Проф. Петър Панчев е роден на 11 юли 1947 г.

...
Проф. Петър Панчев е роден на 11 юли 1947 г.
Коментари Харесай

Проф. Петър Панчев: Онкоболните се увеличават, а част от българите не ходят на лекар от страх

Проф. Петър Панчев е роден на 11 юли 1947 година Завършва Медицинския университет в София през 1972 година и специализира урология. От 1992 година до 1995 година е народен съветник по урология, а от 1995 до 2006 година е народен съветник по трансплантация. Специализирал е неведнъж ендоурология в Германия, интервенционална ехография в Дания, в Германия, Израел, Англия и Холандия - онкоурология, а в Белгия е провел няколко месечна специализация по бъбречна трансплантация. В момента е шеф на отделението по онкоурология към УМБАЛ Александровска.

Пред Dir.bg професорът разяснява един от най-наболелите въпроси у нас - донорството, онкологичните болести и разкри мит ли е, че бирата е потребна за бъбреците...

Проф. Панчев, преди 50 години – през февруари 1969 година в Александровска болница е направена първата бъбречна трансплантация на възрастен човек. Може ли да ни разкажете за нея?

Първо желая да отбележа, че въобще първата бъбречна трансплантация в България е направена през декември 1968 г в „ Пирогов “. Реципиентът е дете и забавното е, че се прави присадка на два бъбрека. Само два месеца по-късно екипът на Александровска болница прави първата у нас трансплантация на възрастен човек. Присадката е на един бъбрек, а пациентът е жена от Врачанско – ендемичен регион на хронична нефропатия (заболяване на бъбреците, при което те не могат да действат вярно, заради увреждане на кръвоносните съдове - бел. ред), която нормално приключва с хронична бъбречна непълнота. Екипът, които прави трансплантацията и тя е сполучлива, е проф. Никола Атанасов, доктор Николов, доктор Илиев и доктор Христо Куманов, в този момент проф. Куманов.

Оттогава до момента какъв брой бъбречни трансплантации са направени в България, имате ли визия?

Около 1500. Повечето от тях при нас в Александровска болница.

Това не е доста малко за 50 години? Според данните на Агенцията по трансплантации все още 1037 души чакат за бъбрек.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР