Проф. Андрей Чорбанов Снимка: БНТИзключително рисково е да се слага

...
Проф. Андрей Чорбанов Снимка: БНТИзключително рисково е да се слага
Коментари Харесай

Проф. Чорбанов: Поставянето на грипна ваксина по време на епидемия е много рисково

Проф. Андрей Чорбанов Снимка: Българска национална телевизия
Изключително рисково е да се поставя грипна ваксина по време на почнала зараза. Може да има неприятни последствия за имунитета на индивида, в случай че в този миг той е болен.Това съобщи имунологът от Българска академия на науките проф. Андрей Чорбанов във връзка на препоръчана нормативна смяна от Здравното министерство, съгласно която имунизациите против грип да могат да се вършат и в епидимичен сезон.

Проф. Чорбанов напомни, че по предписание имунизацията против който и да е вирус или бактерия не трябва да се прави по време на всеобщото им разпространяване.

„ Смисълът на имунизацията е предварителна защита, по тази причина на никое място не се предлага слагането ѝ по време на зараза.При всеобщо разпространяване на вируса има огромен риск човек да се окаже контактен с негови носители “, съобщи имунологът пред БНР.

„ На процедура аз тук, към себе си, виждам непрекъснато единствено заболели хора. Всички мои сътрудници, познати, другари, на процедура под някаква форма прекарват някои от вирусните болести. Разбира се, не става дума единствено за грип. Има и още един лист с респираторни вирусни болести, които се следят през сезона, само че по този начин или другояче в границите на към този момент разразила се зараза, това не се предлага “, акцентира той.

Проф. Чорбанов изясни, че противогрипната ваксина е с ниска успеваемост и затова никой в света не се е опитвал да я направи наложителна.Разработването на добра ваксина е сложна задача поради неповторимите качества на грипния вирус, добави той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР