Прогнозата на Булгаргаз за поскъпване на синьото гориво с 12%

...
Прогнозата на Булгаргаз за поскъпване на синьото гориво с 12%
Коментари Харесай

КЕВР смята прогнозата на Булгаргаз за поскъпване на природния газ с 12% през ноември за нереалистична

Прогнозата на " Булгаргаз " за повишаване на синьото гориво с 12% през ноември е нереалистична, съобщи за " По света и у нас " ръководителят на КЕВР Иван Иванов, базирайки се на интернационалните котировки, с които е обвързано ценообразуването у нас. Според него ограничение на пиковото ползване, е най-приложимата мярка от пакета, препоръчан от Европейска комисия за преодоляване на енергийните цени. По този мотив служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че досега няма съответни условия от Брюксел към страните - членки, като досега единствено са били разисквани обособените оферти.

Шефът на КЕВР изясни, за какво обявеното от " Булгаргаз " повишаване през ноември е пазарно нереалистично.

" Това е една далечна прогноза и като следя придвижването и трендовете в изменението на TTF - това е цената на Нидерландската борса, смятам, че или няма да има въобще покачване, или ще бъде доста по-малко. Съгласно последните данни, които имаме от провежданите търгове, в които и " Булгаргаз " взе участие, можем да се надяваме на едни търпими цени на природния газ за идващите месеци в количества, които изцяло да задоволят потребностите на България ", съобщи Иван Иванов - ръководител на КЕВР.

По мотив препоръчаните от Европейска комисия ограничения за стабилизиране на енергийните цени, измежду които таван на цените на газа и ограничавания на потреблението, шефът на регулатора изясни, кое е най-приложимо за българските условия.

" Това, което смятам, че в действителност би трябвало да се осъществя, е да бъдат насърчени както промишлеността, по този начин и битовите консуматори към понижаване на потреблението на природен газ и несъмнено на ел. сила. При понижено ползване, в рационални граници, несъмнено България ще може да мине през зимните месеци без никакви проблеми ", изясни Иван Иванов - ръководител на КЕВР.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че досега няма съответни условия от Европейски Съюз към страните членки за преодоляване на енергийните цени.

" На срещата в Брюксел предходната седмица бяха разисквани няколко посоки, задачата на които е стабилизация на пазара на електрическа енергия и газ ", сподели Росен Христов – длъжностен министър на енергетиката.

И подчертава върху най-дискутираната мярка, препоръчана от Европейска комисия.

" Потенциално слагане на таван на цената газа общо и по-специфично може би на вноса на газ от Русия. За момента чакаме от Европейската комисия съответното предложение към този момент с съответните числа ", сподели още Росен Христов – длъжностен министър на енергетиката.

Той още веднъж удостовери, че на 1-ви октомври в цялостен размер азерският газ ще потече по интерконектора с Гърция и увери, че заплаха от режим на тока няма, защото България е експортьор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР