Производството и доставката на линейни тръби за изграждането на интерконектора

...
Производството и доставката на линейни тръби за изграждането на интерконектора
Коментари Харесай

Производството и доставките на линейни тръби за газовата връзка с Гърция приключват до края на месеца

Производството и доставката на линейни тръби за построяването на интерконектора с Гърция ще бъдат приключени в границите на месец декември по график и макар непредвидените провокации, които световната пандемия основава, заяви Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на плановата компания ICGB. Георгиева показа настояща информация за напредъка по реализацията на плана IGB по време на кръгла маса, проведена от посолството на Съединени американски щати в България, „ Булгартрансгаз “ ЕАД и Американската комерсиална камара в България. Събитието се организира онлайн и беше отдадено на капацитета на втечнения природен газ (LNG) и неговото място в бъдещето на енергийния бранш. Участие в полемиката взеха още министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на Съединени американски щати за България Херо Мустафа, изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов и представители на водещи LNG компании.

Георгиева акцентира въздействието, което интерконекторът IGB ще окаже върху позицията на България на енергийната карта. „ Газопроводът ще разреши на страната да получава доставки на природен газ от повече от един източник, което неизбежно ще докара до нараснала сигурност на доставките и действителна диверсификация на източниците на газ. Разработването на нови направления за импорт ускорява конкуренцията, което е от огромно значение за крайните консуматори, които ще могат да употребяват природен газ на конкурентни цени ”, означи тя. Според нея интерконекторът Гърция-България е от огромно интернационално значение заради капацитета си за свързване с други огромни планове - както към този момент съществуващи, по този начин и планувани, които ще разрешат доставки на природен газ за целия район от голям брой нови източници.

„ Газопроводът IGB също има забележителен капацитет за транспорт на полутечен природен газ и ние гледаме положително на всички нови благоприятни условия в тази посока. Решението на държавното управление България да взе участие като акционер в терминала за полутечен природен газ покрай Александруполис беше значима стъпка, която ще помогне на IGB да доближи цялостния си потенциал. Със завършването на терминала ще можем да внасяме LNG и природен газ от разнообразни страни като Съединени американски щати, Египет, Израел и други. Възможностите, които стоят отсега нататък пред България в енергиен проект, са забележителни ”, сподели Георгиева.

Тя даде на участниците в кръглата маса информация по отношение на напредъка по основните строителни действия за реализацията на интерконектора, които не престават и сега. По думите на Георгиева световното разпространяване на пандемията от COVID-19 затруднява поддържането на равномерните темпове на работа, заложени в предварителния проект на плана. „ Геодезическото снимане и доставките на линейни тръби за задачите на плана ще бъдат приключени в границите на идните дни, а разчистването на трасето по целия маршрут на IGB е приключено на към 85%. Разнасянето на тръбите по трасето продължава по проект и към 8 декември има 114 км разнесени тръби в подготовка за идващите стъпки. Напредват и процесите по заваряване на тръбите, подготовка на студено огънати колена и термо свиваеми маншони. Към момента над 80 км са заварени, а близо 50 км от заварените сектори са положени в изкопаната траншея. Обратното засипване на траншеята в готовите сектори продължава, последвано от инсталиране на оптични кабели и рекултивация “, сподели изпълнителният шеф на ICGB от българска страна.

Министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова също акцентира смисъла на интерконектора и уточни, че той е измежду седемте най-приоритетни планове на Европейски Съюз и е основен за целия район. „ IGB ще ни свърже с Южния газов кулоар и ще обезпечи действителна диверсификация на източниците и доставките на природен газ. Диверсификацията е главен приоритет на България, защото тя значи конкурентни цени и конкурентна стопанска система “, посочи министър Петкова. Посланик Мустафа добави, че диверсификацията на източниците, либерализацията на пазара и прозрачността са главните фактори, които притеглят външни вложители и нови снабдители. Тя изрече благодарности към Георгиева и екипа на ICGB за систематичните старания, ориентирани към сполучливата реализация на плана.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР