Проф. Станимир Сираков е високо специализиран в сферата на ендоваскуларното

...
Проф. Станимир Сираков е високо специализиран в сферата на ендоваскуларното
Коментари Харесай

Проф. Станимир Сираков, оперирал мозъка на дете през крака, е Лекар на годината 2023

Проф. Станимир Сираков е високо профилиран в областта на ендоваскуларното лекуване на мозъчно-съдови зaболявания. Участвал е в редица клинични изследвания. Носител е на премията Medical Awards в категория " Лидерство и нововъведения в ендоваскуларното лекуване на сложни мозъчно-съдови болести 2023 " ; номиниран е за премията " Питагор " за одобрен академик в региона на науките за живота и медицината; отличен в класацията на Дарик радио " Best doctors " в категория " Образна диагностика " през 2012 година

Проф. Сираков е съавтор в учебника Advances in flow-diversion devices for cerebral aneurysms, Frontiers.

" Преди 20 година тази премия се учреди в БЛС, а преди 33 години беше възобновена съсловната организация, сподели министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков и уточни, че на церемонията участват хора, които тогава са сложили основите на това, което в този момент има тежка институционалност и значение в обществото ни - Българският лекарски съюз. Българският доктор почтено зае мястото си в обществото. Сега, в наличието на президента на страната, честваме този празник и сервира премията " Лекар на годината ", която е една от най-хубавите български награди, добави министър Хинков.

Желая ви да сте здрави и доста сполучливи, обърна се към медиците министърът.

Министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков
Снимка: БТА

Отличията

Отличие за лекарска безрезервност и нравственос " Д-р Стефан Черкезов ", което се присъжда за първи път от съсловната организация, получи д- р Даниел Димитров, взел участие в спасяването на американски академик, претърпял случай в пещера в Турция.

С приз " Принос за развиване и одобряване престижа на съсловната организация " бяха наградени лекарите Виолета Пашова, Венцислав Грозев, Цветан Райчинов и Тотко Найденов. За " Принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники " бяха отличени проф. доктор Неделчо Цачев и доктор Тома Спириев. Наградата " Дългогодишна активност в региона на медицината и деен принос в развиването на компетентност " получиха проф. Христо Цеков, проф. Валентин Игнатов, доцент Митко Митков, доцент Явор Иванов, доцент Калин Лисички и доктор Пенка Бахчеванова.

Отличените на " Лекар на годината "
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев връчи премиите в категорията " Ти си нашето бъдеще " на доцент Младен Дойков, доктор Явор Петров, доктор Светозар Марангозов, доктор Явор Пукалски, доктор Цанко Йоцов и доктор Ния Милева.

Президентът Румен Радев връчи премията на доктор Ния Милева
Снимка: БТА

Фокусът на всяка промяна в опазването на здравето би трябвало да бъдат младите български лекари - условия на труд, на мотивация, на обществен авторитет, на реализация. Това сподели президентът Румен Радев в поздравлението си. Надявам се, че те ще бъдат във фокуса на всяка промяна, както и да се гради върху ясни правила и цели, да има оптимален обсег на жителите, да има въвеждане на нови технологии и досегаемост. Надявам се, че всичко, заложено в Плана за възобновяване и резистентност ще бъде осъществено, без значение какво държавно управление идва на власт, добави президентът. Радев напомни, че в проекта са заложени незабавната помощ по въздух, основаване на строк центрове, протонният център, националната цифрова платформа за образна диагностика. Вярвам, че ще се осъществя и планът за десетки амбулатории за доболнична помощ, разпределени в дребните обитаеми места, добави той.

За тези 20 години бяхме очевидци и изстрадахме като пациенти редица промени, само че някои от тях наподобяват на несполучливо лекуване след неправилно сложена диагноза, сподели още президентът Радев. По думите му фокусът е бил върху парите в опазването на здравето и тяхното систематизиране сред другите участници. В същото време загубихме доста лекари - младите лекари, в търсене на по-добри условия за труд и реализация, избраха да напущат страната ни и да търсят реализация в чужбина, което за нас е загуба на голям народен капитал, добави президентът.

На тържественото награждаване участваха и ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето проф. Костадин Ангелов, заместник-министри, шефът на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместник-кметът Дончо Барбалов, шефове на лечебни заведения, представители на университетските среди, на съсловните и на пациентските организации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР