Проф. д-р Милена Станева завършва медицина през 1992 г. в

...
Проф. д-р Милена Станева завършва медицина през 1992 г. в
Коментари Харесай

Проф. Станева: Все повече млади български лекари се явяват на единен европейски изпит за специалност и придобиват европейска диплома

Проф. доктор Милена Станева приключва медицина през 1992 година в МУ - София с отличен триумф. Има три специалности: вътрешни заболявания, кардиология и ангиология.

През 2009 година придобива просветителна и научна степен „ лекар ”, от 2010 година е доцент по ангиология, а от 2016 година - професор по ангиология.

От 1993 година до 2004 година работи в УМБАЛ „ Лозенец ”, по-късно в Клиниката по кардиология в УМБАЛ „ Св. Екатерина “ (сега – УМБАЛ „ Проф. Александър Чирков ”, б. р.), където остава до края на 2006 година В болница „ Токуда ” постъпва още при откриването ѝ през декември 2006 година, като стартира работа в Клиника по съдова хирургия и ангиология. От края на 2017 година е шеф на Клиниката по ангиология в „ Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда “.

Председател е на Държавната изпитна комисия за придобиване на компетентност ангиология, ръководител е на изпитната комисия към МУ- София за високоспециализирана активност „ Ултразвукова съдова диагностика “.

От 2014 година до 2019 година е народен съветник по ангиология, а от юли 2021 година до през днешния ден е основен координатор на Експертния съвет по ангиология към Министерство на здравеопазването.

Проф. Милена Станева е член на Управителния съвет на Столична лекарска гилдия (СЛК) от 2021 година, а от март 2023 година – зам.-председател на СЛК с сектор „ Болнична помощ “. От 2021 година е член на УС на БЛС. Представител на България в борда на две огромни интернационалните организации на медицински експерти - FEMS (от 2022 г.) и в борда на UEMS (от 2023 г).

Днес беседваме с  проф. Станева за положението и вероятностите на следдипломното обучение на българските лекари, за ролята на съсловната организация в този развой, както и за насоките в развиването на ангиологията у нас – компетентност, в която тя работи от години и е народен координатор на Експертния съвет към Здравното министерство.

Проф. Станева, връщате се от годишната среща на Лекарските камари на Централна и Източна Европа (ZEVA), споделете Вашите усещания.

Благодаря за предоставената опция да опиша за състоялата се среща на ZEVA. Тя се организира в Дюселдорф, форматът бе симпозиум на Лекарските камари от Централна и Източна Европа с хазаин Камарата на Северен Рейн, една от 17-те районни камари на Германския лекарски съюз, която съставлява 66 000 лекари. На симпозиума участваха делегации от Албания, Австрия, Хърватска, Чехия, Косово, Полша, Сърбия, Словения, Словакия и Украйна.

Делегацията на БЛС беше ръководена от мен, в нея се включи госпожа Елисавета Петрова.

По всички обсъждани тематики на извършения симпозиум БЛС има своите позиции и опит. Като началник на делегацията на БЛС показах народен отчет за нашите упования по обсъжданите тематики.

Особена новост придобива въпросът за образованието и обезпечаването на качеството в медицинските университети. Всички участници в симпозиума показаха позицията, че здравното обучение следва да се дава в упълномощени институции, което е поръчител за качеството на здравната грижа за пациентите и за професионализма на медицинските експерти.

По тематиката за съпътстващата и различната медицина (САМ) бяха изказани разнообразни позиции. Някои от камарите са на мнение, че всичко в медицината би трябвало да се основава на доказателства. Силно усещане ми направи решението на Австрийската лекарска камара – тя се ангажира с квалификацията на лекари, които ползват способи на съпътстваща и различна медицина. Към Австрийската камара е основана дирекция, която освен се занимава с квалификацията на лекарите, предлагащи лекуване с различна медицина, само че и реализира надзор на предлаганите от тях способи за лекуване.

В наши дни от ден на ден се подчертава върху опциите и провокациите пред новите медицински специалности – парамедици и медицински асистенти. По време на симпозиума акцентът бе върху установяването на нови медицински специалности, образование, взаимоотношение с лекарите, пълномощия. При разискванията стана известно, че единствено в три страни няма липса на медицински експерти – на лекари в Сърбия, на медицински сестри в Албания и Косово. Причините, заради които има потребност от въвеждане на нови медицински специалности, са разнообразни в обособените страни. Беше маркирано, че в Германия това се дължи на неналичието на лекари, а в България, както и в други страни – на неналичието на сестри.

Участниците в ZEVA се обединихме в поддръжка на сътрудниците от Полша за въвеждане на „ no-fault ” система за обезщетения в Полша. Взе се решение домакини на срещата през 2024 година да са сътрудниците от Косово.

Вие сте представител на БЛС във UEМS и FEMS. Къде се намира страната ни във връзка с следдипломното образование на лекарите, задоволително добре ли действа нашата система, има ли още какво да се желае?

Като член на УС на БЛС вземам участие в годишните конференции на UEМS (European Union of Medical Specialists ) и FEMS (European Federation of Salaried Doctors).

UEMS е най-старата здравна организация в Европа и има мощни връзки с европейските институции – Европейската комисия и Европейския парламент, с европейските медицински съюзи и с другите самостоятелни европейски медицински организации. В момента в UEMS членуват 41 национални асоциации на лекари в Европейски Съюз и асоциираните страни. Работата му е ориентирана към повишение качеството на образование по съответните специалности и продължаващо здравно образование.

България взе участие интензивно в съвещанията на UEMS. Освен с участие, в Управителния ръб на организацията, страната ни взе участие с 22-ма свои представители в 17 европейски бордове и секции по специалности. Председател на Дивизия „ Неврорентгенология “ е проф. Дора Златарева от МУ – София.

Програмите за специализация на разнообразни медицински специалности се актуализират в UEMS през 4-5 години. Научните сдружения по съответните специалности в България имат опция да вземат участие в актуализацията и разискването им, посредством присъединяване в съответния ръб и по време на съгласуването на стратегиите преди формалното им приемане на сесия на UEMS. Все повече млади лекари се явяват на обединен европейски изпит за компетентност и получават европейска тапия. Наличието на единна европейска стратегия по компетентност е целесъобразно и включва трите съществени детайла – наличие на теоретическото и практическото образование, условие към базата за образование и към обучителя. Някои специалности в България са съобразили програмата за образование с европейската, за разлика от други, които не са я осъвременявали от близо 20 години. БЛС поддържа присъединяване на Научните сдружения в бордовете и дивизиите на UEMS, както и в съгласуването на стратегиите. За страдание, близо 1/3 от научните сдружения и Бордове по компетентност към БЛС не демонстрират интерес към активността на UEMS.

UEMS, с изключение на с придобиването на компетентност, се занимава и с продължаващото здравно обучение и кредитни точки. В множеството страни в Европа е наложително лекарите да поддържат своята подготовка, което се потвърждава с получени брой кредитни точки от посещаване на профилирани курсове или конгреси за избран интервал (3 или 5 години). БЛС присъжда брой кредитни точки по избрани критерии след регистрирането на курсове, семинари, конгреси. В България на този стадий продължаващото здравно обучение е пожелателно и няма наложителен темперамент. То е належащо, с цел да може лекарят да следи непрекъснато новостите в медицината, да поддържа непрекъснато висока своята подготовка и по този метод да предлага по-качествена здравна помощ. Тук е мястото да отбележа, че на 24 и 25 ноември на VI-ия Национален конгрес на БЛС с интернационално присъединяване „ Политики в опазването на здравето “ една от главните тематики, която ще се разисква взаимно с академичното управление на медицинските университети у нас, ще касае точно продължаващото здравно обучение. 

FEMS е европейска организация, която сплотява представителни лекарски съюзи и/или професионални медицински асоциации на другите европейски страни, чиито членове са, най-малко в доста висок дял, сложени под административната власт на обществен или частен шеф и работят на цялостен или непълен работен ден. БЛС регулярно попълня изпратените анкети, касаещи отбраната на законните материални и морални ползи на европейските лекари на заплата, условия на труд, условия на сигурност, работно време, възнаграждение и отплата за работата, здравна професионална отговорност и отбрана против професионални опасности, продължаващо професионално развиване и финансиране на професионално образование, ръководство на болничното заведение, присъединяване в осъществяването и контрола на здравните политики и така нататък На конференциите се разискват систематизираните въпроси и какво би трябвало да се направи като самодейност на европейско и на национално равнище по тези тематики.

Имате значителен опит като академични учител, член на изпитни комисии, специалист в региона на ангиологията. Това е мотив да Ви попитам по какъв начин се развива специалността ангиология, има ли интерес към нея, задоволително ли са лекарите експерти у нас?

Ангиологията несъмнено е една от най-интересните специалности в медицината, защото учи кръвоносната система и лимфните съдове. Обект са обществено значими болести, каквито са атеросклерозата, венозните тромбози, лимфедема. Ангиологията като клинична компетентност тясно колаборира с други специалности. Работим взаимно с лекари съдови хирурзи, кардиолози, гастроентеролози, нефролози, образна диагностика и други за усъвършенстване на процеса на диагностика и лекуване, защото на всички места в човешкия организъм има кръвоносни съдове, а когато има патология и съответният орган страда.

Нашата клиника е профилирана за профилактика, диагностика и лекуване на артериални и венозни болести, лимфедем, съдови болести в онкологията, както и тромбофилия и антикоагулантна терапия и профилактика. Методите на диагностика и лекуване са модерни, ефикасни, в сходство с правилата на европейската медицина основана на доказателства, за която потребностите на пациента са над всичко. Клиниката е база за образование по ехографска съдова диагностика, като следва да подчертая, че има доста обучавани експерти, изключително измежду младите лекари.

Последните години се следи сдържан интерес към ангиологията от младите лекари, защото сега единствено в три клиники в София може да се специализира. Освен това, с актуалното финансиране на ангиологичната активност от НЗОК е мъчно да бъде обезпечено съответното им възнаграждение по време на специализация.

Целта на Българското сдружение по ангиология е в бъдеще да развием интервенционалното миниинвазивно лекуване както на артериалните болести, по този начин и на венозните – разширените вени, какъвто израз се използва постоянно. Искаме то да се ползва у нас както е в страните в Европа и света, които имат развита ангиология. Лекарите ни са добре познати и приети в чужбина, в частност в Европа.

Що се отнася до това дали са задоволително лекарите експерти по ангиология, считам, че би трябвало да са повече, защото броят на пациентите, които се нуждаят от профилирана съдова помощ, непрестанно се усилва. Застаряването на популацията води до увеличение на пациентите с атеросклероза, а разпространяването на онкологичните болести, заседналия метод на живот, приема на хранителни добавки с незнаен състав, продължителното повдигане на огромни тежести във фитнеса води до венозни тромбози.

Как съчетавате университетските си задължения с лечебната работа и интензивностите си в управлението на СЛК и БЛС?

Както всички знаем, разнообразни действия се съчетават мъчно, защото всяка една от тях изисква време. В моя случай би трябвало да отделя задоволително време за университетските си задължения, лечебната работа и интензивностите си в управлението на БЛС и СЛК. Искам да подчертая, че когато определената специалност е предопределение, с по-голяма лекост се съвместяват и извършват другите професионални задания и задължения. Професията на лекаря е благородна и всеотдайна, защото задачата му е да посвети себе си на грижите за здравето на хората.

Отговорността за живота и човешкото здраве изисква висока начетеност и опит, без които лекуването на пациентите няма да е сполучливо. Лично за мен съчетаването на лечебната работа и университетските задължения ми дават опция да оказвам помощ на повече пациенти и да образовам бъдещи експерти. Като дълготраен учител считам за значимо да предам своя професионален опит на по-младите лекари. Активностите ми в управлението на БЛС и на СЛК способстват за обмяната на опит и познания сред мен и моите сътрудници. Ръководството на БЛС и на СЛК организираме разнообразни събития, на които същите тези опит и познания ние предаваме на младите лекари.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР