Проф. Коста Костов е специалист по белодробни болести, консултант в

...
Проф. Коста Костов е специалист по белодробни болести, консултант в
Коментари Харесай

Без ръкостискане, не хващайте дръжки на врати, не кихайте в лакът

Проф. Коста Костов е експерт по белодробни заболявания, съветник в столичната болница " Св. Анна ", създател и основен редактор на списание за респираторна медицина и ентусиазъм INSPIRO, ръководител на управителния съвет на фондация " INSPIRO " и съветник на медицински център INSPIRO. Текстът е от профила му във " Facebook ".

Предлагам обновени данни и рекомендации, изведени от последните изявления в здравната литература, които съчетах с рекомендациите на Джеймс Роб - професор по патология в калифорнийския университет в Сан Диего, един от първите молекулярни вирусолози в света, работили върху коронавируси, първи посочил броя на гените, съдържащи вируса.

От позиция на пандемията, която слага повече въпроси, от дадените отговори:

1) По последни данни вероятността да се болестите при контакт с вирусоносител е към 1%.

2) Предполагаемото време, през което носителите на вируса могат да го излъчват в околната среда (да бъдат рискови за околните), е приблизително към 12 дни

3) Вирусът е открит и в изпражненията на някои пациенти, само че този път на предаване е без значително епидемиологично значение, тъй като инфекцията визира дихателните пътища.

4) В целия свят до 3 март по данни на СЗО има над 90 000 инфектирани и към 3000 смъртни случая, което прави смъртността към 3%, само че в случай че се има поради и хипотетичният брой безсимптомни инфектирани, смъртността на всички, които са инфектирани, се допуска, че е към 1%, само че данните са към момента непълни и донякъде сигурни.

 Без здрависване, не хващайте дръжки на порти, не кихайте в лакът

5) nCoV-19 e по-малко патологичен (агресивен) от предходните епидемии на SARS и MERS в предишното десетилетие, само че това го прави по-некотролируем, тъй като огромна част от инфектираните са безсимптомни и придвижват болестта, без да знаят, че са инфектирани, като остават настрана от ограниченията за предварителна защита.

6) Все още не сме наясно дали по-лекото протичане е придружено и с по-ограничено разпространяване на инфекцията, само че можем да предположим, че заради огромното число безсимптомни и такива с леко протичане, nCoV-19 крие висок риск за необятно разпространяване.

7) Най-опасни от епидемиологична позиция са лечебните заведения, където се одобряват болните с грипоподобни признаци, тъй като там размерът на разпространяване на инфекцията е максимален.

8 ) Най-застрашени от тежко протичане с съдбовен край са пациенти с подлежащи хронични заболявания, да вземем за пример захарен диабет и сърдечни премеждия.

9 ) Все още ни липсват дефинитивни отговори на най-важните въпроси, които слага всяка вирусна зараза: каква е формата на епидемиологичната пирамида, каква част от инфектираните заболяват, каква част от заболелите търсят здравна помощ?

 Без здрависване, не хващайте дръжки на порти, не кихайте в лакът

10) Не сме още изцяло наясно какъв е размерът на разпространяване от човек на човек.

11) Полагат се големи старания в международен мащаб, с цел да се разбере молекулярната и клинична вирусология на този вирус. Постигнати са огромен размер молекулярни знания за геномиката, структурата и вирулентността на този вирус, които да послужат за изаботване на медикаменти и ваксини, които да ни предпазят или лимитират инфекцията в нас. За страдание, този развой изисква време и до момента в който влязат в клиничната процедура (малко евентуално през тази година), можем да разчитаме само на симптоматични средства.

От позиция на ограниченията за профилактика на инфекцията:

1) Без здрависване! Използвайте пестник, лек реверанс, лакътя и други

2) Използвайте единствено кокалчето си, с цел да докоснете светлинните ключове. асансьорни бутони и други. Когато сте на бензиностанция, хващайте дозатора за бензин с хартиена забрадка или използвайте ръкавица за еднократна приложимост.

3) Отваряйте порти със затворен пестник или бедро - не хващайте дръжката с ръка, в случай че няма различен метод да отворите вратата. Особено значимо за публичните и търговски порти.

4) Използвайте латексни ръкавици за еднократна приложимост при извършване на покупки, потребление на бензиновата помпа и всички други външни действия, когато влизате в контакт със нечисти зони. Ако ви липсват ръкавици, използвайте дезинфекционни кърпички, в това число за избърсване на дръжката и детското столче в колички за хранителни артикули.

5) Когато се приберете вкъщи или офиса и сте били на място с доста хора, измивайте ръцете си със сапун за 10-20 секунди и/или използвайте по-висок от 60% дезинфектант за ръце на алкохолна основа.

6) Носете постоянно със себе си дезинфектант, в това число покрай входната врата на дома си и в колата си за приложимост след посещаване на бензиностанция или допиране на нечисти предмети, когато не можете незабавно да си измиете ръцете.

7) Ако е допустимо, кашляйте или кихайте в тъкан за еднократна приложимост и изхвърлете. Използвайте лакътя си единствено по изключение. Дрехата на лакътя ви ще съдържа заразен вирус, който може да се предава до седмица или повече!

8) Обикновените хирургически маски за еднократна приложимост се употребяват, с цел да ви попречат да докоснете носа и/или устата си (докосваме носа/устата си 90 пъти дневно, без да знаем!). Маската няма да попречи на вируса при непосредствено кихане да влезе в носа или устата ви - тя е единствено с цел да не докоснете носа или устата.

9) Използвайте таблетки, съдържащи цинк. Доказано е, че тези таблетки са ефикасни за блокиране на ковид (и множеството други вируси) от умножаване в гърлото и назофаринкса. Използвайте, както е ориентирано, няколко пъти всеки ден, когато започнете да усещате признаци на простуда. Най-добре е да легнете и да оставите таблетката да се разтвори откъм гърба на гърлото и назофаринкса.

Джеймс Роб: Този вирус се популяризира в огромни капки посредством кашляне и кихане. Това значи, че въздухът няма да ви болести! Но всички повърхности, по които се приземяват тези капки, са заразителни приблизително към седмица - всичко, което е обвързвано със инфектирани хора, ще бъде нечисто и евентуално инфекциозно. Вирусът е на повърхности и няма да бъдете инфектирани, в случай че инфектиран кашля или киха непосредствено в лицето ви.

Този вирус има клетъчни рецептори единствено за белодробни кафези (заразява единствено белите дробове). Инфекцията идва от дихателната система - характерен е за белите дробове. Единственият метод вирусът да ви болести е през носа или устата посредством инфектираните ви ръце или инфектирани пръски върху носа или устата ви от кашлица или кихане на инфектиран с вируса.

Една спомагателна персонална рекомендация въз основа на обстойно четене. Приемам 4000 мг витамин С и 2 таблетки ресвератрол. И двете вещества нямат неподходящи резултати върху човешкото здраве.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР