Проф. Коста Костов е специалист по белодробни болести, консултант в

...
Проф. Коста Костов е специалист по белодробни болести, консултант в
Коментари Харесай

Пет основни искания в здравеопазването крещят за изпълнение

Проф. Коста Костов е експерт по белодробни заболявания, съветник в столичната болница " Св. Анна ". Ръководил е клиниката по белодробни заболявания във Военномедицинска академия. Основател и основен редактор на списание за респираторна медицина и ентусиазъм " INSPIRO ". Председател е на управителния съвет на фондация " INSPIRO ", съветник на медицински център " INSPIRO ". Текстът е от профила му във " Facebook ".

Ако бях с медицинските сестри на срещата с премиера Бойко Борисов, щях да слага пет съществени претенции и след тяхното осъществяване да пристъпя към идващите, тъй като тези крещят за осъществяване в кратковременен и средносточен проект – 3 до 5 години:

1. Докато се премине на диагностично-свързани групи (жив да съм да го видя!) – непоколебим и непрекъснат надзор от националните консултанти на здравната каса (НЗОК) по специалности върху качеството на осъществяване на дейностите по клиничните пътеки. Достатъчно е ежемесечно да се ревизират по една случайно определена численост от всяка профилирана клинична пътека на 20 определени лечебни заведения. Така в случай че консултантите са двама, а клиничните пътеки са приблизително 10 за компетентност, ще могат за една година да оценят работата на 240 лечебни заведения и да прегледат 2400 клинични пътеки. Ако сметката ми е точна и не съм сглупил с числата, наподобява просто като боб. Това е предложение към доктор Дечо Дечев (управителят на НЗОК – бел. ред.).

2. Остойностяване на труда на медицинския екип по всяка клинична пътека. Така ще се знае кой какъв брой би трябвало да получи по избрана клинична пътека и няма да се постанова да чака подаяния от управлението.

3. Да влязат в деяние доброволни осигурителни (не застрахователни!) частни фондове, които да обслужват частните медицински звена – лечебни заведения и извънболнични центрове.

3. Излизане на частните лечебни заведения от финансиране посредством НЗОК и поемането им от частните фондове. Така, в случай че могат да се устоят, дано бъдат 1000!

5. Закриване на непотребни лечебни заведения, които тежат на бюджета, само че не са ефикасни и съществуват агонизирайки. Още преди повече от 10 години те бяха към 100, а в този момент може и да са се удвоили. Закритите могат да извършват функционалности на незабавни центрове, с квалифицирани екипи, които да обслужват единствено незабавни случаи при лимитирана леглова база.

Ако това се случи в околните пет години, ще допускам, че кокошката е преди яйцето, а петелът е по-късен каприз на природата.

Понеже частните лечебни заведения имат

доста мощни лобита на всички равнища на ръководството, най-вече в Народното събрание,

всички заедно ще стартират изясняват по какъв начин това е неуместно и невероятно. Постоянно слушам такива вопли. Когато чуя това, стартирам да си мисля, че този, който го твърди, или бърка в кацата с мед, или следва да бръкне. Всичко може с политическа воля, само че никоя партия, която е на власт, не желае в името на по-добро опазване на здравето да падне от власт. Властолюбци през днешния ден доста, дребното положителни държавници към този момент близо столетие, че и от горната страна, са подземен, а днешните – още по-дълбоко.

С дребен напън върху паметта или с по-дълбоко навлизане в " Google " ще изкарате на ярко всички някогашни и сегашни шефове на частни лечебни заведения, членове на бордове и прочие и няма по никакъв начин да се изненадате, че

сред тях има някогашни политици или управителни фрагменти,

някои от тях на високи държавни позиции в предишното, раздавачи на финансово благополучие, секрети сътрудници на напредъка, които знаят кое по какъв начин става, и в случай че за вас слънцето изгрява единствено заран от изток, за тях постоянно и от всички направления.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР