Проиранските протестиращи се окопаха извън американското посолство в Багдад още

...
Проиранските протестиращи се окопаха извън американското посолство в Багдад още
Коментари Харесай

Американското посолство в Багдад продължава да е под обсада

Проиранските протестиращи се окопаха отвън американското посолство в Багдад още от първия ден на новата година, хвърляйки камъни и горящи американски флагове ден, откакто трагично нахлуха в обекта, съобщи БГНЕС.
Хиляди иракчани, най-вероятно доста от които са от проиранските паравоенни сили Хашд ал-Шааби, се бяха събрали пред посолството във вторник, възмутени от американските въздушни удари, които убиха 25 бойци на групировката през уикенда. Те минаха гладко през контролно-пропускателните пунктове на Зелената зона за сигурност до портите на посолството, където минаха през приемна, скандирайки " Смърт за Америка " и драскайки проирански графити по стените. Протестиращите сложиха портативни тоалетни и към 50 палатки отвън стената по периметъра, обещавайки да не напущат, до момента в който американските сили не си тръгнат от Ирак.

The U.S. Embassy in Baghdad was stormed by thousands of protesters enraged by U.S. air strikes on Iraq. Embassy guards fired tear gas and stun grenades on protesters who set fires and hurled stones. American troops and some staff were still inside https://t.co/LdCvszL0Jg pic.twitter.com/VfiU68RPWc
— Reuters (@Reuters) 31 декември 2019 година
Иракските национални мобилизационни сили (Хашд ал-Шааби) подредиха на своите последователи да прекратят обсадата си на американското посолство в Багдад, само че те дадоха обещание да останат отвън задачата.
" Предадохте вашето известие ", гласи изказване на НМС, отправено към тълпите. В него има апел хората да се прегрупират отвън Зелената зона за сигурност, където се намира задачата, само че водещ пълководец на " Катаеб Хизбула ", групата, взета на прицел при американските въздушни удари, сподели на Агенция Франс Прес, че ще " останат " в посолството. Съединени американски щати реагираха в края на предходната седмица с въздушни удари след ракетна офанзива против техни военни, при която бяха ранени четирима американци.
На 1 юли, 2019 година министър председателят на Ирак Адил Абдул-Махди издаде декрет, който интегрира Народните мобилизационни сили (НМС), които се оказаха решаваща мощ в контратерористичните интервенции на Багдад, във въоръжените сили на страната. " В интерес на публичното богатство и съгласно пълномощията, предоставени ни от конституцията... е постановено следното: Всички национални мобилизационни звена (НМЗ) би трябвало да работят като неделима част от въоръжените сили и да подлежат на същите разпореждания ", гласи постановлението. През май 2019 година държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео сподели на иракските водачи по време на изненадващо посещаване в Багдад, че в случай че не съумеят да упражнят по-голям надзор върху бойците от НМС, Вашингтон ще отговори със мощ.
Според разпореждане, оповестено на 8 март 2018 година, бойците на Хашд ал Шааби ще получат доста от същите права като на военните. В постановлението се прибавя, че бойците на Хашд Ал Шааби ще получават еквивалентни заплати на тези членове на военните под контрола на Министерството на защитата на Ирак. Те също ще бъдат подчинени на законите за военна работа и ще получат достъп до военни институти и колежи.
А по какъв начин реагира точно на Нова година Доналд Тръмп по отношение на Иран - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР