Производители на електрическа и топлинна енергия, горива и цигари и

...
Производители на електрическа и топлинна енергия, горива и цигари и
Коментари Харесай

Българин е платил 7 милиона лева данъци като физическо лице или кои са най-големите данъкоплатци у нас

Производители на електрическа и топлинна сила, горива и цигари и добивни компании - това са едни от най-големите данъкоплатци в страната.

Пет енергийни компании влизат в топ 10 на най-големите данъкоплатци в България за 2022 година, а най-големият поданик на база импортиран налог добавена стойност (ДДС) и импортиран корпоративен налог (ЗКПО) е държваният АЕЦ Козлодуй. Това излиза наяве от данни* на Националната организация по приходите (НАП), предоставени след питане на Money.bg.

Според тях десетте най-големи данъкоплатци за 2022 година на база импортиран налог добавена стойност (ДДС) са: АЕЦ Козлодуй ЕАД, Булгаргаз ЕАД, Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 ЕАД, Контур Глобал Марица Изток 3 АД, Лукойл България ЕООД, Ей и Ес-3С Марица Изток І ЕООД, Бритиш Американ Табако Трейдинг ЕООД, Лидл България ЕООД енд КО, Карелия България ЕООД и Лукойл Нефтохим Бургас АД.

И десетте сдружения са регистрирани в териториалната дирекция на Националната организация за приходите като " Големи данъкоплатци и осигурители ", в която влизат всички сдружения, плащащи над 3 милиона лв. налози или възстановяващи над 2 милиона лв. годишно Данък добавена стойност.

" Със сигурност инфлационните процеси имат доста огромен резултат върху резултатите на енергийните компании за интервала 2022 година ", разяснява данните дипломираният специалист - счетоводител и регистриран инспектор Велин Филипов. Според него по-високите цени на енергийните източници са главната причина за този резултат.

Сред най-големите данъкоплатци по импортирано Данък добавена стойност е и веригата за бързооборотни артикули Лидл България ЕООД енд КО , както и две компании, търговци на цигари ( Бритиш Американ Табако Трейдинг ЕООД и Карелия България ЕООД ). 

Лукойл България е петият максимален поданик по импортиран Данък добавена стойност,

а Лукойл Нефтохим Бургас - е 10-ят, само че тези сдружения не попадат измежду най-големите данъкоплатци по импортиран корпоративен налог. Същевременно Лукойл Бенелукс Б.В.- непознат.нефзич.лице и Лукойл Ейвиейшън България ЕООД са измежду най-големите данъкоплатци по възобновен Данък добавена стойност.

От години " Лукойл Нефтохим Бургас " търпи рецензии, че на фона на доходи от милиарди левове за продължителни интервали от време работи на голяма загуба и не заплаща корпоративен налог. През 2021 година стана ясно, че има известно развиване на обстановката, тъй като в годишния си финансов доклад компанията разгласи нов модел на работа, при който тя ще стартира да работи на облага.

Припомняме, че през ноември 2022 година вицепремиерът по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев разгласи, че с управлението на " Лукойл " е реализирана договореност от 1 януари 2023 година компанията да трансферира цялото си произвеждане, всички доходи и налози в България - те да бъдат плащани тук, а не както беше до момента - в Холандия или в Швейцария.

" Печалбата е резултативна големина - доходи минус разноски, по тази причина даже облагането на " Лукойл " да е преместено в България, доста зависи на какъв марж се работи и какви са разноските, което обуславя и облагата, която остава в страната ни ", изясни Велин Филипов. Той добави, че фактът, че " Лукойл " е измежду сдруженията, които са получили най-голямо възобновено Данък добавена стойност, значи, че компанията осъществя огромен експорт и прави покупки/внос в България.

Важно е да отбележим, че възобновеният налог добавена стойност няма директна корелация с облагата, като да вземем за пример една компания може да е на загуба, само че да осъществя най-вече за експорт и надлежно да възвръща огромен размер Данък добавена стойност.

Топ 10 на фирмите по възобновен Данък добавена стойност

ДДС за възобновяване е част от механизма на Данък добавена стойност, защото той с изключение на, че е индиректен налог е и многофазен. Логиката е, че всеки по веригата би трябвало да заплаща налог върху добавената стойност, а с цел да работи този механизъм компаниите имат право на данъчен заем. Това е сумата на налога, която имат право да приспаднат от данъчните си отговорности по ЗДДС за закупени артикули или получени услуги, както и за предплатени заплащания, свързани с тях.

" Това значи, че в случай че тези компании купуват и продават в България при равни условия имат повече продажби и постоянно внасят налог, само че когато търговецът работи за експорт той купува първични материали и доставките му се таксуват с нулево Данък добавена стойност, тъй като този налог полза потреблението там където то се случва ", обясни Велин Филипов. Той уточни, че това е повода юридическите лица с експортно насочен бизнес непрекъснато да възвръщат Данък добавена стойност и евентуално фирмите в челната десетка по възобновен Данък добавена стойност са точно експортно-ориентирани.

Начело на изрядните сдружения, които са получили назад заявеното от тях Данък добавена стойност през 2022 година още веднъж попада енергийно дружество и по-конкретно това е платформата за търговия с електрическа сила - Българска самостоятелна енергийна борса ЕАД .

Сред сдруженията, възстановили най-вече Данък добавена стойност, е и най-големият преработвател на маслодайни култури в България Олива АД , както и производителят на растителни масла Астра Биоплант ЕООД .

В листата откриваме също един от най-големите производители на колела в България и Източна Европа - " Макском " ЕООД . Продукцията на електически велосипеди на компанията е 100% насочена за огромни европейски компании.

Не е изненада, че във военно време измежду най-големите данъкоплатци попада и компания, обвързвана с оръжейния бизнес и по-конкретно  " Булкомерс Конституционен съд " ЕООД . Това сдружение беше спрягано в медийното пространство като българската компания, която счита да продава оръжие в Украйна.

В този лист попадат и две експортно-ориентирани компании за произвеждане, преправка и търговия с артикули от метали ( Аурубис България АД и  София Мед АД ).

На 10-та позиция по максимален размер на възобновено Данък добавена стойност попада фармацевтичната компания на Кирил Домусчиев Хювефарма ЕООД

Компаниите с най-големи облаги

Сред най-големите данъкоплатци по импортиран корпоративен налог откриваме четири енергийни сдружения (АЕЦ Козлодуй ЕАД, Национална електрическа компания ЕАД, Булгартрансгаз ЕАД и Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 ЕАД), както и три добивни компании (Аурубис България АД, Елаците-Мед АД и Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД). 

" Нямам подозрение, че обстановката при добивните компании е аналогична като при енергийните и тяхното позициониране - измежду най-големите данъкоплатци по импортиран корпоративен налог се дължи на повишението на цените на суровините и инфлационните процеси ", изяснява Велин Филипов.

На 4-то място измежду най-големите данъкоплатци попада финансовата институция с максимален брой клиенти -  Банка ДСК

Големи облага и надлежно налози през 2022 година е реализирала и българската софтуерна компания, която създава онлайн и игрални решения, а също и казино игри - Амюзнет Интерактив ЕООД .

На фона на рецесията породена от неналичието на торове след експлоадирането на войната в Украйна, измежду най-големите данъкоплатци откриваме и лидера в България в бранша торово произвеждане и търговия  " Агрополихим " АД .

Десетте най-големи данъкоплатци физически лица

са внесли общо над 21.283 милиона лв., като най-големият данъкоплатец у нас е внесъл в държавната хазна над 7 милиона лв.. Условно можем да предположим, че общият им приход е 10 пъти повече, защото данъкът е в размер на 10%.

Няма по какъв начин да изчислим каква е тяхната данъчна основа, защото не разполагаме с информация за това от какъв тип активност е техният приход. Това е значимо, тъй като, в случай че едно лице упражнява свободна специалност си, се поставят 25% нормативно приети разноски. Едноличните търговци дължат налог доходи минус разноски и се таксуват на 15%, а в случай че физическо лице има авторски права ще получи 40% приети разноски. Важно е да уточним също по този начин, че и 10-те лица в листата се водят на доклад към Търговско дружество на Национална агенция за приходите в София.

* Информацията беше взета посредством ЗДОИ, като от Национална агенция за приходите отхвърлиха да посочат импортираните суми при юридическите лица, както и сферата на активност на физическите лица.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР