Производителите на автомобили се насочват към електрическо задвижване и едновременно

...
Производителите на автомобили се насочват към електрическо задвижване и едновременно
Коментари Харесай

Смартфон на колела: 5 нови функции, които ще променят автомобилите

Производителите на коли се насочват към електрическо задвижване и по едно и също време с това усилват свързаността, като прибавят функционалности, интерфейси и операционни системи, познати от смарт телефоните и таблетите ни.

Цялата тази технология е обвързвана с евентуални клопки. " Като цяло сигурността е все по-голямо предизвикателство ", споделя Сам Абуелсамид, основен анализатор във компанията за транспортни изследвания Guidehouse Insights, представен от The Wall Street Journal.

Тези новости въпреки всичко ще подтикват осезаеми промени в метода, по който пътуваме с нашите коли. Анализ на WSJ акцентира пет нови функционалности, които ще трансформират метода, по който използваме колите си.

Подвижен билборд

Технологиите могат да дадат опция за нови способи на потребление на екстериора на автомобила. BMW сътвори пробно незадълбочено покритие с " цифрово мастило ", сходно на това, което се употребява в електронните четци като Kindle. Когато през това фолио се изпрати ток, то може да сътвори пикселирани шарки - статични или движещи се - в 32-цветен набор. За разлика от LCD екраните, то реализира това с стеснен разход на електрическа енергия, което е значимо за пробега на електрическите транспортни средства.

Тази технология има многочислени на практика приложения, споделя Стела Кларк, инженер по проучвания и нововъведения в BMW. Тя може да реагира на атмосферните условия - да вземем за пример да направи автомобила черен, с цел да всмуква топлината, или бял, с цел да отразява светлината. Или пък може елементарно да демонстрира информация, като да вземем за пример равнището на зареждане на електрическия автомобил.

" Определено има хора, които са подготвени да си платят, с цел да може автомобилът им да бъде преносим билборд. ” споделя Сам Абуелсамид от Guidehouse Insights.

Автомобилът като портфейл

Таговете за радиочестотна идентификация, свързани с кредитната карта (например Egnatia Pass, който използваме в Гърция) вече разрешават на автомобила да заплаща магистралните такси.

Скоро обаче ще можете да употребявате транспортното си средство и като преносим сурогат на кредитна карта, с цел да вършиме покупки непосредствено от мястото на лидера.

Новопоявилата се категория " заплащания в автомобила " към този момент се употребява за паркиране и зареждане на електрически автомобили. Производителите се стремят да разширят тази опция и в други области.

В идеалния случай тази дарба ще бъде обвързвана с познатите системи за безконтактно заплащане и ще се употребява като тях. " Искаме автомобилът да бъде всъщност като Apple Wallet ", споделя Джим Никълс, вицепрезидент по потребителските артикули и технологии във Volvo.   

Разбира се, навигационната ви система би могла да популяризира и търговски промоции до рекламни сътрудници. " Тя може да демонстрира предложения като да вземем за пример, че сте покрай Starbucks. Тук има 20% отстъпка ", споделя Ед Ким, президент и основен анализатор в AutoPacific, компания за автомобилни изследвания. Според него задачата тук не е само удобството, защото и търговците на дребно, и автомобилните компании могат да вземат комисионни при осъществяване на покупка. " Това евентуално ще бъде доста преференциално и за двете страни. "

Актуализации

Превозните средства от ден на ден ще се дефинират от техните бордови софтуерни системи и клетъчни сигнали. Това значи, че когато производителите на коли създават усъвършенствания за системите на автомобила, новият код може да се получава посредством актуализации по въздуха. Превозните средства могат да ги изтеглят през нощта, сходно на смарт телефоните, които получават актуализация на операционната система.

Според Васим Бенсаид, старши вицепрезидент по създаването на програмен продукт в Rivian, това може да промени фрапантно връзката сред потребителите и колите. Много неща, които в предишното изискваха клиентът да отиде в сервиз, биха могли да се решат посредством OTA (безжична) актуализация, споделя той. Производителят на коли би могъл да прибавя нови функционалности, като звукови резултати или игри, както и благоприятни условия като усъвършенстван пробег на батерията или ръководство в сняг, когато те бъдат създадени. " Това ни разрешава да предоставяме прекарвания, които в действителност вършат автомобила по-добър с течение на времето ", споделя Бенсаид.

С помощта на изкуствения разсъдък колите могат даже да бъдат в положение " сами да диагностицират проблемите и да ги плануват ", прибавя той. 

Абонаменти

Това може да включва хардуер, за който плануваният програмен продукт към момента се създава - да вземем за пример усъвършенствани системи за подкрепяне на лидера или за сигурност. " Неща, които при продажбата на автомобила не са съществували ", споделя Никълс от Volvo. " Ще имаме опция да се върнем обратно и да предложим тази услуга " посредством абонамент, споделя той. " Това е прибавяне на нова функционалност или потребление на хардуера по друг метод. "

Потребителите ще могат да включват и изключват абонаменти при нужда, което ще обезпечи еластичност, споделя Ким от AutoPacific. А производителите на коли могат да избегнат разноските и сложността на основаването на обособени коли със характерни варианти. Вместо това те могат просто да оборудват всички с еднакъв хардуер и да задействат отдалечено детайлите, за които клиентите желаят да заплащат.

Въпреки че някои проучвания демонстрират липса на потребителско търсене или интерес към абонаментните услуги, Никълс споделя, че те " навлизат в автомобилната промишленост, без значение дали ни харесва или не ".

Шофиране със свободни ръце

Тъй като нещастните случаи отдалечават фантазията за изцяло самостоятелен автомобил по-далеч в бъдещето, производителите насочват вниманието си към усъвършенствани системи за подкрепяне, които биха понижили умората на лидера - позволявайки ви, условно, да откъснете ръцете си от кормилото и очите си от пътя. Тези по този начин наречени системи от равнище 3 са в средата на петстепенната канара на автомобилната самостоятелност.

Mercedes-Benz, водач в създаването на тези системи, счита, че те ще бъдат въведени първо на извънградските пътища, където липсват рисковите фактори, свързани с напречно придвижване, светофари, пешеходци и паркирани коли. С повишаването на опциите на тези системи, те ще се интегрират в навигационните системи в автомобила, позволявайки безпроблемно напредване без ръце от началната до крайната точка.

За да оказват помощ за обезпечаване на сигурността, такива коли ще разполагат с десетки датчици, в това число радар, камери, ултразвук и датчици за влага на пътя. Те даже ще имат микрофони, които съгласно представител на Mercedes " са изключително значими за разкриване на коли за незабавна помощ ". Ако бъдат видяни трудности, системата ще подаде искане за вдишване на ръководството от лидера. Ако в границите на няколко секунди няма отговор, автомобилът ще откри място за безвредно прекъсване.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР