Професор Джан Юн е един от водещите икономисти в Китай,

...
Професор Джан Юн е един от водещите икономисти в Китай,
Коментари Харесай

Търговската война между САЩ и Китай ще е краткосрочна

Професор Джан Юн е един от водещите икономисти в Китай, създател е на доста изявления.Той е в публицистичната гилдия на няколко университетски списания, в това число и Economic Systems, Journal of the Asia Pacific Economy, Източна Азия, Journal of Pro-Poor Economics, основен редактор е на "Фуданските стопански книги ".

От 1997 година е гостуващ учител в London School of Economics, SOAS, Лондонския университет, Университета в Орхус, Метрополитен университет в Токио, Университета в Харвард, Университета "Йейл ", Национален университет "Кюнгпъу " в Корея, Университетът "Куинс " за проучвания на стопанската система.
Професор Джанг също е и почитан коментатор. Неговите възгледи за китайската стопанска система са необятно представени от медиите, в това число и от Wall Street Journal, Financial Times, Ню Йорк Таймс, South China Morning Post. Често взе участие с изявленията в стратегиите на малките екрани като CNN, BBC, KBS, PBS и други
В момента проф. Джанг е декан на Икономическата школа в Университета Фудан и шеф на Китайския център за стопански проучвания.

Проф. Джан, какви са финансовите и икономическите измерения на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай?

- И Китай, и Съединени американски щати са създали подробни калкулации за следствията от комерсиалната война. Специално за Китай следствията са много лимитирани и се пресмятат приблизително на към 0.2% от брутния вътрешен артикул. Що се отнася до износа към Съединени американски щати - общият размер на износа на Китай последователно, само че устойчиво понижава през последните години. Но има калкулации, които демонстрират, че комерсиалната война ще понижи общия експорт на Китай с не повече от 2 %. Въпреки че тези провали са дребни, Китай ще направи всичко допустимо да избегне или най-малко да понижи резултатите на комерсиалната война.

Ще предприеме ли Китай някакви дейности във връзка с валутната си политика, като да вземем за пример обезценка на юана по отношение на $?

- Китай няма да употребява валутната си политика като инструмент за справяне с следствията от комерсиалната война със Съединени американски щати. Ние ще се опитаме да ограничим следствията от търканията сред двете страни единствено в областта на търговията и няма да позволим те да се разпрострат върху цялостните връзки сред Съединени американски щати и Китай. Но въпреки всичко икономическите фактори са взаимосвързани и в случай че има наклонност за повишаване на резултатите от тази комерсиална война върху цялостната стопанска система, в това число и върху привлекателността на Китай като дестинация за вложения, тогава е допустимо да се намерения и за потребление на валутния курс като инструмент в битката за понижаване на отрицателните резултати от комерсиалната война. Но по принцип валутният курс в Китай от ден на ден следва пазарния механизъм за определянето му. От март 2018-а да вземем за пример китайският юан непрестанно девалвира, само че това е изцяло натурален развой, който е повлиян от пазарни фактори, а не от целенасочени дейности на държавното управление в тази посока.

Не е загадка, че Китай е най-големият заемодател на Съединени американски щати. Можем ли да чакаме, че Пекин ще понижи интереса си към държавните дългови скъпи бумаги на Вашингтон?

- Китай няма да употребява дълговите скъпи бумаги на Съединени американски щати като инструмент в комерсиалната война. Дълговите бумаги на Съединени американски щати са един доста идеален пазарен механизъм. Те съставляват голяма част от международния пазар на държавния дълг и Китай не може да въздейства кой знае какъв брой доста върху този пазар с държанието си във връзка с държавните скъпи бумаги на Съединени американски щати.

Вече се появиха известия, че поради комерсиалната война някои огромни интернационалните компании изнасят производството си от Китай. Планира ли държавното управление в Пекин някакви спомагателни облекчения в региона на налозите да вземем за пример, с цел да резервира сегашните вложители и да притегли нови?

- Настина не са малко мултинационалните компании, които изнасят производствата си от Китай, само че това е един естествен развой. В случая е значимо не кой влиза и излиза, а да се следи общото равнище на директните задгранични вложения в страната. А те са със относително постоянен размер, което значи, че в действителност има компании, които излизат, само че на тяхно място влизат други.

Колко е общата сума на тези вложения за предходната година?

- Като цяло за 2017-а общият размер на задграничните вложения е 136 милиарда щ. $. В последно време в Китай има доста нови капиталови планове, което значи, че задграничните вложители не престават да имат доверие в нашия пазар. Ние обаче не подценяваме това, че има компании, които изнасят производството си. По тази причина Китай поставя поредни старания за възстановяване на бизнес средата и в тази тенденция са взети доста ограничения. Тази година един от главните цели на държавното управление ни е точно да стабилизира бизнес средата, като част от тях са свързани и с отваряне на стопанската система.

Дали сегашната комерсиална война със Съединени американски щати ще бъде краткосрочна, или ще продължи с години?

- Търканията сред Съединени американски щати и Китай са с дълготраен темперамент. Те са почнали доста преди сегашният президент Доналд Тръмп да втвърди политиката си както се случва през тази година. Ограничения е имало и са налагани в избрани сфери на търговията от много време. Но за сегашната комерсиална война, за която са присъщи голям брой интензивни намеси от страна на държавните управления в Пекин и във Вашингтон, се счита, че ще има кратковременен темперамент, тъй като следствията от нея при по-продължително опълчване няма да са по силите и на двете държавни управления. Но търканията ще останат.

Разговора води Петър Илиев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР