Прогнозите за ускоряване на икономическия растеж в България през 2024

...
Прогнозите за ускоряване на икономическия растеж в България през 2024
Коментари Харесай

Икономист: Няма смисъл от инвестиция в жилище - след 20 години демографската картина в България ще е много различна

Прогнозите за ускорение на икономическия напредък в България през 2024 година, регистрираният растеж при ипотеките, слабото и забавено влияние на лихвената политика на ЕЦБ върху лихвените нива в българския банков бранш са справедливи аргументи, които ще поддържат развиването на жилищния пазар в България следващата година. Покачилата се себестойност на творби краен артикул е различен фактор, който предотвратява рухването на цените под направените от вложителите разноски за строителство.

Тези свои позитивни упования споделиха участниците в панела " Жилищен пазар – пренареждане ", който се организира в границите на втората Годишна конференция за строителство и вложения 2023 на сп. " Мениджър ".  

Икономическите прогнози за страната следващата година варират сред растеж от 2 % на Виенския институт за интернационалните стопански проучвания (WiiW) от юли тази година и 3,3 на 100 на българското Министерство на финансите от април. Очакванията за 2024 година са свързани и със спад на инфлацията и възстановяване на разполагаемия приход на семействата. Инфлацията беше избрана като значим мотор на капиталовата строителна интензивност в, показаха участниците в полемиката.

Това съгласно Георги Шопов, ръководител на УС на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП), води до смяна в развиването на жилищния пазар в България по модел на развитите западни пазари, където жилищата са недостъпни за купувачите, а животът чартърен е желан от тях. Общините и страната са длъжни да се намесят на жилищния пазар, само че тази интервенция би трябвало да бъде на пазарен принцип, счита Георги Шопов, базирайки се на опита на Виена за надзор на ценовите нива и обезпечаването на налични жилища. 

Жилищният пазар в България е извънредно динамичен, разноцветен и мъчно може да се направи генерална прогноза по тази причина накъде ще поеме в идващите месеци. В същото време обаче умерено може да се каже, че предпочитание за покупка на жилища не липсва. Проблемът идва от невъзможността на хората да си разрешат мечтаните парцели. Или другояче казано, от ден на ден понижава покупателната дарба на хората, а цените на жилищата не стопират да порастват.

Около това мнение се сплотиха участниците в годишната конференция.

Всички специалисти и анализатори са единомислещи: през покупката на парцел хората избавят парите си от инфлацията. Според икономисти обаче е добре нещата да се погледнат и от различен ъгъл.

Макроикономически видяно България е измежду страните с най-бързо намаляващо население в Европейския съюз, което значи, че след 20 години демографската картина в България ще е доста друга.

На пръв взор това демонстрира, че няма смисъл от жилища “, споделя Ясен Георгиев, изпълнителен шеф на Института за стопански политики, представен от " Economic.bg ".

Друг фактор, който демонстрира, че не е добре да се влага в недвижими парцели, съгласно Георгиев, са данните на Евростат, съгласно които България е една от страните с максимален % на лични жилища на глава от популацията. По думите на Ясен Георгиев това значи, че не може да се разчита на наемния пазар в страната и той не е задоволително развъртян като този в Лондон и Париж, да вземем за пример.

Той поддържа изказванието си, че пазарът е извънредно пъстър и нюансиран и с обстоятелството, че голям % – към 25 – от жилищата в България са необитаеми.

По данни на Министерство на регионалното развитие има към 46 000 здания, които се нуждаят от съществено саниране. Това значи, че да, имаме потребност от нови планове, само че има и справедливи обстоятелства, доказващи, че не използваме задоволително добре сградния фонд “, споделя Ясен Георгиев.

Икономистът доближава и до извода, че е извънредно мъчно да се даде цялостна и ясна картина на обстановката в бранша и би трябвало доста деликатно да се проучват всички фактори и аспекти.

Борба с високите цени

Според ръководителят на НАСП ключът към оправянето с високите цени на парцелите в България е строителството. И колкото повече предложение има, толкоз по-достъпни ще бъдат цените. Затова моли към улеснение на процесите по издаване на разрешителни за градеж – идея, за която той и неговата асоциация се борят от години.

Според Ралица Ценова, шеф " Продажби “ в Home2U, цените на жилищата постоянно ще вървят нагоре.

Много хора спекулираха, че с рухването на броя на покупко-продажбите ще паднат и цените. Но това не е по този начин, тъй като себестойността на този артикул не се трансформира “, споделя тя.

Според нея повода за забавянето на покупките идва от спада в интереса към жилищата на зелено и страха на хората от незнайното.

В умозаключение всички участници в полемиката обявиха своя оптимизъм за идната година. Без да дават съответни прогнози накъде ще поеме пазарът или цените, са уверени, че инвестицията в парцел постоянно е печеливша.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР