Проф. Христо Пимпирев получи почетен знак “Св. Климент Охридски -

...
Проф. Христо Пимпирев получи почетен знак “Св. Климент Охридски -
Коментари Харесай

Проф. Христо Пимпирев получи почетен знак Св. Климент Охридски

Проф. Христо Пимпирев получи почетен знак “Св. Климент Охридски ” - синя лента от ректора на най-старото висше образователно заведение в България проф. Анастас Герджиков.

Това се случи по време на представянето на книгата на проф. Христо Пимпирев " Кредната еволюция на остров Ливингстън, Антарктика ". Припомняме, кредният интервал е преди 144-65 милиона години, оповестява.

Целенасочените геоложки проучвания на остров Ливингстън, където се намира българската полярна база " Св. Климент Охридски ", стартират преди 30 години, по време на независимата българска антарктическа експедиция през астрономическото лято на 1993-1994 година Дотогава е имало единични изследвания от полеви лагери на английски, аржентински, чилийски, полски и испански геолози.

Трудът на проф. Пимпирев обобщава синтезираните данни за стратиграфията и геоложката еволюция на остров Ливингстън през кредния интервал. Основните заключения са резултат на детайлната картировка в мащаб 1:5000, от прецизното разчленяване на 11 разреза, от седиментоложки проучвания за фациален разбор и установяване на натрупването на наслойка в двата кредни седиментни басейна - Майерс Блъф и Байерс. Направени са и районни корелации със скали, отсрочени по време на кредния интервал, разкриващи се на Антарктическия полуостров, когато той се е намирал на половината разстояние от сегашната си позиция, което няма аналог в западната окрайнина на Патагония.

Проф. доктор Христо Пимпирев е учител по геология в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Той е академик и полярен откривател. Основател и ръководител е на Българския антарктически институт, и е шеф на Националния център за полярни проучвания. Ръководител е на 31 национални антарктически експедиции. Той е първият българин, който е сложил националния трикольор на Южния полюс, на 8 януари 2013 година Автор е на 10 книги, осем документални кино лентата и над 250 научни изявления.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР