Профил: Д-р Красимира Чемишанска е бизнес лидер във фармацевтичната индустрия

...
Профил: Д-р Красимира Чемишанска е бизнес лидер във фармацевтичната индустрия
Коментари Харесай

Д-р Красимира Чемишанска: Сърдечно-съдовите заболявания са встрани от фокуса на здравната система

Профил: Д-р Красимира Чемишанска е бизнес водач във фармацевтичната промишленост с повече от 20 години опит на българския пазар. Завършва медицина в Медицинския университет в София и работи в продължение на две години като теоретичен помощник в региона на клиничната имунология. Следвайки провокациите на своята професионална кариера, тя получава тапия по маркетинг, магистърска степен MBA " General Management " от City University Seattle, както и магистърска степен по мениджмънт от Международното висше бизнес учебно заведение. От 1994 година до 2009 година тя заема разнообразни мениджърски позиции в мултинационални новаторски фармацевтични компании, като е дълготраен шеф " Маркетинг " и член на борда на шефовете на AstraZeneca. През 2009 година влиза в ролята на изпълнителен шеф на " Aмджен България ", откривайки филиал на една от най-големите биотехнологични компании в света в страната ни и реализирайки построяването на организацията и развиването на бизнеса на локална почва и до през днешния ден. От 2011 година е член на борда на шефовете на AmCham, а през 2015 година е определена за президент на камарата - пост, който заема до началото на 2019 година От 2013 година доктор Чемишанска е член на борда на ARPharM, като от 2019 година до началото на 2021 година е отпред на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България в качеството си на ръководител на УС. Към момента доктор Чемишанска е заместник-председател на ARPharM. Тя е също по този начин дълготраен член на BBLF и преподавател в майсторските класове на Форума в региона на фармацевтичната промишленост. Д-р Чемишанска е още почетен член на Съвета на Европейската бизнес общественост и притежател на премията " Златен щемпел за новаторски мениджмънт и обществена отговорност ". През 2013 година получава влиятелния Certificate of Appreciation на Департамента по търговия на Съединени американски щати за принос в развиването на двустранната търговия и вложения в опазването на здравето сред Съединени американски щати и България.
Според последните данни на Евростат и Европейското кардиологично сдружение България е водач по сърдечно-съдова смъртност, на какво се дължи това съгласно вас?
Сърдечно-съдовите болести не престават да бъдат водеща причина за гибел освен в България, само че по света и са едно от най-сериозните здравни провокации, с които се сблъскваме през днешния ден. Всяка година те лишават почти 18.6 млн. човешки живота, което се равнява на към 33% % от смъртните случаи в международен мащаб.
Разбира се, в случай че се вгледаме по-внимателно в съответните статистики за страната ни, няма по какъв начин да не видим стряскащата наклонност, обвързвана с метода към лекуването на този вид болести и междинната преживяемост на популацията, която за жалост ни подрежда на едно от последните места измежду страните от Европейския съюз. Всичко това в композиция с незадоволителната информираност, грижа и отговорност за личното здраве на българския пациент приказва за систематични проблеми в опазването на здравето, които изискват надлежно сложен метод за тяхното разрешаване.
За страдание в изискванията на пандемичната конюнктура през последните съвсем 2 години хроничните болести, сред които и сърдечно-съдовите, от ден на ден остават настрана от целите на здравните системи и се чака това да докара до тежки краткосрочни и по-дългосрочни последици.
Кои са водещите аргументи за гибел и заболяемост в страната?
По последни данни на СЗО от 2019 година топ 3 водещите аргументи за гибел в страната са от сърдечно-съдови болести: исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, хипертонична болест на сърцето, последвани от ХОББ и някои онкологични локализации като рак на белите дробове/трахеята/бронхите, колоректален карцином, рак на млечната жлеза, бъбречни болести, цироза на черния дроб, инфекции на долните дихателни пътища.
Кои са систематичните проблеми в опазването на здравето, свързани с диагностиката и лекуването на сърдечно-съдовите болести?По данни на Европейска комисия, свързани със здравния профил на страната за 2019 година, има редица систематични проблеми в опазването на здравето, свързани с комплексния метод, включващ предварителната защита, диагностиката и лекуването както на сърдечно-съдовите болести, по този начин и на редица други заболявания. На първо място измежду тях е необятното разпространяване на рискови фактори (тютюнопушене, приложимост на алкохол, нездравословно хранене), което способства за високата заболеваемост и смъртност. От друга страна, реализирането на действия за първична профилактика и промоция на здравето е относително едва застъпено. Има и редица проблеми, свързани с организацията на здравната помощ и достъпа до нея. Направените разбори демонстрират, че близо 1/5 от болничните процедури биха могли да се реализират в границите на извънболничната помощ, до момента в който 1/10 от хоспитализациите и обвързваните с тях процедури биха могли да се избегнат изцяло, в случай че е налице по-добра извънболнична помощ. Тук е моментът да отбележим дефицита на медицински експерти във всички звена, което удължава и натоварва в допълнение пътя на пациента.
И не на последно място сериозен фактор се оказва финансовата досегаемост на опазването на здравето. През последните години делът на общественото финансиране в опазването на здравето понижава за сметка на частните разноски. Директните разноски за пациентите се повишават, а в същото време огромна част от тях даже не са обхванати от общественото здравно обезпечаване.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Туризъм 3 Вечерни вести 1 Отбрана 2 Медийна сергия 3 Енергетика 1 Транспорт 2 Отбрана 3 Туризъм В Европейски Съюз и България се изостря извънредно доста казусът с качеството на живот на все по-застаряващото население. Кои са проблемите при диагностиката и лекуването на болесттите на възрастните хора?Подобно на проблемите при диагностиката и лекуването на сърдечно-съдовите болести, и тук са налице фактори като: късно диагностициране, липса на постоянна профилактика и придържане към лекуването, както и липса на медицински личен състав.
Като че ли при болесттите на възрастните хора най-силно се усеща въздействието на финансовия фактор, което автоматизирано повлиява профилактиката и лекуването им. Липсата на задоволително средства в композиция със страха, изключително в актуалната пандемична конюнктура, от ден на ден утежнява качеството на живот на възрастните пациенти.

Онези измежду тях, които могат да си разрешат лекуване, доста постоянно не получават съответни проследяващи и рехабилитационни грижи. Често едно главно хронично заболяване (като остеопорозата например) води до съпътстващи проблеми и положения, които също изискват профилирана и навременна грижа, както и вземането на превантивни ограничения. За страдание в България към момента системата не е задоволително развита, с цел да предложи сходен повсеместен метод на своите пациенти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР