Американската актриса Мерил Стрийп ще получи почетна Златна палма на

...
Американската актриса Мерил Стрийп ще получи почетна Златна палма на
Коментари Харесай

Мерил Стрийп ще получи почетна „Златна палма“ в Кан

Американската актриса Мерил Стрийп ще получи почетна " Златна палма " на Международния кино фестивал в Кан, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира уредниците.Холивудска легенда, която е на 74 години,има рекордните 21 номинации за " Оскар ".

Печели три от тях – за най-хубава поддържаща женска роля в „ Крамър против Крамър “ и за най-хубава основна женска роля в „ Изборът на Софи “ и в „ Желязната лейди “.

Мерил Стрийп има най-вече номинации за „ Оскар “ и за „ Златен глобус “ от всички актриси и артисти в историята. Досегатяе взела участие единствено един път нафестивала в Кан. Това се случва преди 35 годинисфилма " Вик в тъмнината ", за който печели оценката за актьорско майсторство.

Почетна " Златна палма " в Кантази годинаще получат също основателят на " Междузвездни войни " Джордж Лукас и студио " Гибли " на японския анимационен режисьор Хаяо Миядзаки.

Мерил Стрийп има магистърска степен по драматургия от Йейл през 1975 г.Робърт де Ниро вижда актрисата в пиесата „ Вишнева градина “, и ѝ предлага да изиграе ролята в „ Ловецът на елени, “ която й носи първата номинация за „ Оскар “ за най-хубава поддържаща женска роля.

При присъединяване си в „ Крамър против Крамър ” с Дъстин Хофман, тя пренаписа решителен монолог и печели първото си отличие от американската кино академия, както и признанието на публиката.

За „ Изборът на Софи “ тя учи немски и полски, с цел да придобие акцента и печели премията на Академията за най-хубава актриса.

Сред най-успешните филми с присъединяване на Мерил Стрийп е и сантименталната драма „ Мостовете на Медисън ", режисирана от Клинт Истууд.

Тя се оправя чудесно и с ролята си в „ Дяволът носи Прада “, в който се превъплащава в могъщата и взискателна Миранда Пристли – редакторка на фешън списание и шефка на неотдавна приключила колежанка, изиграна от Ан Хатауей.

Актрисата реализира огромен триумф и във кино лентата Mamma Mia! - акомодация на едноименния мюзикъл, основан на песните на шведската група АББА.В „ Желязната лейди “ влиза в облика на Маргарет Тачър, който й носи Оскар за най-хубава женска роля.

След Жана Моро, Катрин Деньов, Джейн Фонда, Джоди Фостър и други, Мерил Стрийп ще бъде наградена с Почетната Златна палма на фестивала в Кан.

„ За мен е голяма чест да получа това влиятелно отличие. Да спечелиш премия в Кан е най-високото достижение в киноизкуството. Очаквам с неспокойствие да дойда във Франция, с цел да благодаря персонално на всички “, съобщи Мерил Стрийп, представена от уредниците.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР