Производителите на олио предупреждават, че в страната има недостиг на

...
Производителите на олио предупреждават, че в страната има недостиг на
Коментари Харесай

Производители на олио обмислят протест заради недостига на слънчоглед и невъзможността за внос от Украйна

Производителите на олио предизвестяват, че в страната има дефицит на слънчоглед, което ще докара до затваряне на предприятията за произвеждане на олио и ефикасни протестни дейности на целия отрасъл. 

Водената от държавното управление политика за тотална възбрана на вноса на слънчоглед от Украйна води до липса на суровина, с която работят предприятията за олио, изяснява за следващ път ръководителят на Сдружението на производителите на растителни масла Яни Янев.

" Производството годишна продукция 2023 година е 1 620 000 тона. Мощностите, които имаме в страната за преправка на слънчоглед са 4 милиона тона ".

Така нареченият лицензионен режим за импорт на артикули от Украйна не работи, безапелационен е Янев пред БНР.

" Никаква работа не прави. Украйна сега не издава лицензии за износ. Нашето министерство се опита да управлява и издаването на лицензии, като трябваше и всяко искане на украинския експортьор за лиценз да бъде утвърдено от нашето министерство, да се управляват количествата, кой да купува, какъв брой да се купува ".

Производителите на олио са потърсили подпомагане от премиера и са предизвестили, че 20 000 работещи в бранша са на път да останат без работа и са подготвени за ефикасни митинги.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР