Произходът на хърватите преди масовото преселение на славяните все още,

...
Произходът на хърватите преди масовото преселение на славяните все още,
Коментари Харесай

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

Произходът на хърватите преди всеобщото преселение на славяните към момента, сходно и на този на българите, е обект на засилени научни разногласия. Модерните хървати безспорно са славянски народ, само че археологически и други исторически доказателства будят разнообразни догатки какъв е народ основал тази страна при започване на IX век.

Наложената в университетските среди доктрина през годините е, че античните хървати са славянски народ, мигрирал от прародината, която се е наричала Бяла Хърватия. Учените обаче към момента не знаят къде тъкмо се е намирала тя. Предполага се, че местоположението ѝ е било на територията на модерна Словакия.

В последните години обаче все по-често от средите на младите хърватски историци се издига мнението, че античните хървати не са били славяни. Първата цепнатина в славянската доктрина е самият генезис на думата Хърватия. На езика на големия в ранното Средновековие Аварски хаганат хърват значи военачалник.

Честа процедура в страната на аварите е била на заслужилите генерали да им се отпускат територии, които да ръководят. Днес е необятно прочут фактът, че доста от благородниците в аварската страна са били българи (прабългари).

Друга значителен аргумент по отношение на теорията за българския генезис е легендата за първия държател на Бяла Хърватия. Той се е казвал Коробатос (Chorobatos). В легендата се споделя, че на смъртния си одър той събрал петте си сина и им завещал да не се разделят, тъй като по настрана ще са слаби, а дружно – несломими.

За задачата той им дал да счупят по една пръчка. Всеки от тях съумял, само че когато им дал да счупят цялостен наръч с пръчки, никой не съумял. Според историците това е същата легенда като тази за Кубрат и неговите синове.

В историческите летописи Кубрат е прочут още и като Кобратос, Kоубратос и Кубер. Хърватските историци допускат, че Коробатос е просто друго название за античния български хан. За създател на средновековната хърватска страна се счита един от синовете на Коробато – Батбаян, който напуснал Бяла Хърватия и основал царство в актуалните земи на страната.

Според новата доктрина на хърватските учени създателят на хърватската страна е синът на Кубрат Баян, който се окичил със славянската купа бан.

Историците считат, че след края на Велика България, намирала се в южните степи на Русия, българите се разпръснали. Последен в старите си земи останал Баян. След време и той се преместил с народа си и се заселил при аварите.

Поради родствените връзки сред двата народа на българския аристократ му била дадена купа военачалник (хърват), както и земи на територията на днешна Хърватия. След време наследниците му станали самостоятелни и по този начин било обещано началото на новата страна.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР