Проф. д-р Здравка Демерджиева придобива специалност дерматология и венерология през

...
Проф. д-р Здравка Демерджиева придобива специалност дерматология и венерология през
Коментари Харесай

Нова терапия на атопичен дерматит дава възможност за пълноценен живот

Проф. доктор Здравка Демерджиева придобива компетентност дерматология и венерология през 1997 година Допълнителна специализация по детска дерматология прави в Манчестър, Англия през 2006 година Защитава две докторски дисертации на тематика „ Сифилис и систематични дерматози “ (2007) и „ Очни промени и лимфографии при пациенти с псориазис “ (2020). Всепризнат специалист е по детска дерматология в България. От 2010 година е шеф на Клиниката по Дерматология и венерология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Има и самостоятелна процедура.

Разговаряме с проф. Демерджиева за атопичния дерматит и неговото лекуване.

Интервюто е част от осведомителната акция „ Отново в кожата си “. Кампанията провежда безвъзмездни прегледи за тежък атопичен дерматит на телефон 0885 375 149, всеки работен ден от 9 ч. до 17 ч. Прегледите ще се реализират през целия месец ноември, а час може да бъде записан до 10 ноември.

В самодейността се включат водещи кожни лекари от девет града на страната – София, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Добрич, Варна, Велико Търново и Бургас.

Проф. Демерджиева, какви са признаците на атопичния дерматит и на каква възраст се появяват?

Атопичният дерматит се появява още в бебешка възраст – най-често след четвъртия – петия месец на детето. Проявява се със симетрично зачервяване на бузките и брадичката, подмокряне на лезиите и мощен сърбеж. Децата стават неспокойни и не могат да спят през нощта. Не се усещат добре, когато им е топло, и  избират да са облечени по-леко, както и да бъдат къпани в по-хладка вода. Сърбежът е най-тежкият признак. Много особено е, че тези деца имат извънредно суха кожа.

Каква е повода за това заболяване?

Има приемственост при атопичния дерматит. Обикновено някой от родителите е с някаква форма на алергия или на сензитивност. Причината за болестта е недостатък или неналичието на белтъка филагрин в кожата, заради което кожната преграда става пропусклива за всевъзможни алергени от околната среда. При здрави човеци кожната преграда попречва проникването на алергени и микроорганизми, само че при дете или възрастен с атопичен дерматит епидермисът е пропусклив и пациентът развива сензитивност към доста вещества от обкръжаващата среда.

Еднаква ли е тежестта на болестта при другите пациенти?

Винаги има разлика. Една и съща болест при другите пациенти се демонстрира по друг метод и с друг интензитет на признаците.

Как се отразява заболяването на качеството на живот?

Тъй като стартира от ранна бебешка възраст, приказваме, че атопичният дерматит е болест на цялото фамилии. Децата са неспокойни, не могат да спят, непрестанно плачат през нощта, надлежно родителите са към тях и също не спят. На сутринта те са безусловно неработоспособни. Нерядко родителите се упрекват за положението на детето и пораждат спорове. Това намалява в забележителна степен качеството на живот на фамилията.

Продължава ли атопичният дерматит и когато детето стане възрастен?

По-голямата част от  децата с атопичен дерматит надрастват болестта – нормално сред третата и петата си година. Но за останалите болестта остава хронично и нарушава съществено качеството на живот. Сърбежът и възпалението на кожата са главните проблеми, от които възрастните пациенти се оплакват. Пациентите са изнервени, страдат от бодърствуване и се усещат непълноценни. Много постоянно върху възпалената кожа се поселва златистият стафилокок, който усложнява допълнително  положението на кожата, което води до увеличение интензитета на сърбеж. 

Как се лекува атопичният дерматит?

Винаги се стартира с местни средства, изключително в детска възраст. Лечението е с доста слаби кортикостероиди и с калциневринови инхибитори. Задължително е кожата да се хидратира непрестанно от главата до петите с емолиенти. Това е най-важното. Внимава се също с какви сапуни се къпят децата, с цел да не се обезмаслява кожата в допълнение, и с какви прахове се перат облеклата и спалното долни дрехи на тези деца, с цел да не се нервира кожата. Тези пациенти е добре да се обличат единствено в памучни облекла, които не нервират.

За благополучие, неотдавна разполагаме и с най-модерното лекуване на атопичен дерматит с JAK-инхибитори, които прилагаме сполучливо при възрастни пациенти със междинна и тежка форма на болестта.

Как повлиява този медикамент?

Пациентите с атопичен дерматит се повлияват доста добре от медикамента, който е в таблетна форма. Още след четвъртия или петия ден от приема стартират да спят умерено и зачервяването на кожата изчезва. Единствено остава сухотата на кожата, което се преодолява с мазане на емолиенти. По този метод се възвръщат нейните бариерни функционалности.

На процедура лечението с JAK-инхибитори усъвършенства доста качеството на живот на пациентите – те към този момент могат да носят естествени облекла, да се впишат в обществото, да си намерят естествени специалности, да бъдат пълноценни във всяко отношение. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР