Проф. д-р Пламен Божинов, началник на Клиниката по нервни болести

...
Проф. д-р Пламен Божинов, началник на Клиниката по нервни болести
Коментари Харесай

Проф. Пламен Божинов: Неинвазивната мозъчна стимулация е потенциален метод за лечение на заболяванията от аутистичния спектър

Проф. доктор Пламен Божинов, шеф на Клиниката по нервни заболявания в МБАЛ,Сърце и Мозък`, показа репетитивната транскраниална магнитна стимулация (рТМС) като евентуален способ за лекуване на болесттите от аутистичния набор (ASD). Лекцията бе в границите на интернационалната конференция за аутизма и форума за качеството на обществените услуги у нас под патронажа на вицепрезидента на Р. България Илияна Йотова и провокира извънреден интерес.

„ Заболяванията от аутистичния набор съставляват комплекс от нарушавания в развиването на нервната система, изразяващи се в дефицити в сензорната реактивност и в обществените връзки - стереотипно държание, ползи и интензивности. Поради неналичието на характерно медикаментозно или друго физикално лекуване на аутизма, рТМС е техника за неинвазивна мозъчна стимулация (NIBS), която е евентуален лековит способ за тези болести ", показа пред аудиторията един от пионерите в региона на неврологичните болести в района, проф. Божинов. Той показа резултатите от използване на метода в клиничната си процедура като невролог и неврофизиолог.



„ При рТМС насочваме повторяеми магнитни импулси през избрани шпации от време към характерни области на мозъка. Тези импулси доближават до мозъчните кафези, подтикват ги и усъвършенстват връзката сред другите елементи на мозъка. Опитът ми за миналите 8 години при използването на този лечебен способ включва наблюдаване над 1286 пациенти с необятен кръг неврологични и психиатрични болести, като измежду тях пациентите с аутизъм са близо 40. Както е известно, при децата с аутизъм имаме задържане или угнетяване на даден развой или функционалност, така наречен инхибиция. Прилагането на репетитивната транскраниална магнитна стимулация в тези случаи, най-общо казано, е обвързвано със стимулиране на потиснатите функционалности ", изясни проф. Божинов.

Преди да се пристъпи към лечебния курс е наложително пациентът да бъде прегледан от доктор невролог. Резултатите от предварителния обзор и извършената електроенцефалография дефинират продължителността на лекуване посредством рТМС. Практиката демонстрира, че нормално са нужни сред 10 и 20 сесии, като продължителността на една композиция от разнообразни сесии варира сред 20 мин. и 1 час. Курсът е от 2 до 6 седмици и това още веднъж зависи от повлияването на пациента. В някои случаи единствено една сесия може да бъде задоволителна, с цел да има резултат, само че облекчението нормално стартира да се следи след първата седмица на лекуване, демонстрират наблюденията на експертите от,Сърце и Мозък`, и Медицински център „ Галилео ", Плевен. Натрупаната процедура изрично удостоверява успеваемостта на транскраниална магнитна стимулация при лекуване на разнообразни неврологични и психиатрични болести при липса на странични резултати.

За повече информация и /или консултация 064678400.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР