Програмист, музикант и физик влизат в архива на Народната библиотека. Звучи

...
Програмист, музикант и физик влизат в архива на Народната библиотека. Звучи
Коментари Харесай

Откриха криптирани писма на Мери, кралицата на Шотландия СНИМКИ

Програмист, музикант и физик влизат в архива на Народната библиотека. Звучи като начало на смешка, само че кулминационната точка е доста сериозна: Изследователи от разнообразни профили съумяха да намерят и дешифрират 57 писма, написани от Мария, кралицата на Шотландия, по времето, когато братовчедка й кралица Елизабет I я хвърля в пандиза. 

Писмата са с дата 1578-1584 година, малко преди Мери да бъде обезглавена на 8 февруари 1587 г. Тя беше приета за отговорна в поддръжка на скрит план против Елизабет I, нейна братовчедка. Дешифрираните писма съдържат към 50 000 думи и 50 незнайни до момента скрипта, употребявани от Мария Стюарт, когато е комуникирала с нейните сътрудници благодарение на код, пише Gizmodo. Изследването на екипа е оповестено в списание Cryptologia.
 кралица на шотландия, история, мария стюарт Портрет на Мери, кралицата на Шотландия Снимка: Wikimedia Commons
" За да разбием шифъра, използвахме техника, наречена " нанагорнище на планина " от региона на оптимизацията на проблемите. Започваме с случаен ключ, дешифрираме шифрования текст с този ключ, вършим дребни промени в ключа и декриптираме още веднъж ", сподели Джордж Ласри, помощник на Computer Science и DECRYPT: „ Ако новият ключ е по-добре дешифриран, резервираме смяната. В противоположен случай отхвърляме смяната. “

Ласри и сътрудниците му - Норберт Биерман, професор по музика в Берлинския университет по изкуствата, и Сатоши Томокио, физик и експерт по патенти - претърсиха онлайн архивите на Bibliothèque nationale de France за криптираните писма. Самата библиотека е цялостна с скъпи писмени документи с историческо значение, от радиоактивния бележник на Мария Кюри до корейски дърворезби, някои от най-старите документи, отпечатани в миналото върху дърво.
 кралица на шотландия, история, мария стюарт  Снимка: 2022 година Lasry, Biermann, Tomokiyo
Триото се натъкна на няколко некатегоризирани, криптирани документа, които библиотеката уточни като творби, свързани с Италия от началото на 16-и век. Но откакто изследваха документите, откривателите откриха, че те са от Франция и нямат нищо общо с Италия.

Ласри сподели, че моментът на просветление за екипа е откриването на името Walsingham в писмата. Франсис Уолсингам бил основен секретар на Елизабет I и неговият екип преписа задоволително от писмата на Мери по време на нейното задържане, с цел да сътвори случай за изтезанието на тази католическа кралица.

В своя документ екипът написа, че Уолсингам е " постоянно споменаван в писма ". Мария предизвестява Кастелно за проектите му във Франция и Шотландия, описвайки го с отрицателни думи като остроумен човек, който лъжливо предлага другарството си, като крие същинските си планове.
 кралица на шотландия, история, мария стюарт Мария Стюарт по време на цялостното ръководство на Шотландия Снимка: Wikipedia
Мария също реагира на отвличането на сина си младежа Джеймс.

Според екипа поредност от писма от втората половина на 1582 година хвърлят светлина върху бурната реакция на Мери към новината, че синът й Джеймс е бил похитен от шотландска тайфа и обезверена молба за помощ от Франция. Когато френският крал най-сетне изпраща делегат в Шотландия, Мери показва разочарованието си от резултатите и възприятието си, че Франция е изоставила нея и сина й.

„ Това е единствено първата фаза на плана ", сподели Ласри. „ Очакваме с неспокойствие да забележим каква информация могат да получат историците от тези писма. "

Работата лишава доста време. Според откривателите 57-те писма съдържат към 150 000 обособени знака, които би трябвало да бъдат обработени; Дешифрирането на документите лишава повече време, в сравнение с разбиването на шифъра.

По-внимателното проучване на писмата може да даде повече детайлности за времето на затваряне на кралицата и какво е знаела за дейностите на нейните съучастници, които те са направили от нейно име.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР