Проходът Петрохан ще бъде отворен най-рано утре. Северозападът започва бавно

...
Проходът Петрохан ще бъде отворен най-рано утре. Северозападът започва бавно
Коментари Харесай

Проходът Петрохан ще бъде отворен най-рано утре

Проходът Петрохан ще бъде отворен най-рано на следващия ден. Северозападът стартира постепенно да се възвръща откакто в няколко общини се изля дъжд над 100 л на квадратен метър в почивните дни. В три общини оповестиха отчасти бедствено състояние.

Усилени действия текат по обезопасяване на повредения сектор на прохода Петрохан. Първата и най-важна стъпка е направена - водостокът е отприщен. Днес стартира и уширяването на пътя, с цел да може да се пусне най-малко едната лента за придвижване.

" Следващата стъпка е обезопасяване на най-малко половината разрушено платно с настилка. Обезопасяането му ще бъде с неподвижен материал и слагане на пътни знаци за преимущество и ограничаване на скоростта ", съобщи инж. Ивайло Спасов - дир. на ОПУ - Монтана.

Тепърва ще се прави оценка размерът на вредите, нанесени от водното злополучие на прохода. След стихията Вършец, Враца и кривидолското село Ракево постепенно се възвръщат..И през днешния ден хората изпомпваха водата от мазетата. Дафинка си спомня с смут мощният екот от вилнеещата река Ботуня.

" През нощта, стана към 4.00 часа, камъни огромни влачеше смут, боязън, смут, не може да се спи. Ние мислехме да бягаме нанякъде, да се евакуираме ", споделя дамата.

Буйната вода отнася три автомобила на Илия Борисов.

" Човешки неточности. Натрупани човешки неточности. Институциите никаква поддръжка. Виждате ме къде съм. Боря се самичък. На никой не му пука ето дърветата зад вас. Снощи е даден дигнал дърветата са към момента по този начин. Ще би трябвало да се оправяме сами, както постоянно ", сподели той.

" Смятам, че това злополучие и следствията от него, възобновяване ще бъде с години. Тепърва ще се открива същинската стойност на вредите, само че за мен са милиони. Но без помощ от държавното управление е невероятно да се оправим, просто парадокс ", разяснява кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров.

Вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов даде обещание през вчерашния ден, че ще упорства пред Министерски съвет за разпределяне на средства поради нанесените вреди.

Репортер: Мирослава Георгиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР