребност от най-малко 4000-4500 мегавата нови базови мощности, с цел да продължим да си подсигуряваме енергийната сигурност ".
 
" Ядрените централи не би трябвало да продават силата си в краткосрочните сегменти – ден напред и в границите на деня. Ако централа като АЕЦ " Козлодуй " продава в дълготрайните сегменти на пазара, тя няма да има никакъв проблем с реализацията ", разяснява експертът.
 
" Тази година растежът на потреблението на електрическа сила през декември и януари се дължи в доста огромна степен, над 80%, на това, че хората всеобщо минават към отопление с климатици ", уточни още Ангелин Цачев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР