Проф. д-р Мартин Шилингер е специалист по вътрешна медицина, кардиология

...
Проф. д-р Мартин Шилингер е специалист по вътрешна медицина, кардиология
Коментари Харесай

Неправилното хранене е основен рисков фактор за развитие на кардиоваскуларни заболявания

 Проф. доктор Мартин Шилингер е експерт по вътрешна медицина, кардиология и ангиология във Wiener Privatklinik, Виена, Австрия. Той е създател и съавтор на над 200 научни отчета, в това число и на многочислени публикации в известни интернационалните списания. През 2010 година проф. Шилингер става един от 50-те най-известни експерти в своята област.

Медицинската и научна специализация на проф. доктор Мартин Шилингер е диагностицирането и лекуването на нарушавания в кръвообращението идващи от сърце, мозък или крака, както и обвързваните рисковите фактори (хипертония, диабет, кръвни липиди), с фокус върху минимално инвазивното лекуване на тези болести.

Какви храни е добре да одобряват и надлежно да заобикалят хората с високо кръвно налягане или висок холестерол?

Идеалният баланс при храната е 50% протеин основно от зеленчуци, 30% въглехидрати и 20% мазнини с високо наличие на ненаситени мастни киселини. За страдание, по-голяма част от обществото приемът на въглехидрати се подвига на 80% заради несъразмерното приемане на сладкиши, картофи (често пържени), самун, ориз и нудли. В идеалния вид тези неща би трябвало да бъдат сменени със зеленчуци и салати. Животинският протеин е добре да бъде от бяло месо като пилешкото и рибата. Приемът на червени меса и изключително на свинско, еленско или агнешко би трябвало да бъде сведено до най-малко.

Колко са нездравословни белият самун и сладкото за хората с кардиоваскуларен риск?

Белият самун (като въглехидрат) и сладкото (като захари и наситени мастни киселни) са главния мотор на кръвните липиди, високото кръвно налягане и наднорменото тегло. Следователно, изключително при пациентите с висок риск, приемът на тези храни би трябвало да се ограничи до най-малко.

До какъв брой е целесъобразен приемът на Омега-3 капсули, които се продават в комерсиалните мрежи. Не е ли по-добре да ги заобикаляме и да одобряваме Омега-3 посредством храната?

Омега-3 капсулите са генерално без никакъв потвърден здравен резултат и освен това състояние могат да бъдат пропуснати. Омега-3 има в рибата, както и в някои ядки, по тази причина най-добре да се приема, посредством тези храни.

Как може да бъде избран риска от развиване на кардиоваскуларни болести при младежите?

Предвиждането на бъдещи кардиоваскуларни произшествия при хората към момента е сложна задача. Лекарите могат да употребяват разнообразни принадлежности, с цел да дефинират самостоятелния риск от сърдечен удар. Първо, разнообразни точкови системи като да вземем за пример Framingham Score или PROCAM score могат да бъдат приложени. Тези точкови системи калкулират риска от кардиоваскуларно събитие през идващите 10 години, употребявайки премерване на обичайни рискови фактори като кръвно налягане, тютюнопушене, кръвна захар, равнища на холестерола, фамилна история и телесно тегло.

Тези точки дефинират % на риск от развиване на кардиоваскуларни болести за идващите 10 години и условно се разделят на три групи: по-малко от 10% риск (група с невисок риск), 10-20% (група със междинен риск) и над 20% - високо рискова група. Второ, с изключение на точкуването на рисковите фактори, лекарите могат да създадат някои излседвания на сърцето и артериите като MR и CT скенери и нуклеарно медицински проби, с които да оценят до какъв брой едно заболяване е напреднало. Тези проби могат да открият атеросклероза при пациенти и изключително при млади пациети за идентифициране на високо рискови фактори. Трето, има забележителен брой генетични проби и панели, които са разполагаем за стратификация на риска при пациентите, само че тези проби за момента не са изключително надеждни. В клиничната процедура ние използваме композиция от първото и второто, с цел да определим риска при млади пациенти.

Какви са естествените равнища на кръвното налягане и при какви стойности би трябвало да се тормозим? Променят ли се тези стойности с възрастта?

Най-добрите индикатори на кръвното налягане са 120/80, обикновено кръвно налягане е до 130/85, високо кръвно налягане е до 140/90, а над тези индикатори към този момент имаме хипертония. Хипертонията има две равнища: Ниво 1 е до 160/100, равнище 2 е до 180/110. Пациентите с кръвно налягане над 140/90 би трябвало да вземат ограничения, стойности от над 180 при горната граница могат да бъдат изключително рискови и би трябвало да бъдат лекувани неотложно при множеството пациенти. При доста възрастните пациенти допустими са стойности, които не надвишават 160 на горната граница.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР