Проф. д-р Стефан Брезински почина на 11 януари, съобщи днес

...
Проф. д-р Стефан Брезински почина на 11 януари, съобщи днес
Коментари Харесай


Проф. д-р Стефан Брезински почина на 11 януари, съобщи днес Софийският университет.

Про

Проф. доктор Стефан Брезински умря на 11 януари, заяви през днешния ден Софийският университет.

Проф. Стефан Христов Стефанов (Брезински) е роден на 9 януари 1932 година в гр. Златарица. Завършва специалността „ Българска лингвистика “ в Софийския университет през 1955 година Възпитаник е на проф. К. Мирчев, проф. Л. Андрейчин и проф. Ст. Стойков. От 1961 година е постоянен помощник в Катедрата по български език. Специализирал е във Варшавския университет и в Карловия университет в Прага.

През 1975 година му е присъдено научното звание доцент, а от 1987 година е професор. Бил е началник на Катедрата по български език във Факултета по славянски филологии. За заслугите си към езиковедската просвета и академичната българистиката през 2015 година проф. Брезински бе почетен с Почетен знак на Софийския университет “Св. Климент Охридски “ със синя лента.

Научните ползи на проф. Брезински се характеризират с просторност на тематиките и автентичност на концепциите. Той води лекции и семинари по синтаксис на актуалния български литературен език, по фонетика, езикова просвета, стилистика и други С неговото име е обвързвано оформянето на необикновен дял на българската стилистика, който се занимава с проблемите на стила и езиковата просвета в журналистическите текстове. Многобройните му изявления, които варират жанрово от езиковата записка до монографията, подреждат проф. Брезински измежду радетелите за благозвучна, чиста и вярна българска тирада.

Академичната общественост загуби почитан сътрудник, бележит лингвист, безрезервно отдаден на науката, пишат още от Университета.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР