Програмата за настаняване на бежанци от Украйна изтича днес и

...
Програмата за настаняване на бежанци от Украйна изтича днес и
Коментари Харесай

Украинските бежанци протестират, хотелиерите си чакат компенсациите

Програмата за настаняване на бежанци от Украйна изтича през днешния ден и стартира преместването им в държавни бази. Това решение бе огласено през вчерашния ден от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев след изключително съвещание на кабинета по проблема. На съвещанието Министерски съвет реши да продължи помощта за бежанците, само че този път те ще бъдат настанени в държавни бази. Новината обаче провокира всеобщо неодобрение измежду стотици украински жители, получили леговище у нас. Това ще бъде второ пренасяне за получилите филантропичен статут у нас украинци и към този миг няма изясненост къде и по кое време ще бъдат настанени.

Много от тях се събраха на митинг в центъра на „ Слънчев бряг ”. Хотелиери, които са настанили бежанци, също са обезпокоени дали страната ще ги компенсира. На множеството е платено за април и май, има частични заплащания за останалите месеци.

Областните администрации в черноморските райони стартират да изготвят описи за новото пренасяне на бежанците от Украйна.

Ще се даде 15-дневен период на настанените в хотели украинци да бъдат преместени в държавни бази.

" Причината за това решение се крие, че се откри, че това е процедура в Европейски Съюз. Само България и още две страни - Кипър и Ирландия, дават такава протекция за безграничен интервал от време. От друга страна ние желаеме да сме сигурни, че при зимни условия тези жители ще бъдат настанени в подобаващи места и места, от които няма да се постанова тяхното пренасяне при тежките климатични условия ", разяснява служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

" Ще заплащаме на държавните бази за услугата 15 лв., най-вече 20 лв., по отношение на отоплителния сезон, който настава в зимните месеци ", добави служебният министър на финансите Росица Велкова.

Министърът на туризма благодари на хотелиерите по морето, които се грижиха за украинските бежанци месеци наред и ги увери, че ще им бъдат изплатени всички суми за настаняването и изхранването им.

" До края на тази седмица ще бъдат входирани всички безспорни заплащания, в това число и за септември, които сме начислили. Програмата ще бъде отворена в границите на 15 дни те да подадат тъжби ", акцентира Илин Димитров.

Хотелиерите не имат вяра, че в държавните бази могат да бъдат предоставени същите условия.

" Човекът се храни по три пъти дневно, имат топла вода, отопление, всичко, което е належащо да живеят обикновено ", безапелационен е Димитър Чорбаджиев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР