ПрофилХристо Борисов е прекарал цялата си досегашна кариера в една

...
ПрофилХристо Борисов е прекарал цялата си досегашна кариера в една
Коментари Харесай

Да уловиш удобния вятър

Профил
Христо Борисов е прекарал цялата си досегашна кариера в една компания - " Телерик ", която беше добита от американската Progress през 2014 година Още при следването си в Американския университет в България схваща, че желае да се отпътува с технологии - в началото като разработчик, а след това и като продуктов управител. От края на предходната година към този момент работи върху едни от най-перспективните модерни технологии - изкуствения разсъдък и чат ботовете. Борисов беше един от 12-имата финалисти в тазгодишния народен конкурс за млади бизнес водачи Next Generation 2017, проведен от медиите " Капитал " и " Кариери ", в който се включиха рекордните над 70 участници. Още по тематиката
Христо Петков, съосновател на Stinky Socks, пред " Капитал "

Съоснователят и основен изпълнителен шеф на арт фондация DOMA Мартина Стефанова пред " Капитал "

Съоснователят на " Клеймкомпас " Александър Сумин пред " Капитал "

Александър Михайлов, съосновател и шеф на betahaus София пред " Капитал "
Как решихте да се занимавате със програмен продукт и стигнахте до днешната си позиция?
Възпитаник съм на Американския университет в България. Докато учих във втори курс, взех решение да аплайвам за работа в " Телерик ", която към този момент операрира под марката на Progress в България, като младши програмист и от януари 2008 година започнах в компанията на part-time работа. През 2010 година приключих образованието си и започнах работа на цялостен работен ден в компанията. Тогава взех решение да се занимавам не толкоз със основаването на продуктите, а с бизнес насочеността им - да схвана за кого ги сътворяваме, на какви пазари ги продаваме и така нататък През 2012 година бях в основата на първия ни заоблачен артикул. През идната година взехме решение, че ще навлизаме на по-големия пазар за такива артикули, и създадохме така наречената Telerik Platform. Тогава навлязохме и на
мобилния пазар, аз управлявах плана от позиция на създаване. По някакво стичане на събитията постоянно съм бил въвличан в артикули, които стартираме на някой нов пазар, който има капацитет с над 30% напредък на годишна база и стойност над милиард $ - без значение дали заоблачен, мобилен, изкуствен интелект и така нататък

Последният артикул е от декември тази година и е наименуван Darvin.ai - платформа за разработка на чат ботове с изкуствен интелект, които разрешават на всяка компания да автоматизира избрани бизнес процеси. Един от сполучливите образци в тази сфера, който пуснахме през април, е чатбот в Медицински комплекс " Доктор Щерев " в България, създаден върху Darvin.ai. Той разрешава на пациентите да си резервират час когато и да е на денонощието автоматизирано през обществените медии. Контактният център на клиниката е доста претрупан и посредством автоматизирането на процеса за инспекция на графиците на лекарите - едно от най-честите запитвания на пациентите - освобождаваме време на операторите за по-сложни въпроси. Така решаваме проблем с инспекцията на графика на докторите. Продуктът схваща натурален език и смисъла на думите - резервира час за доктор, час за слушане на тоновете на бебето, както и опция за свързване с оператор. Разработваме този план в границите на Progress Labs - самодейност на компанията, която разрешава на чиновниците да работят върху свои новаторски планове, по този начин все едно, че безусловно са стартъпи. Тоест ние сме отделени от главните процеси в компанията и можем да инкубираме хрумвания за избрани пазари и цели.

Каква е задачата ви с Darvin.ai?
Целта ни първоначално е да се съсредоточим върху двете промишлености, които имат най-голяма потребност от чат ботове - опазването на здравето и финансовите услуги. Причината е, че доста от тях имат доста ясни и структурирани процеси, които могат да бъдат изпълнявани с чатботове. Darvin.ai е създаден напълно в България.

От какъв брой души е екипът ви?
В момента екипът ни е от шестима души.

Колко сложна е връзката и работата по даден артикул с компания майка на хиляди километри на различен континент?
Не бих споделил, че е мъчно. Получава се естествено - в Progress продуктите са обособени по райони - има артикули, които се вършат единствено в индийския ни офис, в софийския и така нататък Това разрешава екипите да работят бързо. Разбира се, при основаването на един артикул има доста други екипи - като маркетинг и продажби. Мога да кажа, че с тях имаме доста добра синхронизация. България като часова зона е добре позиционирана. Лично мое наблюдаване е, че чиновниците в американския ни офис стартират доста по-рано работа - в 8 ч. към този момент имат първите си срещи. Докато тук просто културата и методът ни на работа са разнообразни - започваме по-късно и стоим до по-късно. Това ни разрешава по-лесна връзка с американския ни офис.

Започнали сте като програмист, след това сте минали към бизнес частта - коя страна повече ви вълнува?
Причината да мина към бизнес частта е, че в Американския университет приключих две специалности - първо компютърни науки, а след това и бизнес администрация. Просто след първата година разбрах, че програмирането като компетентност в университета, ми е доста елементарно. Така взех решение да изучавам и бизнес. Което пък ми даде малко по-различна вероятност за продуктите - видях, че зад продажбата на един артикул стоят доста разнообразни фактори. Има доста положителни артикули, които не са водачи на пазари, и противоположното - има по-слаби артикули, които обаче са достигнали водеща позиция. Изместването от програмиране към бизнес позиция има плюсове и минуси. При програмирането имаш някаква задача, която изпълняваш и най-после виждаш резултата от работата си. Докато при бизнес позицията би трябвало да имаш доста по-голямо самообладание. Ако работиш по нов артикул, има редица стъпки - връзка с клиенти, опити да продадеш, и всичко това може да продължи месеци. Да преминеш безусловно от точна просвета към по-размита дисциплинираност е по-трудно.

Колко огромна е разликата в работата сред " Телерик " и Progress?
За моите шест години в " Телерик " имахме почти осем пъти напредък на чиновниците. Лично за мен друго като чувство беше, че първоначално никой в България отвън компанията не знаеше за нас, което беше забавно. След продажбата станахме надалеч по-видими. Когато се присъединиш към компания с над 35 години история, колкото е на Progress, е напълно друго - към този момент си част и имаш престижа на борсова компания с обичаи.

Кои са най-големите плюсове на днешната ви позиция?
Най-интересното е, че имаме опция да се състезаваме с най-големите на пазара - сега съперници са ни Amazon, Micrоsoft, Гугъл. В целия свят сега има над 180 стартъп компании, в които се влагат 4 милиарда $ особено за създаването на изкуствен интелект и чат бот технологии. В момента имаме технология, с която аплайваме за патент и разработихме точно след диалози с крайните клиенти. Като тактика взехме решение първо да се насочим към България, защото разбрахме, че проблемите, които една компания среща тук, доста постоянно са същите, които една компания има в Америка или Англия. По тази причина за нас е доста значимо да покажем, че подобен вид разработки и нововъведения могат да се случат и в България. Радвам се, че към този момент има такива образци като Медицински комплекс " Д-р Щерев ".

Как виждате развиването на софтуерния бранш в България? Някои хора считат, че е балон откъм съществуването на експерти.
Не мисля, че е балон. В бъдеще всяка компания малко или доста ще се трансформира в софтуерна компания. Да вземем за образец банките - преди те имаха един IT отдел. Но сега те самите би трябвало да създават технологии, които да интегрират, за което е необходим първокласен екип. Софтуерът е на всички места. Ако преди имахме самостоятелни компании, които продаваха артикул на клиенти, сега има такива, които и купуват, и създават сами крайните решения.

Специално за България считам, че нямаме потенциал да създадем балон - ние не можем да го надуем, тъй като не можем да осигурим броя на фрагментите, които да създадат предлагането по-голямо от търсенето. Мога да дам за образец всички академии и компании, които развиват гений, което приказва за потребност от експерти в тази сфера. Така че не мисля, че сме в позиция да надуем огромен балон.

Къде виждате себе си след пет години?
Иска ми се да покажем, че и в България можем да сътворяваме артикули от последващо потомство. Визията ми е да съм част от такова решение, желае ми се с артикул като Darvin.ai да успеем да преборим колоси като Amazon и Гугъл. И да покажем, че нововъведения могат да се основават освен в Силициевата котловина, че и Европа е доста удобно място за това.

Разкажете за едно мъчно решение в досегашната си кариера?
Всъщност кариерата ми се промени доста през предходната година, когато в Progress пристигна нов изпълнителен шеф и се реши, че компанията ще има по-различен фокус и тактика. Тогава трябваше да взема решение дали желая да остана в тези артикули, за които от 2012 година съм вложил време да разработим и развиваме, или да поема нова самодейност - дали да заставам на позиция, която съм построил безусловно през последните пет години, или да имам по-различна кариера. Дотогава хората, за които отговарях като екип индиректно или директно, бяха към 180 души. Така че ми беше мъчно да реша да стартира безусловно от нулата с нов екип в нов сегмент, само че това беше изборът ми. Буквално е като промяна на работата. Така че може и да се върнеш три-четири стъпала обратно, само че с концепцията да създадеш след три-четири години условия, в които да бъдат заети още веднъж 100 души. Бъдещето ни е в навлизането на нови пазари.Q&A

Намирате ли баланс сред работата и персоналното си време?
Опитвам се да имам добър баланс сред нещата. Имам две занимания - тенис и ветроходство. Имам лиценз за капитан, и с другари се опитваме четири-пет пъти да вършим регати в Гърция, а и да плаваме за почивка. Получава се дейна отмора, защото когато по закон отговаряш за лодка и екипаж, има детайл на напрежение. Но пък е доста хубаво. Всъщност ветроходството е близо до бизнеса - доста постоянно се случва да се изправяш пред разнообразни проблеми, които би трябвало да решиш - от материали и обстановки до психически фактори с екипажа и пасажерите.

Какви бизнес четива бихте предложил?
По отношение на книгите се пробвам да разбърквам четеното на бизнес литература с пътеписи. Понякога в бизнес книгите започваш да виждаш едни и същи неща, казани по друг метод. Ето за какво чета и литература за ветроходци, които обикалят света. Един от образците е A Voyage for Madmen, която споделя за надпреварата Golden Globe Race, проведено от Sunday Times през 1968-1969 година

Ветроходството е най-старият метод на напредване, правилата на корабоплаване не са се трансформирали доста. Едно изключение са платната, които към този момент могат да бъдат употребявани и против вятъра, което трансформира напълно динамичността. Дълго време се е казвало " Пожелавам ти попътен вятър ", само че в наши дни репликата има друго значение - по-добре е да се споделя " Пожелавам ти комфортен вятър ".

Друга книга, която ми направи усещане, е Get Real, Get Gone - How to become a Modern Se a Gypsy. Тя споделя какво е нужно и по какъв начин да си планираш бюджета, в случай че искаш да обикаляш света на лодка, да учиш езици, да срещаш нови хора и места.

Какви устройства и приложения употребявате за работа и персонално време?
Без смарт телефона не мога, много постоянно заменя и компютъра ми. Едно от главните приложения, които употребявам, е " Гражданите ", на което преди три години бях един от основателите. Новини чета през приложения. В работата използваме Slack, който опрости връзката и понижи имейлите. Друго приложение, което предлагам, е Outlook за мобилно устройство, посредством което си ръководя пощата.
Интервюто взе Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР