Производители прехвърлят финансовите си загуби на потребителитеПод претекст, че COVID

...
Производители прехвърлят финансовите си загуби на потребителитеПод претекст, че COVID
Коментари Харесай

Медийна офанзива за цените на лекарствата

Производители трансферират финансовите си загуби на потребителите
Под предлог, че Коронавирус е вдигнал цените на субстанциите, фармакомпании приготвят повишаване

Производителите на генерици имали запаси

Медийна атака приготвя повдигане на цените на медикаментите, разясниха пред “Труд” водещи специалисти в региона на лекарствената политика. Според тях с оправданието, че поради Коронавирус са поскъпнали дейни съставки, фармацевтични компании и специалисти в региона стопанска система на опазването на здравето, се пробват да оправдаят искане за фрапантен скок в цените на медикаментите. Това може да стане с корекция в закона, за която е нужен и настоящ парламент. Засега фармакомпаниите приготвят публичното мнение с изказванието, че пандемията и нараснало търсене са разрешили на Китай и Индия да вдигнат цените на субстанциите.

“Труд” потърси за коментар водещи специалисти и фармаколози, които бяха безапелационни, че повишение на цените на медикаментите към този момент не може да има поради законодателството ни и европейските наставления. Освен това, производители на генерици признаха, че имат задоволително ресурси от вещества и няма справедлива причина за повишаване на медикаментите.

Николай Хаджидончев, ръководител на УС на Българската генерична фармацевтична асоциация изясни пред “Труд”, че производителите на генерици са взели ограничения по време на COVID-ситуацията и към този момент могат да устоят на нарастването на цените на субстанциите. “Това го споделям в случай, че нормативната уредба остане такава, каквато е и няма нови хрумвания за спомагателни тежести върху цените на лекарствата”, съобщи Хаджидончев. Той сподели, че още след първата вълна на Коронавирус, когато почнало гладко повишаване на цените на субстанциите, всички производители на генерици се позапасили, с цел да могат при закъснение на доставките и ново повишаване на цените да са готови. “Имаме задоволително дейни вещества, с цел да посрещнем потребностите на пазара”, увери той.

Фармакомпаниите употребяват и заобиколни пътища за повишаване на търсени лекарства - антибиотици, кортикостероиди, медикаменти за диабет и за сърдечно-съдови болести. Обичайна процедура е дерегистрирането на лекарства и стартирането на техни аналози, само че на по-висока цена, разяснява пред “Труд” деканът на фармацевтичния факултет в МУ-Плевен проф. Тони Веков.

Данните от отчетите на ИАЛ сочат, че годишно към 500 медикамента от позитивния лист се изваждат оттова. Повечето от тях не се дерегистрират, а остават на свободния пазар, само че на доста по-високи цени. Това е различен метод на заобикаляне на закона.

Пример в това отношение са цените на имуноглобулините. След като от пазара ни изчезват продуктите на две задгранични компании, държавната “Бул Био” съумява да оскъпи близо три пъти своя “Имуновенин интакт”. Първоначално той е изваден от позитивния лист, само че остава в Наредба 10 на записаните медикаменти, с цел да може да се поръчва от лечебните заведения. След като цената му се усилва от 16 на 41.60 лева за ампула още веднъж е върнат в позитивния лист.



От “Бул Био” изясняват по следния метод повода за фрапантното повишаване: В сходство с положителната индустриална процедура и условието за вирусно обезопасяване на човешките кръвни артикули, от 2014 година се наложи въвеждането на дестилация с нанофилтри, чиято цена е 22 472 лева бр./ партида, както и замяната на отворена мембранна дестилация с потреблението на еднокранти капсулни филтри за стерилизараща дестилация. В употреба бе пусната и нова йонообменна хроматографска колона за филтриране на имуноглобулиновия разтвор. След това се изяснява, че тези нововъвездения са довели да нарастване на разноските и са генерирали годишна загуба от 1,7 млн. лева от производството на “Имуновенин интакт”. И са решили масрафа на фармакомпанията да се поеме от лечебните заведения и пациентите!
Проф. Николай Данчев, ръководител на съвета по цени на лекарствените артикули:ЕС ще усили производството на дейни субстанции


Пандемията към този момент се отразява на цените, изключително на продуктите от донорска кръв - интерлевкини, имуноглобулини. Увеличението при някои от тях е над два пъти. Вадят ги от позитивния лист и след 6 месеца ги вкарват още веднъж на нова цена. Но това е световна наклонност - от една страна понижа количеството на донорската кръв, а въпреки това се усили търсенето на кръвни артикули. За да се оправи с повишаването на субстанциите за медикаменти купувани най-вече от Индия и Китай, Европейски Съюз планува да усили производството на дейни субстанции, с цел да се реализира по-голяма самостоятелност на европейските страни.

За медикаментите, които са в позитивния лист има външно и вътрешно рефериране и нашите цени са най-ниските от 10 страни, с които се реферираме.

При тези, които не са в позитивния лист повдигането на цените е по-лесно. Има и различен метод - продуктът се вади от позитивния лист, няма го и се постанова да бъде внасян посредством самостоятелни поръчки на лечебните заведения. Поръчката става с позволение на шефа на ИАЛ. Такъв е казусът с фентанила.
Проф. Тони Веков, декан на факултета по фармация в мУ-Плевен:Оскъпяването на субстанциите не визира потребителите


Има наклонност за нарастване на цените на субстанциите за медикаментите. Причината е повишаване на суровините от Индия и Китай поради нарасналото търсене, провокирано от пандемията. Оскъпяването на субстанциите обаче не визира потребителите, тъй като има европейско законодателство и производителите на медикаменти не могат да усилват цените на медикаментите както желаят. Има европейски наставления за референтно ценообразуване. Цените на медикаментите могат да бъдат увеличени единствено с толкоз, колкото е инфлацията. Резултатът може да го видите като ревизирате какъв брой медикаменти са изтеглени от позитивния лекарствен лист - по към 500 на година. Ние също сме изтегляли медикаменти. Спрели сме артикули за сърдечно-съдови болести. Когато референтните цени се понижат дотам, че те не подхождат на разноските за произвеждане, продуктът се стопира. Сърдечно болните реагират като отиват при лекаря и той им изписва различен артикул от същата група. Спомням си, че спряхме Амлодипин, който е калциев антагонист. И лекарите започнаха да изписват други калциеви антагонисти, които са в листата, само че са на много по-високи цени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР