Профсъюзът SAG-AFTRA, представляващ 160 000 актьори, официално обяви стачка, след

...
Профсъюзът SAG-AFTRA, представляващ 160 000 актьори, официално обяви стачка, след
Коментари Харесай

Защо Холивуд стачкува? Не всеки прибира хонорарите на Скалата и Том Круз

Профсъюзът SAG-AFTRA, представляващ 160 000 артисти, публично разгласи стачка, откакто не реализира съглашение с най-големите холивудски студия.

Събитието е историческо, защото холивудските артисти и сценаристи стачкуват по едно и също време за първи път от над 60 години, а недоволството им стопира множеството кино и телевизионни продукции.

Наред с другите си претенции, стачкуващите артисти упорстват за увеличение на заплащането и преосмисляне на остатъчните хонорари, които съгласно членовете на профсъюза са намалели доста на фона на възхода на стрийминг услугите.

Остатъците са финансова отплата, която се изплаща, когато телевизионните излъчвания или филмите, в които актьорите са взели участие, се възпроизвеждат, изяснява CNN.

Ето някои значими числа:

160000

160 000 деятели на профсъюза се причисляват към 11 000 членове на Гилдията на американските сценаристи, които стачкуват от май.

Въпреки че доста от най-високоплатените звезди в света, в това число Мерил Стрийп и Мат Деймън, показаха поддръжката си за стачката, опасенията за по-високо възнаграждение засягат хиляди артисти, които вземат участие в стотици филми и телевизионни излъчвания.

Фран Дрешър, президент на SAG-AFTRA, отхвърли изказванието, че всички артисти са богати, като съобщи, че по-голямата част от тях " са просто работещи хора, които се пробват да изкарат прехраната си, да платят наема, да сложат храна на масата и да заведат децата на учебно заведение ".

" Всичко, което гледате, на което се наслаждавате, което ви забавлява, е изпълнено със подиуми, в които вземат участие хора, които не печелят огромни пари ", добави синдикалистът.

$27,73 на час

Толкова регистрира Бюрото за трудова статистика на Съединени американски щати като приблизително възнаграждение за калифорнийските артисти през 2022 година Бюрото обаче отбелязва в данните, че актьорите не получават възнаграждение на цялостен работен ден целогодишно заради естеството на работата.

Преди договорът сред актьорите и филмовите студия да изтече публично тази седмица, членовете на SAG-AFTRA бяха договорили съответни минимални ставки. Например артист, който е работил в телевизионно предаване в продължение на седмица, е получавал минимално заплащане от 3 756 $.

Въпреки това Кели Стюарт, актриса, която играе повече от 20 години и се е снимала в телевизионните сериали " All American " и " Black-ish ", означи, че те не получават това, което попада като тяхна цена.

" Трябва да платиш налози, плюс комисионни. За мен това включва сътрудник, управител и юрист, който договаря по покупко-продажбите. Веднага, когато получиш оферта за това какво ще ти платят, към този момент знаеш, че ще е с 35% по-малко, плюс-минус ", прибавя тя.

$270 милиона

Дуейн " Скалата " Джонсън е най-високоплатеният артист за 2022 година, като е прибрал 270 млн. $, съгласно листата на Forbes с най-високоплатените актьори.

Той получи солидни възнаграждения от функциите си в " Круиз в джунглата " и " Червено уведомление ", само че съгласно Forbes по-голямата част от извоюваните приходи през 2022 година са от марката му текила.

Миналата година Том Круз попадна в заглавията на вестниците, защото съгласно известията е спечелил 100 млн. $ от контракта си за присъединяване в " Топ Гън: Маверик ", за която е получил дял от продажбата на билети, написа Variety.

12.7%

Минималната сума, която един реализатор би трябвало да вземе за една година, с цел да има право на здравна застраховка, е 26 470 $.

Въпреки това, въпреки че известни артисти получават милиони, с цел да се снимат във филми и телевизионни излъчвания, доста от членовете на SAG-AFTRA не получават задоволително приходи годишно, с цел да покрият минималното условие на профсъюза.

Според Шаан Шарма, артист и член на управителния съвет на SAG-AFTRA, единствено 12,7 % от членовете на съюза дават отговор на условията за здравен проект.

Актьорът Род Маклахлан, взел участие в телевизионни излъчвания като " Синя кръв ", споделя, че е " непрекъсната битка " да се покрие прагът за здравно обезпечаване.

" Ако се замислите, 26 000 $ не е заплата за междинната класа. Животът на артиста е подобен, че има положителни и неприятни години ", добавя той.

13 цента

Поради непредсказуемостта на тв актьорството и конкурентния темперамент на приемането на функции, актьорите обичайно разчитат на остатъчните заплащания, изплащани при повтаряне на филми като форма на постоянен приход, когато е мъчно да се откри работа.

Актьорите споделят, че изчисленията към остатъчните хонорари са се трансформирали.

Тъй като от ден на ден сериали и филми са минали към стрийминг услуги, където не постоянно е ясно какъв брой постоянно се възпроизвежда наличието, те получават доста по-малко пари.

$31 милиона

Главният изпълнителен шеф на Disney Боб Айгър съобщи, че настояванията на стачкуващите артисти и сценаристи " просто не са реалистични ". " Те способстват за редица провокации, с които този бизнес към този момент се сблъсква и които, почтено казано, са разрушителни ", сподели той пред CNBC.

Когато през ноември 2022 година Айгър се върна в Disney като основен изпълнителен шеф, той се съгласи на годишна съществена заплата от 1 млн. $ с евентуален годишен бонус от 2 млн. $. Споразумението включваше и акции от Disney на обща стойност 25 млн. $.

В сряда той се съгласи да остане на поста си като основен изпълнителен шеф на Disney до 2026 година, до момента в който бордът на компанията търси негов правоприемник.

В новото си съглашение Айгър към този момент има право на
бонус в размер до 5 млн. $, съгласно подадена от компанията информация, което значи, че общото заплащане може да доближи 31 млн. $ годишно.

Студио " Walt Disney " е част от Алианса на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP) - комерсиалната група, която договаря със стачкуващите сега сценаристи и артисти.

В нея членуват и други огромни студия, като Paramount Pictures и Sony Pictures, както и стрийминг услуги като Netflix и Apple TV+. Warner Bros. Discovery, компанията майка на CNN, също е член. Изпълнителните шефове на Netflix Тед Сарандос и Грег Питърс са спечелили надлежно 50 млн. и 28 млн. $ през 2022 година, съгласно подадена от компанията информация.

В изказване за CNN от AMPTP обявиха, че са " надълбоко разочаровани " от решението на профсъюза да стачкува.

" Вместо да продължим да преговаряме, SAG-AFTRA ни насочи към курс, който ще задълбочи финансовите усложнения на хиляди хора, чието прехранване зависи от промишлеността ", обявиха от AMPTP.

SAG-AFTRA не отговори на запитването от CNN за коментар.

$4 милиарда

Потенциалното икономическо влияние на стачката на сценаристите и актьорите може да аргументи вреди за 4 или повече милиарда $, съобщи пред CNN Кевин Клоудън, основен световен пълководец на икономическия мозъчен концерн Milken Institute.

Според него, двойната стачка, която докара до прекъсване на холивудските планове, може да засегне освен стопанската система на Съединени американски щати. " Лондон и Обединеното кралство, Австралия, Нова Зеландия и други, където има студия или се прави постпродукция, ще се сблъскат с действителни последствия ", добави специалистът.

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР