Производството на електроенергия до първите дни на месец април тази

...
Производството на електроенергия до първите дни на месец април тази
Коментари Харесай

Производството на ток расте, износът продължава да спада, а участието на ВЕЦ вече е до минус 32.17 %


Производството на електрическа енергия до първите дни на месец април тази година, по отношение на предходната продължава да нараства, а потреблението да понижава, въпреки и нищожно. Спад и то много висок се регистрира за следващ път при износа на електрическа енергия и в този момент въпросът е дали това към този момент не е знак за проблем. Участието на базовите централи и това на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) остава позитивно. В процентно отношение, в съпоставяне със седмица по-рано обаче има спад от към пет %. Делът на водноелектрическите централи (ВЕЦ) продължава с много висок ритъм негативното си присъединяване. Това излиза наяве от оперативните данни на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) http://www.eso.bg/ за енергийния баланс на страната за интервала от 1 януари до 7 април 2019 година по отношение на същия интервал година по-рано.

Производството на електрическа енергия за времето от първи януари до седми април тази година нараства с 4.48 %, по отношение на същия интервал на миналата 2018 година Така да вземем за пример, в случай че през сравнявания интервал година по-рано производството на електрическа енергия е било в размер от 13 022 623 MWh, то в този момент нараства до 13 606 474 MWh, сочат данните.

Потреблението на електрическа енергия понижава нищожно, само че в процентно отношение, по отношение на данните от предходната седмица нараства. Разбира се, също нищожно. Ако за посочения интервал от началото на годината до седми април потреблението на електрическа енергия е било в размер от 11 826 962 MWh, то в този момент понижава до 11 774 279 MWh, което и спад от незначителните 0.45 на 100. За съпоставяне към края на март, съгласно регистрираните данни отпреди седмица спадът бе малко по-висок – минус 0.95 %.

Износът на електрическа енергия за следващ регистриран интервал стартира да понижава. Разбира се, към момента остава над 50 на 100, само че е реалност, че приблизително на седмица понижението при износа е голямо – сред 7 до 10 %, съгласно груби сметки. Това към този момент е признак за нещо в системата и от своя страна може да се трансформира в проблем, в случай че навреме не се обърне внимание. Ако през предходната година износът е бил в размер от 1 195 661 MWh, то в този момент се усилва до 1 832 195 MWh. Това е растеж от 53.24 %. В същото време, в процентно отношение това е спад с 16 % единствено за последните две седмици.

Участието на базовите централи остава позитивно и то на много положително равнище спрямо индикаторите от гоина по-рано.. За съпоставяне, в случай че за посочения интервал от началото на 2018 година до 7 април базовите централи са взели участие с 10 869 263 MWh, то в този момент нараства до 11 796 527 MWh. Това е растеж от 8.53 % и несъмнено, би трябвало да се регистрира и усъвършенстване в процентно отношение и по отношение на седмица по-рано.

Делът на ВЕИ в преносната и разпределителната мрежа за сравнявания интервал на актуалната и предходната година от началото на януари до седми април остава също позитивен. За съпоставяне, в случай че през предходната година ВЕИ са взели участие в преносната мрежа с 344 110 Mwh, то за посочения интервал на актуалната година присъединяване се усилва до 357 869 MWh, или с 4.00 %. В частност това се дължи в по-малко степен на вятърните (плюс 1.99 %) мощности и в забележителна степен на слънчевата сила (плюс 25.33 %). Биомасата и през този сравняван интервал остава с негативно присъединяване от (минус) 18.87 %. Разбира се, има спад при присъединяване на ВЕИ в преносната мрежа по отношение на седмица по-рано, когато бе регистриран растеж от 8.15 %, само че както знаем този тук огромно значение имат климатичните фактори.

При присъединяване на ВЕИ в разпределителната мрежа също се следи спад, макар опазване на позитивния растеж от плюс 22.56 %. За съпоставяне, в случай че през сравнявания интервал на 2018 година разделят на ВЕИ в разпределителната мрежа е бил от порядъка на 410 899 MWh, то в този момент той се усилва до 503 599 MWh. В частност това се дължи както на високият дял на мощностите от вятър (плюс 19.01 %), по този начин и на тези от фотоволтаици (плюс 35.62 %), до момента в който биомасата още веднъж остава с негативно присъединяване – минус 5.73 %.

Продължава фрапантния спад на присъединяване на водноелектрическите централи (ВЕЦ), като този път той към този момент доближава до минус 32.17 %. За съпоставяне, в случай че за времето от първи януари до седми април 2018 година Водноелектрическа централа са взели участие с 1 398 351 MWh, то в този момент се свива до 948 479 MWh. Преди седмица бе регистриран спад (минус) от 29.78 %. Грубите и нерадостни сметки ще оставим на специалистите, като несъмнено и при този източник се отчетат климатичните особености.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР