Производителите на автомобилни гуми в световен мащаб са подложени на

...
Производителите на автомобилни гуми в световен мащаб са подложени на
Коментари Харесай

Производителите на гуми са под натиск заради екологични разпоредби

Производителите на автомобилни гуми в международен мащаб са подложени на напън за смяна , откакто в последно време регулаторните органи насочват вниманието си към замърсяването , породено от тях, което се чака да нарасне с увеличението на броя на електрическите транспортни средства (ЕПС) и заплашва да подкопае екологичните качества на тези коли. Когато гумите влизат в контакт с пътя, дребни частици от тях се изтъркват и отделят. Допълнителното тегло на електрическите автомобили, обвързвано с техните акумулатори, прави казуса по-сериозен .

Водещи производители , измежду които Goodyear , Bridgestone , Michelin и Continental също се пробват да преборят конкуренцията на по-евтините си китайски противници. Производителите на гуми се надпреварват и в опитите си да заобиколят наредбите за ограничение на нездравословните излъчвания и да намерят други възможности , предава „ Reuters “.

Новите проучвания демонстрират токсичността на гумите, които съдържат приблизително към 200 съставния елемент и химикали , постоянно получени от недопечен нефт. Критиците настояват, че гумите съдържат доста токсични и канцерогенни химикали, само че към този момент има консенсус единствено във връзка с един от тях – 6PPD , антиоксидант и антиозонант, който се съдържа във всички автомобилни гуми и понижава вероятността те да се спукат. Очаква се тази година Калифорния да бъде първият американски щат, който ще изиска от производителите на гуми да потвърдят, че търсят интензивно опция на 6PPD, чиято разпадна форма е смъртоносна за някои риби и даже е била открита в човешка урина в Южен Китай. Предстоящите разпореждания на Европейския съюз за излъчванията Евро 7 за първи път ще дефинират съответни стандарти за замърсяването, породено от автомобилни гуми.

Тези провокации , пред които са изправени фирмите, се усложняват от обстоятелството, че те ще би трябвало да разработят гуми , които отделят по-малко нездравословни излъчвания за тежките електрически автомобили , които по данни на Michelin и Goodyear могат да износят гумите с до 50% по-бързо от нормално. Експерти в сектора споделят, че при направени проби постоянно се оказва, че елементарните автомобилни гуми на по-старите коли отделят с 35% по-малко нездравословни излъчвания от първокласните гуми за електрически коли на огромните производители. По техни думи това се дължи на обстоятелството, че при тях се употребяват по-качествени и по-скъпи материали , което ги прави по-издръжливи.

Гигантите Michelin , Continental и Pirelli обявиха пред „ Reuters “, че търсят други възможности на съставния елемент 6PPD , като Michelin и Continental прибавиха, че може да се наложи групово деяние в промишлеността, с цел да се намерят решения . Запитана за нормите Евро 7, компанията Michelin отговори, че се надява международните стандарти да съумеят да изтласкат от пазара гумите с по-високи излъчвания, които нормално са по-евтини. От Continental настояват, че поддържат въвеждането на непоколебим световен стандарт за изхабяване с транспарантно етикетиране.

Лоши по друг метод

Данните , предоставени от английската компания Emissions Analytics , профилирана в тестването на гуми, сочат, че новите гуми , създадени досега, надали ще решат казуса . Например, въпреки че тестванията, извършени с велосипедни гуми Continental, направени благодарение на глухарчета, демонстрират 24,5% спад на канцерогенните ароматни субстанции, които оказват помощ на колите да се придържат към тактиката за по-малки равнища на замърсяване, химикалите в отделяните от тях частици са като цяло също толкоз токсични.

Ник Молдън , основен изпълнителен шеф на Emissions Analytics, твърди, че те просто са неприятни по друг метод . Според производителите на гуми намирането на сурогат на 6PPD е мъчно , защото всеки нов химикал би трябвало да предотвратява разграждането и напукването на гумите, без да въздейства на други характерности.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР