Проф. Петър Павлов, ръководител на Националния център по сеизмично инженерство,

...
Проф. Петър Павлов, ръководител на Националния център по сеизмично инженерство,
Коментари Харесай

Сеизмичен инженер: В България има малки непрофесионални лаборатории за изследване устойчивостта на сградите

Проф. Петър Павлов, началник на Националния център по сеизмично инженерство, изясни по Българска национална телевизия кои здания падат и кои остават при мощно земетресение: 

" Рядко се случва подобен вид повреди като в Турция. Градовете са имали нещастието да се намират тъкмо над епицентъра на земетресението, сеизмичните талази са най-вече отвесни, земетресенията следат едно след друго и се наслагват талази и това способства за в допълнение увеличаване на сеизмичната мощ, която работи върху тях. Отделно, виждат се някои здания, че са реагирали по малко по-добър метод, други не - най-вероятно те са строени в друг интервал. 

Вероятно част от постройките са строени преди 2005 година, някои от тях - по-късно. Предишното разрушително земетресение накара Турция да влага в сеизмично инженерство. Подобриха своята сеизмична школа и това дава по-добро въздействие върху постройките, изключително към Истанбул и Анкара. Вероятно постройките, които рухнаха, са преди този интервал. 

Има разнообразни способи, формули и проучвания за разбор на структури. Най-модерният метод е пробно проучване на модели от здания. В България има дребни лаборатории за такива проучвания, само че те са много самоделно и непрофесионално направени. "

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР