Проф. д-р Божидар Попов, д.м., д.м.н., е председател на Българското

...
Проф. д-р Божидар Попов, д.м., д.м.н., е председател на Българското
Коментари Харесай

Проф. д-р Божидар Попов, д.м., д.м.н.: Продължителният строг пост не е благоприятен за здравето

Проф. доктор Божидар Попов, д.м., д.м.н., е ръководител на Българското сдружение по хранене и диететика и началник на Катедрата по хигиена, здравна екология и хранене. Проф. Попов е специализирал в Санкт-Петербург и Москва, където овладява модерни способи за проучване на храносмилането и усвояемостта на храната в тънкото черво.

В тази област пази кандидатска и докторска дисертация, като открива и изследва за пръв път така наречен интерцелуларно храносмилане, както и няколко метода за анализиране процесите на хранене. Член е на Европейската академия по хранене, на Европейската федерация по хранителни науки и на Световния съюз на експертите по хранене. Има над 200 научни изявления и издадени няколко сборника и учебника под негова редакция. 

Кога коледният пост е потребен и по кое време може да навреди на организма, вижте в изявлението с проф. доктор Божидар Попов.

- Проф. Попов, да напомним присъщото за това по какъв начин се отразява коледният пост на здравето. Постите не са просто някаква диета, нали по този начин?

- Постът е малко разтегливо разбиране, защото има непоколебим и сдържан пост, както и непълен пост. От позиция на нашата просвета продължителното използване на непоколебим пост, който е обвързван с безспорното изключване на всички скотски артикули от дневното меню, не се отразява удобно на здравето.

Дори християнската вяра не предлага такива дълготрайни пости, свързани основно с великденските и коледните празници на някои групи хора.  Имам поради деца, подрастващи, бременни дами и  кърмачки, възрастни хора над 60 години, защото те имат ежедневни потребности от някакъв скотски белтък. 

Той е извънредно значим, защото точно този белтък построява всички антитела в организма, свързани с имунитета. Освен това белтъкът от животинските артикули също по този начин образува всички ензими. Те пък са в основата на  метаболизма в човешкия организъм, на кръвните кафези, на хормоните.

Т.е., с цел да се построяват всички тези доста значими структури с доста значими функционалности в човешкия организъм, би трябвало фактически да се набира непрекъснато по някакъв скотски артикул.

- Умереният пост би ли дал отговор на тези критерии за положително здраве, които посочихте?

- Може да се каже, защото при сдържан пост се изключват единствено месните произведения. Запазват се млечните и яйцата. Такъв режим на хранене може да продължи доста дълго време, без никакъв риск за здравето. Може да се ползва по-продължително, макар че доста значими съставки от месото липсват в млякото.

От животинските артикули изключително значима е рибата, несъмнено, която дава на организма добре известните омега-3 мастни киселини. Те са свързани с имунитета и имат доста значими функционалности в човешкия организъм. Затова се предлага уравновесено пълноценно хранене, изключително на групите хора, които изброих нагоре, тъй като в противоположен случай има риск за тяхното здраве.

- В предходни наши диалози постоянно споменавате значимата роля на незаменимите 9 аминокиселини. Само в животинските артикули ли ги има?

- Тези 9 незаменими аминокиселини в уравновесен тип и в задоволително количество ги има тъкмо в животинските продукти 

В растителните артикули също ги има, само че там са, от една страна, в по-малко количество, а въпреки това, пък и мъчно се усвояват. По принцип целулозата в растителните артикули пречи за пълноценното асимилиране на белтъка. А оттова, несъмнено, и за разграждането на белтъците и отделянето на аминокиселините, които правят този метаболизъм.

Съответно се нарушава работата на доста значими структури в човешкия организъм, които са свързани, както към този момент споделих, и с хормоналните функционалности, и с имунните функционалности. Въобще с целия метаболизъм на човешкия организъм, като се стартира от клетъчно равнище (клетъчния метаболизъм), тъканния и органния метаболизъм. Просто тази естетика в човешкия организъм се нарушава, в случай че не се доставят задоволително от тези 9 незаменими аминокиселини.

- Проф. Попов, евентуално доста хора ви търсят за съвещания и препоръки по отношение на постенето. Какви рекомендации им давате?

- Разбира се, аз предлагам умерения пост, който даже в огромна степен е потребен, защото прекаляването с месо, изключително от бозайници (червеното месо), също  вреди на хора, които надали не всеки ден го употребяват. Желателно е не повече от 2 пъти седмично да участва такова месо в менюто. През останалото време може да се натъртва на риба, на има птиче месо, на доста млечни артикули и яйца. 

В този смисъл в действителност е потребно за здравето, в случай че човек за известно време се ограничи в консумирането на алено месо особено.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР