Професор Николай Радулов, известен експерт по национална сигурност, даде своето

...
Професор Николай Радулов, известен експерт по национална сигурност, даде своето
Коментари Харесай

Николай Радулов: Продължаването на дерогацията е хранилище на корупция


Професор Николай Радулов, прочут специалист по национална сигурност, даде своето мнение по въпроса за националната сигурност и анулацията на дерогацията на съветския нефт в изявлението си за " 12+3 ". Той показа своите гледни точки и догатки по отношение на значими въпроси преди идните диспути и избор на съмнение по отношение на кабинета " Денков ". 

В изявлението проф. Радулов изрази мнението си за възможната анулация на дерогацията на съветския нефт и обвързваните с нея последици за националната сигурност. Според него, в случай че министър председателят Денков бъде пореден с политиката си към Русия, дерогацията би следвало " да се случи незабавно " . Той изрази единодушие с Делян Добрев по този въпрос и уточни, че продължаването на дерогацията може да сътвори благоприятни условия за корупция посредством медиатори. Според него тези пари евентуално доближават до близки политически фигури.

" От тази позиция съм на страната на Делян Добрев. Друг въпрос е, че персонално за мен продължаването на тази дерогация и това, което се е случвало досега, е вместилище на корупция. Чрез производството и продажбата на деривати от петрола в " Лукойл ", се основават доста благоприятни условия за работа посредством медиатори. Очевидно е, че тези пари отиват някъде. Според мен те отиват до близки на премиера лица, не близки негови другари, а близки политически ". 

Проф. Радулов изрази догатката си, че желанието за удължение на дерогацията може да бъде обвързвано с тънък ансовата подготовка на управляващите  поради идните избори и несигурността в политическото им бъдеще.

" Моето съмнение е, че желанието за удължение на дерогацията е обвързвано с това, че ръководещите сега не са доста сигурни в политическото си бъдеще и очаквайки да се изправят пред нови избори, се стремят да се приготвят финансово ", показва той. 

Относно въпроса за националната сигурност, професор Радулов уточни, че дерогацията е значим инструмент и съпостави я с " Балкански поток ", като показа, че има политически опасности, свързани с продължаването ѝ. Той акцентира, че би трябвало да бъдем поредни в отношението към съветския нефт и не би следвало да гоним съветски шпиони, преди да ги изобличим и определим съучастиците.

" Дерогацията е тъкмо толкоз потребна за националната сигурност, колкото и " Балкански поток ", с който развързахме ръцете на Путин за войната в Украйна. Има политически опасности, само че те са свързани с продължение на дерогацията ", твърди още проф. Радулов в изявлението. 

Също по този начин професор Радулов разяснява и въпроса за ДАНС и искане за промяната на шефа на ДАНС, което бе препоръчано от премиера Денков. Той съобщи, че министър-председателят не схваща задоволително от сигурност и би трябвало да има еднообразно отношение към службите във всички случаи. 

" Министър-председателят не схваща нищо от сигурност, той е експерт в други области, явно някой му подсказва. Но би трябвало да имаш едно и също отношение във всички случаи – или вярваш на службите, или не им вярваш. Не може висшите чиновници във властта да считат, че законите не се отнасят до тях “, показва той. 

В предаването проф. Радулов показа и своите упования към утрешните диспути по втория избор на съмнение. 

" Всички претекстове за вота касаят съществуващи проблеми. Очевидно е, че в част от проблемите, свързани с защитата, става дума за корупция . Има и открити детайли на корупция. Става въпрос за това, че господин Тагарев се пробва да даде поръчка за 11 млн. на компании, свързани със свои близки ", твърди още проф. Радулов. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР