Профилактиката е на първо място сред приоритетите на правителството в

...
Профилактиката е на първо място сред приоритетите на правителството в
Коментари Харесай

Здравният министър обеща нов модел за заплащане на лекарите и повече профилактика

Профилактиката е преди всичко измежду целите на държавното управление в бранш " Здравеопазване ". Това стана ясно от думите на министъра на опазването на здравето проф. Николай Петров пред публицисти, съобщи кореспондент на.
Целта е реализиране на оптимално равнище на качеството на живот посредством понижаване на преждевременната смъртност. Преодоляването на ниската здравна просветеност на популацията също бе посочено като тенденция за работа. Това ще бъде реализирано посредством разнообразни стратегии и обучение, уточни министърът.
Проф. Петров сложи задачите за мандата си - въвеждане на електронното опазване на здравето, стандарт за ръководство на лечебните заведения и ограничения за възстановяване положението на медиците. Сред целите е и нов модел за възнаграждение в опазването на здравето.
По думите му сега заплащането на труда на лекари и медици е " една загадка - има места, където възнагражденията са положителни, другаде - те са трагични ". " Няма явен правилник от кое място идват парите. Обикновено те идват посредством клиничните пътеки, а в тях странното е, че няма перо труд ", обясни министърът, като даде обещание, че ще бъде направена работна група, с цел да се види какъв брой ще бъде остойностен този труд.
Той на няколко пъти повтори, че компетентността на лекаря би трябвало да се обвърже с размера на неговата работа. " До края на годината от мен се изисква и да показва нов модел за ръководство на лечебни заведения ", разясни той. " Натовареността е друга при другите експерти, само че в много от тях заплащането продължава да е „ на калпак”, счита проф. Петров
Той не пропусна и въпроса с използването на неразрешени лекарствени средства с хуманни цели - ще бъде направен правилник за това, даде обещание министърът. " За пациентите с редки заболявания ще бъде основан специфичен фонд, с цел да има по-добър надзор и успеваемост. Ще има все по-голяма здравно ориентиране към генеричното лекуване, ще се борят и с подправените медикаменти.
Ще се основава национална аптечна карта, с цел да се дефинират потребностите на популацията, означи проф. Петров. Ще има тласъци за откриване на аптеки в рядко обитаеми и труднодостъпни места, както и по-лесен достъп до медикаменти при тези аптеки, които ще работят в денонощен цикъл.
" Стартираме план за демонополизация на НЗОК, сподели министърът ". Разработват се и способи за селективен метод при финансиране от Здравната каса. Ще се изваждат действия в извънболничната помощ, с цел да станат те по-приемливи за остойностяване.
" Въвежда се електронно досие и електронна рецепта, които от министерството има желание да показа в най-къс период. Ще бъдат подтиквани общо практикуващите лекари, както и други действия, професионалното обединяване. Ще бъдат преструктурирани болнични кревати от дейното и от продължителното лекуване, само че прекосяването им от една функционалност в друга не трябва да е самоцел ", добави министърът.
Той беше безапелационен, че следващото нахлуване над медици тези дни е скотщина. " Има законов ред, по който се реагира в тези обстановки, само че ми е доста неприятно ", сподели.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР