Проф. Елка Константинова беше прекрасен човек, сърдечен и отзивчив. Беше

...
Проф. Елка Константинова беше прекрасен човек, сърдечен и отзивчив. Беше
Коментари Харесай

Проф. Неделчев: Проф. Елка Константинова - сърдечен и отзивчив човек, прекрасен литературовед

Проф. Елка Константинова беше прелестен човек, сърдечен и радушен. Беше подготвена да оказва помощ, когато станахме депутати, тя даваше част от заплатата си на нашите механически сътруднички в Радикал-демократическата партия. Това съобщи пред БГНЕС литературният критик, политик и държавник проф. Михаил Неделчев във връзка кончината на проф. Елка Константинова. Тя умря през днешния ден на 90-годишна възраст.

Тя организираше помощи за хората в Полша, когато там имаше война и хората нямаше какво да ядат. Прекрасен литературовед, книжовен историк, направи доста проучвания, издаде доста книги, разяснява доста създатели.

Аз бях зам.-председател, когато тя беше ръководител на партията. Обиколили сме освен цялата страна, с цел да сътворяваме организации, обиколили сме съвсем цяла Европа по линия на демократичния интернационал, добави проф. Неделчев. Бог да я елементарни!

////////////////

Проф. Константинова е родена на 25 май 1932 година в фамилията на литературния критик толстоист Георги Константинов. Завършва българска лингвистика. Била е учител в Националната академия за театрално и кино изкуство, както и във Висшия педагогичен институт в Шумен. Работила е в региона на актуалната българска литература, българския исторически разказ, българската фантастика, българската литература сред войните, символизма и диаболизма в българската литература.

Депутат е в VII Велико национално заседание (1990-1991) и в 36-ото Народно заседание (4-8 ноември 1991), както и министър на културата (8 ноември 1991-30 декември 1992). Тя бе и ръководител на Радикалдемократическата партия (декември 1989-20 юни 1993). Автор е на редица книги.

Последно тя заема длъжността културен аташе в българското посолство в Полша в интервала 1993-1997 година През 2002 година е удостоена с Рицарски кръст от полското държавно управление за заслуги в одобряването на българо-полските културни връзки.

През 2012 година проф. Константинова бе удостоена с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ за изключително значимите й заслуги за културата на България. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР