Произходът на кивито всъщност е от Югозападен Китай, макар че

...
Произходът на кивито всъщност е от Югозападен Китай, макар че
Коментари Харесай

6 ползи за здравето от яденето на киви

Произходът на кивито в действителност е от Югозападен Китай, въпреки че през днешния ден то се отглежда в доста елементи по света и може да бъде открито в магазините целогодишно. Именно есента и зимата обаче са неговите сезони, когато е и най-добре да го консумираме.

Ето шест положителни аргументи за здравето ни всеки ден да ядем най-малко по едно киви.

За положително храносмилане

Кивито подкрепя храносмилането с помощта на разтворимите и неразтворимите фибри, които съдържа. Първите работят удобно на чревния микробиом, до момента в който вторите оказват помощ за постоянното облекчение на червата. Освен че потреблението на киви потвърдено оказва помощ при запек, може да ни защищити и от развиването на синдром на раздразнените вътрешности (IBS), сърдечно-съдови болести, диабет и меланхолия.

За мощна имунна система

Кивито е отличен източник на витамин С и мощен антиоксидант, който ни оказва помощ да укрепим имунната си система. Според проучвания яденето на две кивита на ден за четири седмици може да усъвършенства функционалността на имунните кафези. Само в едно киви има 64 мг витамин С, което е 71% от целесъобразния банкет за мъжете и 85% за дамите. Освен това се бори и с оксидативния стрес, който поврежда здравите кафези и е виновен за редица болести.

За крепко сърце

Освен физическата интензивност, една добре уравновесена диета, богата на зеленчуци и плодове, измежду които и киви, ни оказва помощ да поддържаме сърцето си крепко. Две обособени изследвания демонстрират, че потреблението на три кивита на ден намалява кръвното налягане и повлиява позитивно на холестерола.

За здравословно тегло

Кивито е сладостен плод, само че с ниско наличие на калории. Освен това имат диетични фибри, които способстват за чувството за задоволеност. С 42 калории и 2 г фибри за едно киви, този плод несъмнено може да бъде част от ежедневното ни меню, в това число на хора, които целят да смъкват непотребни килограми.

За здрави очи

Благодарение на витамин C, както и каротеноидите лутеин и зеаксантин, открити в кивито, потреблението му ни помага за поддържането на оптимално зрение и намаляването на риска от свързани с възрастта проблеми с очите, като недъгавост на макулата и катаракта.

За уравновесена кръвна захар

Кивито има високо наличие на вода и е с невисок гликемичен показател. Това значи, че потреблението му ни оказва помощ да поддържаме умерени равнища на кръвната захар. Затова и то е измежду желаните плодове от диабетици, пише .
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР