Производителят на акумулатори продаде бизнеса си с литиево-йонни батерии на

...
Производителят на акумулатори продаде бизнеса си с литиево-йонни батерии на
Коментари Харесай

Германската милионна сделка на "Монбат" и британската мегафабрика за милиарди

Производителят на батерии продаде бизнеса си с литиево-йонни акумулатори на Britishvolt. Оценката на немската компания е 36 млн. евро, като част от цената ще е кеш, а друга - в акции от компанията покупател. С приходите "Монбат " възнамерява разгръщане на пазарите в Африка и Близкия изток.
Пет години откакто влезе в бранша на литиево-йонните акумулатори,, " Монбат " още веднъж се концентрира върху главния си бизнес с оловно-киселинни батерии. Преди седмица компанията подписа съглашение, съгласно което основаната в Нордхаузен EAS ще стане благосъстоятелност на относително младата, само че много амбициозна Britishvolt. С продажбата, която става при оценка 36 млн. евро, " Монбат " ще си възвърне неведнъж направената инвестиция. И защото част от заплащането ще е в акции на Britishvolt, българската компания ще резервира косвено наличие и в литиевите технологии. Приходите ще оказват помощ за разширението й на пазарите в Африка и Близкия изток, където вижда капацитет за напредък.

Накратко, договорът е за продажба на Monbat Holding GmbH, който има оперативната конструкция EAS Batteries и притежателя на активите в Германия Monbat New Power. Освен кешово заплащане " Монбат " ще получи и дребен миноритарен дял в Britishvolt, като точното съответствие ще е ясно при завършване на договорката. Това би трябвало да стане до три месеца и предстои на утвърждение от регулаторите. Пет години по-рано " Монбат " купи EAS в средата на 2017 година Сделката тогава действително беше за активите на две компании - Gaia и EAS Germany (смесено сдружение сред Gaia и Enersys/Hawker), които след това бяха слети под името EAS. Самата Gaia е основана през 1996 година за разработка на литиево-йонна технология, а лимитирано произвеждане стартира през 2004 година

През годините Gaia минава през няколко притежателя. Първо е на частен холандски вложител, който на процедура губи 150 млн. евро, защото компанията не стига до комерсиализация. Впоследствие компанията е поета от Enersys, която има бизнес с стандартни акумулатори и която 2-3 години по-късно взема решение, че литиево-йонната технология не е перспективна, и се отдръпва. Фирмата е добита от британски предприемач с пакистански генезис, който също не съумява да я развие и в последна сметка EAS банкрутира.
Реклама
Именно в този миг се появява " Монбат ", която купува активите от ликвидатори. Атанас Бобоков, който дружно с брат си Пламен Бобоков управлява сдружението през записаната в Нидерландия Prista Oil Group (други по-големи акционери в обществената компания са капиталовия фонд CEECAT Capital, Европейска банка за възстановяване и развитие и пенсионни фондове), не прецизира цената, само че я дефинира като " толкоз ниска, че граничеше с парадокса ", а съгласно доклада за 2018 година " Монбат " е платила общо 3.4 млн. лева за бизнеса. Срещу това получава компания с история, патенти и дребна индустриална база. Точният фокус Това, което българският притежател прави, е да смени фокуса на EAS. Към оня миг компанията е концентрирала напъните си в производството на литиеви стартерни акумулатори, за които търсенето е много лимитирано, а единственият възможен клиент е Porsche. " Ние насочихме напъните си към нишови евентуални пазари, където малко произвеждане като нашето ще бъде рентабилно ", изяснява Бобоков. Това изключва производството на акумулатори за коли, където към този момент са навлезли огромни играчи, а вложенията са милиарди. Вместо това компанията взема решение да специализира само в направление морски превоз - подводници, кораби, фериботи, както и в машини за минната промишленост. " Това е нишов пазар, където цените са по-добри и няма доста съперници. Там имахме късмет да спечелим пазарен дял и да реализираме по-добри облаги ", споделя той.
"Ние насочихме напъните си към нишови евентуални пазари, където малко произвеждане като нашето ще бъде рентабилно. " Атанас Бобоков
Преди две години EAS получава документ за литиево-йонната си батерийна система EASy Marine. И въпреки че бизнесът е относително дребен - образува 1-2% от оборотите на групата " Монбат ", през годините той пораства, като през 2021 година надвишава 6.6 млн. лева За съпоставяне,

Успоредно с това компанията взема решение да употребява дребната индустриална база в Германия и за продажба на решения, изпитване на материали и технологии за други производители в лимитирани бройки. Този смесен метод - продажба на услугата развойна активност и на решения за морския превоз, се оказва печелившият вид. Като се прибавят и старите и новите патентни на EAS, това притегля интереса на купувачите.

" Истината е, че още с основаването й компанията е заложила на създаването и усъвършенстването на огромни кафези - софтуерно вярна посока, която едвам през днешния ден става настояща ", изяснява Бобоков. В последните години разработките се насочват към цилиндрични кафези, където EAS също има позиции.
Реклама
И двете насоки са значими за Britishvolt. Благодарение на договорката английската компания ще може да доразработи и пусне на пазара своята серия огромни цилиндрични литиево-йонни акумулатори за електрически транспортни средства, както и да навлезе по-сериозно в модулните акумулатори за морски превоз.

Затова и самодейността за придобиването е пристигнала от страна на Britishvolt, като " Монбат " не е търсела интензивно покупател. След къси договаряния фирмите съумяват да договорят цена, която удовлетворява и двете страни. Гигапланове Като част от заплащането " Монбат " ще получи акции в английската компания, което ще й разреши да остане въпреки и непряко ангажирана с литиево-йонните технологии. " Ние оставаме част от този пазар, единствено че като акционери на Britishvolt ", сподели Бобоков. А проектите на Britishvolt са много огромни. Макар и относително млада (създадена е в края на 2019 г.), компанията сега построява гигафабрика в Североизточна Англия, която би трябвало да проработи в края на 2024 година, втора се приготвя в Канада. Сред акционерите й са Glencore, спедиторската Scorpio Group и английското държавно управление, възнамерява се и листване на борсата.
Britishvolt построява първата си гигафабрика в Североизточна Англия, втора се възнамерява в Канада Фотограф: Britishvolt
Целта на компанията е да стане водач в литиево-йонните решения за електрифициран превоз и предпазване на сила. Затова се планува производството на акумулатори с разнообразни технологии. Това включва химия LFP (литиево-железен фосфат), която се употребява за огромни модули, прилагани в обществения превоз (влакове, кораби и т.н.), и която, по думите на Бобоков, EAS е създала до съвършенство. По отношение на съхранението на сила, електрическите коли и ракетите използваните технологии са с литий, кобалт и манган, като наклонността е да се употребява все по-малко кобалт, който е безценен, за сметка на никела. Там EAS също участва.

Във връзка с изострящата се конкуренция за първични материали Бобоков посочи, че Britishvolt към този момент има контракти за доставка на никел от Индонезия. " Осигурен е и кобалтът посредством един от акционерите в компанията, който има лична мина. Все още се търси снабдител на оптималните размери литий. " Хибридни благоприятни условия Търсенето за литиево-йонни акумулатори сигурно ще остане мощно, защото заложените цели за въглеродна индиферентност ще изискват по-голям потенциал гигафабрики, в сравнение с сега се построяват, безапелационен е Бобоков. Това е обвързвано както с ВЕИ плановете и потребността от обезпечаването им със системи за предпазване на сила, по този начин и с развиването на електрическите автомобили. " Ние оставаме част от този пазар, единствено че като акционери на Britishvolt ", сподели той.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Имена 3 Войната в Украйна 1 Политика 2 Свят 3 Транспорт 1 Имена 2 Войната в Украйна 3 Енергетика Реклама
Потенциал " Монбат " вижда и в развиването на хибридни системи, които употребяват най-хубавите параметри на оловно-киселинните и на литиево-йонните акумулатори. Компанията има интерес и към плановете за запазване на сила в България, където може да взе участие с оловно-киселинните си акумулатори. За да реализира мащаб обаче, ще има потребност от така наречен биполярни акумулатори. Преди три години " Монбат " купи технология за производството им от американската Advanced Battery Concepts, като сега те са в предсерийно произвеждане. За да се стигне до всеобщо произвеждане обаче, компанията ще би трябвало да построи спомагателни мощности, защото по думите на Бобоков сега заводите на групата са 100% запълнени. Засега към момента не е ясно къде ще бъде построено производството, като се разискват три евентуални места за инвестицията, само че до старта на плана има още време.

Затова и средствата от продажбата на EAS няма да бъдат ориентирани към биполярните акумулатори. В проектите на " Монбат " има и други капиталови планове, в това число придобиването на компании, които се занимават с оловно-киселинни батерии. " Ние сме мощни там. Този бранш никога не принадлежи към предишното, в противен случай - има своето перспективно бъдеще като част от кръговата стопанска система. Разбира се, делът в Европа гладко ще понижава, само че ще се усилва в Африка и Близкия изток ", уверен е Бобоков. Именно поради тези упования " Монбат " преди време закупи мажоритарен дял в тунизийската Nour, чиито артикули са ориентирани тъкмо към тези страни. Засега Бобоков не прецизира дали са избрани съответни цели за придобиване. Но споделя: " Идеята е да сме географски по-добре готови за понижаване каузи на оловно-киселинните акумулатори в Европа и да посрещнем търсенето на разрастващите се пазари. "
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР