Проф. Анастасия Михайлова е завършила „Биохимия и микробиология” в СУ

...
Проф. Анастасия Михайлова е завършила „Биохимия и микробиология” в СУ
Коментари Харесай

Проф. Михайлова: Даряването на кръв от пъпна връв все още не е достатъчно популярно у нас

Проф. Анастасия Михайлова е приключила „ Биохимия и микробиология” в СУ „ Св. Климент Охридски”. Професионалното и академичното й развиване стартира през 1978 година в Медицинска академия като теоретичен помощник в НИНУХТ на база „ Александровска болница”. През 1993 година придобива научна степен „ Доктор”. През 2005 година е определена за „ доцент”, от 2013 година – за „ професор” по научна компетентност “Имунология”. Има добити две специалности към МУ-София - „ Биология на човека” и „ Лабораторна имунология”. Специализирала е във водещи университети и лечебни заведения във Франция, взела участие е в квалификационни курсове по флоуцитометрия, тъканно типизиране, трансплантация и други Има над 100 изявления, взела участие е в написването на 10 книги и учебници, както и в национални и интернационалните научни планове. Член е на Българската асоциация по клинична имунология, СУБ – Секция „ Имунология”, Европейска Федерация по Имуногенетика (EFI). Специалист е по флоуцитометрия, трансплантационна имунология, дава отговор за качеството в лабораторната активност на ККИ, член е на комитета по ВОК към EFI. Организира и управлява активността на Националната обществена донорна банка за стволови кафези от пъпна шнур. Организира схеми на ВОК по имунология за България и към EFI за страните от Балканския район.

Проф. Михайлова, разкажете в резюме историята на Банката за стволови кафези.

Националната обществена донорна банка за стволови кафези и костен мозък към Клиника по клинична имунология на УМБАЛ „ Александровска “, е основана със заповед на министъра на опазването на здравето през 2009 година в границите на Националната стратегия за развиването на трансплантацията на стволови кафези в България.

Идеята за основаването на такава конструкция е на проф. Елисавета Наумова, шеф на Клиниката по клинична имунология. Целта е обезпечаване на стволови кафези в народен мащаб за трансплантация на лица, страдащи от болести, при които други способи на лекуване са с по-малка успеваемост или не са използвани.

Структурно банката има два съставния елемент – указател на доброволните донори на стволови кафези и костен мозък и банка за стволови кафези от кръв от пъпна шнур (КПВ).

Банката за кръв от пъпна шнур стартира да действа в края на 2010 година, откакто бе обезпечено нужното съоръжение, валидирани и внедрени бяха методики, създадени и одобрени бяха политики и процедури, системи за първокласен надзор.

Тя разполага с най-съвременна инсталация и технологии, които подсигуряват съхраняването на качествени единици КПВ, предопределени за алогенна трансплантация.

С кои интернационалните институции и планове е обвързвана активността й?

Основната интернационална институция, с която е обвързвана активността на банката, е Световният указател на донори на стволови кафези (WMDA). В него са регистрирани над 39 млн. доброволни донори и над 800 000 единици КПВ от публични банки и ние сме част от тях. Що се касае за интернационално съдействие, имали сме ползотворни начинания във връзка със специализации на наши фрагменти, интернационалните работни срещи, участия във конгреси.

В момента планираме също подобен вид професионален продан в чужбина с институции като нашата, той е обвързван с вероятността за по-нататъшно съдействие, а за какво не и взаимна активност по бъдещи планове.

Какви са резултатите от това съдействие?

В професионални области като нашата обменът на познания и опит е нещо доста значимо, даже може да се каже скъпо. Научните достижения доста бързо доближават практическо приложение. Разработват се нови технологии, внедряват се, започват клинични изследвания. Ето за какво съдействието постоянно е потребно и в днешния световен свят то е правилният път, по който да вървим напред.

Има ли интерес от страна на донори, у нас задоволително известно ли е този тип дарителство спрямо останалите развити страни?

Интерес има, само че към момента промоцията за даряване на КПВ в обществената банка е незадоволителна. Трябва да се работи в посока на активизиране на активността, като образуване на акции и различен вид разпространение на донорството, да се мисли за увеличение броя на болничните заведения, в които може да се реализира даряването.

На стволовите кафези от време на време се приписват чудодейни лечебни свойства и тип застраховка, „ абонамент” за бъдещото здраве на детето.

Моля да разкажете за случаи, в които помощта на експертите от банката е била решаваща за лекуването на пациенти?

Имаме донация на стволови кафези от непринуден донор от българския указател за пациент в чужбина, само че досега нямаме случай на поискана единица за алогенна трансплантация.

Една доста добра самодейност на нашата банка е съхраняването на стволови кафези от КПВ за семейства с болно дете.

Тази стратегия е извънредно значима за фамилии, в които шансът новородено братче или сестриче да помогне на болното е несъмнено висок.

Разбира се, единицата кръв от пъпна шнур се взима и съхранява за фамилията изцяло гратис, при изискване да е съвместима с тази на болното дете и да има медицински индикации за нейното бъдещо потребление.

Кои научни тематики и посоки се създават от ваши млади сътрудници?

Първата тематика, която беше създадена, е дисертационен труд отдаден на имунобиологията на клетките в кръвта от пъпна шнур и обезпечаването на първокласен артикул за клетъчна терапия. В резултат на тази работа бяха създадени и одобрени за практическо приложение критерии за приемане и запазване на качествени единици КПВ, предопределени за алогенна трансплантация.

Получена бе спомагателна информация за неонаталната имунобиология. Бяха направени и референтни граници за разнообразни типове имунни кафези при новородени. В момента се работи по характеризиране на тъй наречените инвентар на банката (съхранени и регистрирани в Световния указател единици) във връзка с HLA и други индикатори. В развой на въвеждане са най-съвременни способи за установяване на пролиферативния капацитет на съхраняваните стволови кафези – един доста значим индикатор за тяхното качество.

Какви са вероятностите за развиване на банката?

SARS-CoV-2 пандемията се отрази и на донорството на стволови кафези, вследствие на наложените локдауни и медицински рестрикции.

В този интервал понижа броят на вземаните и предоставени за алогенна трансплантация стволови кафези от доброволни донори, само че се усили потреблението на единици КПВ, заради това, че те са налични и неотложно налични за трансплантация.

Това акцентира смисъла на този източник на стволови кафези при изключителни обстановки и ролята на публичните банки за КПВ. Колкото по-голям е донорният пул, толкоз е по-голямо генетичното многообразие на съхранените единици и, надлежно, по-голям е шансът за намиране на съчетаем трансплантат за нуждаещите се пациенти. Затова, основната посока на развиване на нашата банка е към увеличение броя на съхранените и регистрирани в международния указател качествени единици и нейната интернационална акредитация.

Предвиждаме развиване и в други посоки – да вземем за пример проучване на други, разнообразни от HLA имуногенетични системи. Имаме много хрумвания и работим интензивно в посока на тяхната реализация.

Важно е да се знае, че терапиите със стволови кафези са три типа. Едните са одобрени лечения за над 80 болести, вторите са в стадий на клинични изследвания и третите – в стадий на пробно изследване. Също по този начин е не по-малко значимо информацията за лечебните благоприятни условия на стволовите кафези, която се дава на родителите, да бъде ясна, изчерпателна и справедлива.

Това ще улесни изборът им дали да запазят КПВ на тяхното дете в частна банка или да я дарят на публичната. В този подтекст бих желала от името на нашия екип да благодаря на всички майки, дарили кръв от пъпната шнур на тяхното дете - по този начин те дават вяра на пациенти нуждаещи се от стволово-клетъчна терапия и втори късмет за живот.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР