Професионалистите от Industry Days напътстват създателите на документални филми

...
Истории, ориентирани към човека, от Югоизточна Европа, Кавказ и Близкия
Коментари Харесай

Истории, ориентирани към човека, от Югоизточна Европа, Кавказ и Близкия изток и Северна Африка (MENA) заеха силно място по време на второто издание на Industry Days, което приключи в Сараево, Босна и Херцеговина , миналата седмица.

След покана за участие, пусната от Al Jazeera Documentary Channel, 22 избрани режисьори бяха поканени на Industry Days, за да представят текущата работа на редактори, агенти по продажбите и програмисти на документални фестивали.

В продължение на три интензивни дни редактори, организатори на документални фестивали и агенти по продажбите водеха кръгли маси, прожектираха и оценяваха произведения в процес на изпълнение и съветваха създателите на филми как да развиват и да осигурят подкрепа за копродукция и пари за своите проекти. „Вземащи решения“ от Cannes Docs, Sunnyside of the Doc, Arte, POV, Al Jazeera, Sheffield Doc Fest, Doha Film Institute, SBS Australia и много други участваха в събитието.

Съвместно организирани от Al Jazeera Documentary Channel и Al Jazeera Balkans, Industry Days се провеждат успоредно с Фестивала на документалния филм Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival (AJB DOC), ежегодно събитие, което се провежда вече за шеста година.

Industry Days се фокусира върху повишаването на осведомеността и подкрепата за проекти, базирани на MENA, Балканите и Кавказ, каза Адел Ксикси, ръководител на индустрията.

„Това е шанс за талантливите режисьори и продуценти да реализират мечтите си в подкрепяща общност и важна възможност работата им да бъде видяна и оценена от най-добрите в бизнеса“, каза Ксикси.

Тази година Industry Days предостави ангажименти за продукция и копродукция на обща стойност $108 000. Участващите оператори от Балканите, MENA и Западна Европа получиха рекордните 25 награди.

Проблемите с бежанците и хората, прокудени от конфликти, заемат силно място в програмата.

Един филм, Джана, проследява тежкото едногодишно пътуване на Лейла и Саджад, двойка етнически хазари, принудени да избягат след превземането на Афганистан от талибаните. Лейла научава, че е бременна с първото дете на двойката още същия ден.

История на преследване и кланета, които подклаждат страховете от геноцид срещу хазарските общности в Афганистан, принуждават двойката да избяга в джамия в съседен Пакистан – първото от 11 временни убежища за една година, преди да получат убежище в Испания.< /p>

„Industry Days донесоха богата информация за нашия проект“, каза Маария Сайед, продуцент на Jana. „Въпреки че заснемането ни е почти завършено, беше изключително полезно професионалистите по документални филми да ни напътстват и да споделят с нас как виждат нашия филм. Това ни даде нови идеи, които ще вземем със себе си в окончателното заснемане и монтажа.“

В допълнение към темите за убежището, избраните филми в ход изследваха проблемите на общностите, принудени да обмислят изчезването на традиционните начини на живот, опитите на един син да разбере защо майка му го е изоставила, за да се омъжи за боец ​​от ИДИЛ, и мисията на дъщерята, 30 години по-късно, да хвърли светлина върху убийството на баща й по време на геноцида в Сребреница. И друг филм разглежда малко известната история на група ортодоксални равини в Йерусалим и Ню Йорк, които активно подкрепят палестинското освобождение.

Най-голямото индустриално събитие от този вид в региона, Industry Days, за две кратки години утвърди своята стойност за глобалната документална общност и се превърна в благодат за Фестивала на документалния филм Al Jazeera Balkans (AJB DOC), каза своя Режисьор Едхем Фоко.

„Повиши репутацията ни поне два или три пъти – за една нощ“, каза той. „Ние бяхме уважаван фестивал, но в морето от други фестивали. С Industry Days във второто му издание и типовете лица, вземащи решения, които участваха, сега всички гледат на нас. Няма място, където да има такива лица, вземащи решения, такива награди, няма друго място в този регион – от Италия до Гърция.“

„И така, хората сега гледат на AJB DOC с други очи и дори местната общност разбира, че нещо се случва, като много от тях искат да правят филми. Сега те имат шанс да представят своите проекти, да се срещнат с много хора и да получат пари, за да направят своите филми.“

Поканата за проекти на Al Jazeera Documentary Channel привлече 177 кандидатури от 52 страни от MENA, Кавказ и Балканите.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР